Pirc Musar ob zaprisegi: “Nikoli ne bom mižala in ne bom sklonila glave”

Slovenija 22. Dec 202216:20 > 18:02 18 komentarjev

Nataša Pirc Musar je na slavnostni seji državnega zbora zaprisegla kot nova predsednica republike. Postala je prva ženska na predsedniškem mestu. Primopredaja poslov med Borutom Pahorjem, ki je bil na čelu države deset let, in novoizvoljeno predsednico bo jutri v predsedniški palači.

Na slavnostni seji državnega zbora pred dnevom samostojnosti in enotnosti je Nataša Pirc Musar – sicer odvetnica, nekdanja novinarka in informacijska pooblaščenka – zaprisegla kot nova predsednica republike. Tako je postala prva ženska na tem položaju. Nasledila je Boruta Pahorja, ki je bil na čelu države od leta 2012.

V svojem nagovoru ob svečani prisegi je Nataša Pirc Musar dejala, da pred zbranimi v dvorani državnega zbora stoji prva predsednica republike Slovenije, ki je “ne le samozavestna, odločna, pogumna in močna, temveč tudi ranljiva, polna čustev in sanj”. Pojasnila je, da sanja o boljšem jutrišnjem dnevu in da gre za enake sanje, kot so bile ob razglasitvi samostojnosti pred 31 leti dovoljene sanjati Sloveniji.

Z zaprisego se je, kot je dejala, zavezala, da bo vsak njen dan predan vsem, “ki ste država”. Država pa po njenih besedah ni nekaj abstraktnega, temveč gre za “živ organizem vseh, ki s ponosom rečemo, da smo državljani Slovenije”.

Pirc Musar je izpostavila, da se je in se bo vedno zavzemala za pravno državo, vladavino prava, temeljne človekove pravice in avtonomijo državnih podsistemov. “Policija, vojska, diplomacija, zdravstvo in šolstvo so naša lastnina. Zato nam mora biti še kako mar, kako se s temi podsistemi ravna. Vsi moramo vedeti, kje se mora politika ustaviti, in vsak dan znova se moramo zavedati, da podsistemi služijo predvsem nam, prebivalkam in prebivalcem, ne oblastnikom,” je dejala.

Po besedah nove predsednice se sicer lahko oziramo nazaj in se prerekamo, ali smo državo dobili ali pa smo si jo izborili, naloga za prihodnost pa je jasna. “Državo moramo čuvati. Sama sem prva med enakimi, ki jo moramo braniti, jo zaščititi in imeti radi,” je v nagovoru poudarila Pirc Musar.

Zahvalila se je dosedanjemu predsedniku republike Borutu Pahorju za njegovo delo in poslanstvo v obeh mandatih na čelu države. Državljanom in državljankam je zagotovila, da jim doslej ni ničesar prikrivala in da jim tudi v prihodnje ne bo.  “Ostajam Nataša. Ostajam pristna, odkrita in srčna, torej taka, kot sem stopila na to pot,” je dejala Nataša Pirc Musar.

Nataša Pirc Musar
Luka Dakskobler /BOBO

Obljubila je, da bo na funkciji predsednice republike državljanom “ponižno služila”, in dodala, da bo mogoče njen glas vedno slišati, ko bo ogrožena suverenost, enakopravnost, pravičnost in socialnost. Njen glas pa bo še zlasti močan, če bodo ogrožene človekove pravice in dostojanstvo ljudi v Sloveniji, je napovedala.

Nataša Pirc Musar se, kot je dejala, zaveda, da svet, v katerega stopa kot predsednica, ni prijazen, saj na vzhodu Evrope divja vojna, poletje so zaznamovali požari in suše, v zimo pa stopamo v objemu energetske draginje in tesnobe.

“Izzivi so številni. Od podnebne, prehranske, energetske, zdravstvene in socialne krize do krize medijev in polarizacije v družbi. Z izzivi se moramo spoprijemati. Na podlagi vrednot, ki jih zagovarjamo,” je poudarila ter izrazila prepričanje, da bo dobro sodelovala z državnim zborom in vlado. Kot predsednica Slovenije je pripravljena nositi tudi velik del bremena in odgovornosti za stabilnost mednarodne skupnosti. “Evropa je naša razširjena družina. Družina, ki se mora znati pogovarjati, znati poslušati in na koncu skupno odločati. Smo v samem središču te družine. Tako geografsko kot v priznavanju temeljnih vrednot.”

Pirc Musar je poudarila, da se bo še naprej borila za mir, saj po njenem prepričanju mir nima cene. Želi si, da bi imela Slovenija v mednarodni skupnosti še naprej vlogo zagovornika evropske prihodnosti Zahodnega Balkana. Ob tem je pozdravila odločitev voditeljev držav članic EU, da so Bosni in Hercegovini pred dnevi podelili status kandidatke za članstvo v Uniji.

Nataša Pirc Musar
Luka Dakskobler /BOBO

Da gre Slovenija v mednarodnem prostoru v pravo smer, po njenem mnenju kaže tudi kandidatura naše države za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov, h kateri bo skušala tudi sama prispevati.

“Danes vstopam v prvo bojno vrsto državljanskega poguma. Ne bom se predala in ne bom gledala nazaj. Premišljeno, trezno in srčno se bom oglašala ter delala za prijazno Slovenijo in Evropo, za lepši svet, ki je tudi naš, edini, ki ga imamo,” je poudarila. Na koncu nagovora je izpostavila, da se spremembe nikoli ne zgodijo z “medlostjo in tišino” in da se zaveda, da nobena sprememba  in nobena kritika ne bo všeč vsem. “Prizadevati si moramo, da bodo spremembe sprejemljive za večino – z jasno obsodbo nesprejemljivih ravnanj.”

Klakočar Zupančič: “Ni prav, da bi nas politične razlike razdvajale pri vprašanjih temeljnih vrednot”

Slavnostno sejo je sicer otvorila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Poudarila je, da smo v tridesetletni zgodovini samostojnosti in neodvisnosti naredili veliko, saj se je Slovenija vključila v nadnacionalne skupnosti, ki združujejo države z enakimi vrednotami, razvili smo lastno gospodarstvo, zaščitili okolje, uveljavili smo se kot izredni strokovnjaki …

Po njenih besedah so v tem času nekateri vidnejši slovenski politiki večkrat pozvali k prenehanju ločevanja glede na politično oziroma ideološko prepričanje. “Sama menim, da je kaj takega utopično. V politiki bodo vedno različna prepričanja in brez tega si parlamentarne demokracije ne morem predstavljati. Prav je, da je tako. Ni pa prav, da bi nas politične razlike razdvajale pri vprašanjih temeljnih vrednot. Slovenke in Slovenci imamo vrednote, kot so poštenost, spoštovanje, solidarnost in sodelovanje. Ravno zaradi teh vrednot smo na tem malem koščku sredi Evrope preživeli,” je poudarila Klakočar Zupančič.

Ob koncu svojega nagovora je predsednica državnega zbora pozvala: “Bodimo drzni, odločni in složni, tudi v vsej svoji različnosti, da bomo lahko premagovali izzive, ki nas čakajo v novem letu. Naj vas veže najmočnejša vez na svetu: ljubezen. Bog je ljubezen.”

Urška Klakočar Zupančič
Luka Dakskobler /BOBO

Odzivi po prisegi nove predsednice

Nekdanji predsednik države Danilo Türk, ki je Natašo Pirc Musar podpiral od začetka njene predsedniške kandidature, je po slavnostni seji izrazil zadovoljstvo, da je Slovenija dobila prvo predsednico republike. “Verjamem, da bo odlično delala in da bo Slovenija v tem obdobju imela pozitivno izkušnjo s prodorom žensk na zelo pomembna mesta v politiki. To je nova kvaliteta, ki nas lahko navdaja z optimizmom,” je poudaril Türk.

Nataša Pirc Musar je že napovedala, da bo nekdanje predsednike republike povabila k sodelovanju. Türk je danes dejal, da bo sam vedno na voljo za pogovor, če bo ta potreben. Ob tem je izpostavil, da nikoli ne ponuja svojih mnenj, jih je pa vedno pripravljen povedati, če ga zanje povprašajo. “Verjamem, da je Nataša Pirc Musar oseba dialoga, pogovora in bo verjetno tudi iskala kakšne nasvete. Če se bo spomnila name, bom zadovoljen, če se ne bo, pa bom prav tako, saj bom ocenil, da ji gre dobro,” je še dodal nekdanji predsednik republike.

Po Türkovi oceni čaka Natašo Pirc Musar nekaj zelo resnih nalog zgodovinskega pomena. Pri tem je izpostavil iskanje odgovorov na energetsko-okoljski kompleks vprašanj, na sistem zdravstva, šolstva …” Imamo celo vrsto vprašanj javnega sistema Slovenije, ki zahtevajo odgovore. To seveda ni stvar predsednice republike, lahko pa veliko pomaga k razumevanju, da je oblast pripravljena in sposobna delovati pravično,” je poudaril Türk.

Nekdanji premier in zunanji minister Miro Cerar si želi, da bi Nataša Pirc Musar na čelu države delovala povezovalno, saj smo Slovenci po njegovem prepričanju trenutno preveč razdeljeni. “Želim si,  da bi dobro sodelovala z drugimi državnimi institucijami, kot sta vlada in parlament, in da bi svoje zaveze do državljank in državljanov uspela v čim večji meri udejanjiti. Želim si torej, da bi bila tudi glas ljudi, še posebej v kriznih situacijah, in da bi se zavzemala za  vrednote, ki so tudi meni osebno zelo blizu: za človekove pravice, pravno državo, demokracijo. To je tisto, kar Slovenija potrebuje,” je poudaril Cerar.

Odločitev nove predsednice, da za svojo prvo pot v tujino izbere Zahodni Balkan, je ocenil kot dobro, saj je v njej mogoče prepoznati tudi podporo vključevanju te regije v Evropsko unijo. “To je naša soseščina, ena najbolj občutljivih točk. Proces pripravljanja na vključitev Zahodnega Balkana v EU traja že predolgo. Treba je preiti od besed k dejanjem. Verjamem, da bo lahko tudi naša nova predsednica prispevala k pospešitvi tega procesa,” je še dejal Cerar.

Pahor in Pirc Musar
Foto: Luka Dakskobler /BOBO

Da bi bila pri opravljanju nove funkcije uspešna, je Nataši Pirc Musar zaželel tudi njen protikandidat v predsedniški tekmi Milan Brglez. Kot dobro je ocenil, da ima Slovenija na čelu države žensko, in izrazil upanje, da ji bo uspelo premakniti kakšno stvar, ki jo moški ne bi mogel. V prihodnje pričakuje kolektivno igro, v kateri bodo osrednji predstavniki države “zadeve usmerjali v eno smer, še zlasti v mednarodnem okolju, kjer smo se prevečkrat spotikali drug ob drugega”.

Brglez je bil sicer do Nataše Pirc Musar v predsedniški kampanji precej kritičen. Ali torej sedaj meni, da bo lahko dobra predsednica države, smo ga vprašali. “Ljudje so izbrali in ljudje imajo vedno prav. Ni nujno, da imam jaz prav,” je odgovoril.

Predsednica Socialnih demokratov in zunanja ministrica Tanja Fajon je dejala, da se veseli sodelovanja z novo predsednico in ji zaželela uspešno delo. Vodja poslanske skupine SD Jani Prednik pa je izrazil željo, da bi bila Nataša Pirc Musar predsednica vseh, tako kot je bil po njegovih navedbah dosedanji predsednik Borut Pahor.

“Potrudimo se vsi skupaj, da sporočilo samostojnosti in enotnosti, ki se nadgrajuje tudi s sodelovanjem in spoštovanjem, uresničimo v mandatu nove predsednice države. Za Slovenijo gre,” je bil slavnostno razpoložen vodja poslanske skupine Gibanje Svoboda Borut Sajovic.

Tudi v Novi Sloveniji si po besedah njenega poslanca Jožefa Horvata  želijo, da bi bila Pirc Musar predsednica vseh. Ob tem je dodal, da krščanski demokrati spoštujejo državne institucije in predsednica države je zelo pomembna funkcija.

Primopredaja poslov med Borutom Pahorjem in Natašo Pirc Musar bo v predsedniški palači potekala jutri. Kdo bodo najtesnejši sodelavci nove predsednice, si lahko preberete tukaj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje