Nataša Pirc Musar v prednosti, a tekma za Logarja še ni izgubljena

Slovenija 10. Nov 202219:05 8 komentarjev
Nataša Pirc Musar, Anže Logar
BOBO

Inštitut Mediana je za časopis Delo in televizijo POP TV pripravil anketo javnega mnenja pred drugim krogom predsedniških volitev. Rezultati kažejo, da vodi predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar, ki naj bi imela sedem odstotnih točk prednosti pred Anžetom Logarjem.

Rezultat javnomnenjske ankete, ki jo je za časopis Delo in televizijo POP TV pripravil inštitut Mediana, kaže, da je razlika med predsedniškima kandidatoma, ki se bosta v nedeljo pomerila na drugem krogu, sedem odstotnih točk. 51,7 odstotka vprašanih je odgovorilo, da bodo svoj glas oddali za kandidatko Natašo Pirc Musar, za kandidata Anžeta Logarja pa bi oddalo svoj glas 44,6 odstotka vprašanih.

Kot še navaja Delo, je ob upoštevanju intervala zaupanja teoretično še vedno mogoče, da bi Slovenija dobila prvega desnega predsednika.

1,3 odstotka anketiranih je odgovorilo, da ne vedo, koga bodo v nedeljo volili, 1,7 odstotka vprašanih je povedalo, da ne bodo volili nobenega od kandidatov, 0,7 odstotka pa na vprašanje inštituta ni želelo odgovoriti.

Delo ob objavi javnomnenjske ankete sklicujoč se na ocene analitikov navaja, da bo rezultat drugega kroga volitev odvisen od volilne udeležbe. Če bo ta večja, bo možnost za zmago Logarja manjša; in če se ob tem upošteva le verjetne udeležence, je položaj glede na javnomnenjske ankete bolj negotov. Četrtina volilcev po navedbah Mediane namreč dokončno odločitev o izbiri sprejme v zadnjih treh dneh pred volitvami.

Po besedah direktorice Mediane Janje Božič Marolt sta “oba kandidata ohranila svojo volilno podporo iz prvega kroga”, pri čemer pa Logar pridobiva volivce kandidata NSi Janeza Ciglerja Kralja, Nataša Pirc Musar pa večinsko vse druge, še piše Delo. Božič Marolt je komentirala še, da kandidatka za zmago potrebuje glasove kandidata SD in Gibanja Svoboda Milana Brgleza – ti se ji v raziskavi pripisujejo v celoti, večinsko pa tudi glasovi volilcev Vladimirja Prebiliča in Mihe Kordiša, čeprav ti v manjši meri.

Po besedah Janje Božič Marolt, ki jih navaja časopis, je na voliščih pričakovati volilce, ki so v prvem krogu glasovali za Ciglerja Kralja, kar gre v prid Logarju. Pirc Musar mora medtem dobiti Brglezove volilce, Levico in Pirate ali Gibanje Svoboda. Ti se morajo dejansko aktivirati in na voliščih oddati glas zanjo.

Ne spreglejte N1 podcasta Spopad Irgl – Gantar o Logarju in Pirc Musar: kdo se vtika in kdo bo pravičen. Pri Suzani Lovec sta gostovala Eva Irgl, poslanka SDS, ki v predsedniški tekmi podpira Logarja, ter Pavel Gantar, nekdanji predsednik državnega zbora, ki podpira Pirc Musar.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje