Ne pozabite oddati vloge za vzdrževane družinske člane

Slovenija 04. Jan 202310:30 1 komentar
Foto: FURS

Davčni zavezanci, ki med letom ne uveljavljate posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, to storite čim prej, pozivajo na finančni upravi. Rok za oddajo vloge v papirnati obliki je 6. februar, rok za oddajo prek portala eDavki pa 20. februar 2023.

Finančna uprava (Furs) poziva davčne zavezance, ki med letom ne uveljavljajo posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, naj to storijo čim prej, da bo ta upoštevana pri informativnem izračunu dohodnine za leto 2022. Tudi tisti, ki želite medletno uveljavljeno olajšavo spremeniti, morate vložiti Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine, opozarjajo na Fursu.

Rok za oddajo vloge v papirnati obliki je 6. februar. Rok za oddajo vloge prek portala eDavki pa je nekoliko daljši, saj tam lahko svoje vloge oddate do 20. februarja. Portal namreč ostaja odprt tudi v času vnosa vseh podatkov iz papirnatih vlog.

Prednost oddaje vlog prek portala je – tako Furs – tudi uporaba predizpolnjenega obrazca z vašimi lanskimi podatki, saj si sistem zapomni uporabnike. Tako je “oddaja vlog enostavnejša, hkrati pa bo večja verjetnost, da bo vloga oddana pravilno, saj so v elektronskem obrazcu že vgrajene določene kontrole, ki preprečijo vnos napačnih podatkov,” so zapisali na Fursu.

Pri optimiziranju davčne obveznosti si lahko zavezanci pomagajo tudi s programom za testni izračun dohodnine, ki je objavljen na portalu eDavki. Več informacij najdete tudi na spletni strani Fursa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje