Ne le en dan, imeli bi cel teden slovenske hrane

Slovenija 08. Dec 202313:12 1 komentar
Tradicionalni slovenski zajtrk na šoli na željo učencev izvedejo večkrat letno
Tradicionalni slovenski zajtrk na šoli na željo učencev izvedejo večkrat letno (Foto: Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje)

Kmetijsko ministrstvo vladi predlaga, da bi dan slovenske hrane razširili na cel teden, in sicer na tretji teden v novembru. Za to se je zavzelo več organizacij čebelarjev, kmetov in zadrug. Kot je razvidno iz gradiva, pa dodatnega denarja za teden slovenske hrane ne bi zagotovili.

Dan slovenske hrane obeležujemo vsak tretji petek v novembru. Prvič smo ga obeležili leta 2011. Ideja o dnevu je sicer izpeljanka iz Tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki ga je sprva predlagala Čebelarska zveza Slovenije. Zaradi dobre splošne sprejetosti so sprva projekt razširili na dan slovenske hrane.

Ta dan sicer najbolje poznajo v osnovnih šolah in vrtcih, kjer od leta 2011 izvajajo projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. Otroci prejmejo kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Vsa hrana je takrat slovenskega porekla, poudarjajo na kmetijskem ministrstvu.

“Tradicionalni slovenski zajtrk je po 14 letih postal vseslovenski in osrednji dogodek dneva slovenske hrane. Na nek način ga praktično izvedejo v vseh osnovnih šolah, vrtcih in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami. Iz vzgojno-izobraževalnih zavodov, ki jim je bil v prvi vrsti namenjen, so ga začeli izvajati tudi med širšo javnostjo, saj se mu vsako leto pridružijo številni drugi javni zavodi, institucije, podjetja, gostinski obrati, turistične ustanove in tudi posamezniki, ki širijo pomen in glas o tem projektu,” piše v gradivu za sejo vlade.

Ker ima dan slovenske hrane velik odziv že v tednu pred omenjenim petkom, je Čebelarska zveza Slovenije že večkrat predlagala razširitev na teden. Skupaj z mnogimi drugimi organizacijami so 16. novembra lani podpisali pobudo za razširitev in jo naslovili na vlado.

Tradicionalni slovenski zajtrk
Tradicionalni slovenski zajtrk (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Kljub širjenju “praznika” bi vrhunec še naprej ostajal petek s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Cilj tedna slovenske hrane bi bil spodbujanje javnih zavodov k oblikovanju jedilnikov s tipičnimi oziroma tradicionalnimi slovenskimi jedmi, ki bi bile pripravljene iz lokalno pridelane hrane.

Na ministrstvu za kmetijstvo so v gradivu tudi zapisali, da morebitnih dodatnih finančnih sredstev, ki bi bila potrebna pri razširitvi dejavnosti dneva slovenske hrane v teden slovenske hrane, ne morejo zagotoviti. Tako je na koncu gradiva, ki naj bi ga potrdila vlada, zapisano, da “razglasitev tedna slovenske hrane nima neposrednih finančnih posledic”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje