Predsednica: Zdaj vem, da je to najhujša katastrofa v samostojni Sloveniji

Slovenija 05. Avg 202318:05 4 komentarji
Z županom občine Braslovč v Letušu
Z županom občine Braslovče v Letušu (Foto: Nejc Šporin / UPRS)

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je obiskala prizadeta območja v občinah Nazarje, Mozirje, Rečica ob Savinji in Braslovče. "Zdaj vem in verjamem, da je to najhujša katastrofa v samostojni Sloveniji," je dejala pred poplavljeno tovarno BSH Hišni aparati. Zahvalila se je vsem, ki so reševali ljudi in premoženje, ter pozvala k pomoči.

Razmere ob reki Savinji, ki je minule dni močno narasla in povzročila ogromno škodo okoliškim krajem, je predsednica republike Nataša Pirc Musar opisala kot grozljive. “Iskrena zahvala vojski, policiji gasilcem, civilni zaščiti, predvsem pa ljudem, ki pomagajo soljudem,” je dejala in opisala požrtvovalnost in pripravljenost na pomoč sokrajanom. Tudi v reševalnih akcijah se je po njenih besedah še enkrat pokazala izjemna zavzetost, za katero so hvaležni tudi tuji turisti, ki so jih ob Savinji rešili iz praktično nemogočih razmer.

“V teh težkih trenutkih, ko je našo domovino prizadela ta huda naravna katastrofa, izražam globoko sočutje z vsemi, ki vas je prizadela ta nesreča. Naša država se sooča s preizkušnjo, ki zahteva enotnost, solidarnost in odločnost,” je ob ogledu poudarila predsednica.

“Ko bo voda odtekla, takrat se bo prava obnova šele začela, tedaj ne smemo pozabiti na Slovenijo, na ljudi, ki so utrpeli škodo,” je dodala in pozvala vse, ki to lahko, naj organizirano priskočijo na pomoč v delovnih akcijah, ki bodo potrebne za odpravo škode. Ni je mehanizacije, ki bi lahko nadomestila tisoče rok, ki bodo potrebne za obnovo, je dejala.

“Ne smemo pozabiti na gospodarstvo, na šole, socialne zavode,” je še dejala in dodala, da sta bila na današnji seji sveta za nacionalno varnost navzoča oba pristojna ministra, Matjaž Han in Luka Mesec, ki bosta zagnala ukrepe na svojih področjih. Ogledala si je poplavljeno podjetje BSH Hišni aparati Nazarje, od katerega je skupaj s kooperanti odvisnih 2700 ljudi, ter se sestala z direktorjema.

Posledice poplav pred tovarno BSH v Nazarjah Posledice poplav pred tovarno BSH v Nazarjah
Posledice poplav pred tovarno BSH v Nazarjah (Foto: Nejc Šporin / UPRS)
Z županom občine Braslovč v Letušu Z županom občine Braslovč v Letušu
Z županom občine Braslovče v Letušu (Foto: Nejc Šporin / UPRS)
Srečanje z domačini in gasilci v Letušu Srečanje z domačini in gasilci v Letušu
Srečanje z domačini in gasilci v Letušu (Foto: Nejc Šporin / UPRS)
Razdejanje, ki so ga pustile poplave Razdejanje, ki so ga pustile poplave
Razdejanje, ki so ga pustile poplave (Foto: Nejc Šporin / UPRS)
Srečanje s turisti v Rečici ob Savinji, ki so jih evakuirali iz bližnjih kampov Srečanje s turisti v Rečici ob Savinji, ki so jih evakuirali iz bližnjih kampov
Srečanje s turisti v Rečici ob Savinji, ki so jih evakuirali iz bližnjih kampov (Foto: Nejc Šporin / UPRS)

“Narava je pokazala zobe, a na koncu bodo ljudje, Slovenke in Slovenci, vzeli lopate v roke in verjamem v Slovenijo,” je dejala in še enkrat pozvala k pomoči in solidarnosti: “Vedno sem ponosna na našo sposobnost, da stopimo skupaj v trenutkih krize. To je trenutek, ko lahko znova pokažemo, kako močni smo, ko združimo svoje moči in srca. Pozivam vas, da se v teh zahtevnih razmerah povežemo kot narod, da pomagamo svojim bližnjim, sosedam in sosedom, ki so utrpeli škodo.”

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je obiskala Nazarje in tovarno BSH
Predsednica republike Nataša Pirc Musar je obiskala Nazarje in tovarno BSH (Foto: Instagram predsednice Nataše Pirc Musar)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje