Nataša Pirc Musar: Videla sem opustošenje, žalost, obup in herojstvo

Slovenija 14. Avg 202308:39 5 komentarjev
Nataša Pirc Musar
Zajem zaslona/Urad predsednice republike

Slovenija, ki jo je predsednica države Nataša Pirc Musar videla, je opustošena, a polna zgodb o herojstvu in tovarištvu. "To je Slovenija, ki sem jo videla te dni. In ta Slovenija me je ganila in v tej Sloveniji je te dni veliko blata. A ta Slovenija vseeno sije od srčnosti," je med drugim povedala v svojem govoru ob dnevu solidarnosti.

Predsednica države Nataša Pirc Musar je ob dnevu solidarnosti, razglašenem po katastrofalnih poplavah, ki so prizadele državo, nagovorila Slovenke in Slovence.

“Dve poletji, dve naravni katastrofi. Žal letošnja najhujša v zgodovini samostojne Slovenije. Dve poletji, dvakrat so gasilci in gasilke, predstavnice in predstavniki civilne zaščite in morje prostovoljk in prostovoljcev žrtvovali svoje dopuste, prosti čas z družinami, da so reševali življenja, premoženje drugih družin in sodržavljanov,” je uvodoma zapisala.

Nadaljevala je, da se je solidarnost, ki smo jo ob požarih na Krasu pokazali lani, pokazala tudi ob poplavah, in da je, čeprav je neznansko število mostov in cest odnesla voda, ta poplava utrdila mostove med ljudmi.

“V dneh, ko sem bila na terenu, sem videla opustošenje, žalost, obup. In slišala zgodbe o herojstvu in tovarištvu. Zgodbo o starejši gospe, ki je bila ujeta v hiši in so jo lahko rešili le s čolnom. In da bi jo bilo manj strah, so ji rekli, da je v beneški gondoli in ji med prevozom peli. Zgodbo o mladih prostovoljkah Rdečega križa, ki so v dolino odrezano po blatu in nevarnih poteh nosile hrano in pijačo. In zgodbo o velikem človeku, lokalnem podjetniku, ki je mestu v enem dnevu zgradil most. Zgodbo dveh sosedov, ki sta bila več let sprta in nista govorila med sabo, zdaj pa drug drugemu neutrudno pomagata pri odpravljanju posledic poplav.”

Poudarila je tudi izjemni pomen gasilk in gasilcev in voznikov težkih strojev, ki so prišli predčasno z dopusta, da so pomagali, ter pripadnikov vojske, policije in civilne zaščite.

“To je Slovenija, ki sem jo videla te dni. In ta Slovenija me je ganila in v tej Sloveniji je te dni veliko blata. A ta Slovenija vseeno sije od srčnosti.”

Vsem, ki so izgubili domove in premoženje, Pirc Musar sporoča, da “z vami smo in z vami bomo,” tako sokrajani in prostovoljci kot država. Vsem, ki so pomagali – čistili, prali za poplavljene, podarili sredstva, darovali čas – se je zahvalila, prav tako vsem državnikom in državljanom sosednjih držav, držav regije in Evropske unije, ki so se takoj odzvali in Sloveniji poslali pomoč: “Slovenija je hvaležna. Hvala vsem.”

“Skupaj lahko premagamo tudi največje izzive in trdno verjamem, da bomo tudi posledice teh poplav,” je svoj govor zaključila predsednica.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje