Nekaj dežja, nekaj snega. Naj vas ne presenetita poledica in žled

Slovenija 05. Dec 202301:00
Vreme, sneg, poledica, žled
Foto: Borut Živulović/Bobo

Po zelo hladnem ponedeljku, ki je v noči na torek postregel še s padavinami, ki so bile mešanica napol staljenih snežink in dežnih kapelj, bo današnji dan v znamenju poledic in žledu. Kakšno vreme bomo imeli do konca tedna in ali je pričakovati novo pošiljko snega?

Ob koncu tedna je Slovenijo preplavil zelo hladen zrak, zato je bilo ponedeljkovo jutro povsod po državi precej hladno. Kot smo poročali, je bilo tokrat najhladneje v Novi vasi na Blokah, kjer so izmerili –20,1 stopinje Celzija. Tudi čez dan je bil v Ljubljani “leden dan”, najvišja temperatura se namreč po pojasnilih meteorologa Agencije RS za okolje (Arso) Blaža Štera ni dvignila nad 0 stopinj Celzija. Ledeni dnevi po njegovih besedah postajajo zadnja leta sicer prava redkost. “Lani smo imeli v celi zimi en leden dan, leta 2020 smo bili celo brez. Leta 1964 pa jih je bilo kar 49,” je zapisal na družbenem omrežju X.

Po zelo ‘ledenem dnevu’ se je v ponedeljek zvečer in noči na torek oblačni sloj nad Slovenijo z dotokom vlažnega in postopno toplejšega sredozemskega zraka odebelil. V prvem delu noči so se na Primorskem začele rahle padavine, ki so se nato sredi noči počasi širile tudi nad Notranjsko, do jutra pa zajele večji del osrednje in južne Slovenije. Kot so zapisali na Facebookovi strani Agencije RS za okolje, bo temperatura ponekod po zatišnih dolinah in kotlinah v notranjosti še negativna, istočasno pa se bo v plasti ozračja med okoli 500 in 1500 metri nad morjem segrelo nad ničlo.

V krajih z negativnimi temperaturami se bo zjutraj zato pojavila poledica, lahko tudi žled. “Tip padavin pri tleh bo tako lahko mešanica napol staljenih snežink in dežnih kapelj, ki bodo nato na mrzlih tleh ponekod zmrzovale, nastal bo tanek sloj poledice. Pojavijo se lahko tudi ledene obloge na drevju oziroma žled. Ta pojav bo predvidoma najbolj izrazit zjutraj in še deloma dopoldne,” so poudarili. Prav zaradi možnosti poledice in žledu so meteorologi opozorili na previdnost. “Vsekakor velja biti pripravljen na to možnost in povečati pozornost pri spremljanju razmer v okolici, še posebej v prometu,” so dodali.

Prometnoinformacijski center opozarja, da je na prelazih in ostalih višje ležečih cestah v primeru snega na vozišču obvezna uporaba verig, če tako določajo prometni znaki.

Čez dan bo sicer pretežno oblačno, dopoldne bodo še občasne padavine predvsem v zahodni polovici države, popoldne in zvečer pa se bo težišče padavin pomaknilo na vzhod. “Zvečer bo na vzhodu države dež večinoma prešel v sneg, do srede zjutraj bo v bližini meje s Hrvaško lahko zapadlo do 5 centimetrov snega,” so še zapisali na Facebookovi strani Arsa. Sneženja do nižin v tem tednu, tako meteorologi, ne bo več. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 7, ob morju do 10 stopinj Celzija. Zaradi snega, poledice oziroma žleda in snežnih plazov je Arso izdal rumeno opozorilo, ki bo za del države veljalo še v sredo.

Meteo Slovenija
Foto: Arso

Kakšno vreme bomo imeli do konca tedna?

Za konec tedna je vremenska napoved še nekoliko negotova. V sredo bo pretežno oblačno, v vzhodni Sloveniji bo predvsem dopoldne še rahlo snežilo. Na Primorskem bo pihala šibka burja. V četrtek bo povečini sončno z meglenim jutrom. Od petka do srede pa bodo naši kraji predvidoma povečini pod vplivom območja visokega zračnega tlaka.

“V petek tako kaže na večinoma sončno, v soboto pa na oblačno, a v glavnem suho vreme. Več sonca se predvidoma obeta tudi v nedeljo, nato spet kaže na več oblačnost predvsem v zahodni polovici Slovenije. Verjetnost za padavine bo razmeroma majhna. Jutranje temperature bodo do ponedeljka povečini pod lediščem, najvišje dnevne pa okoli 5 stopinj Celzija, nato se bo nekoliko ogrelo,” še kažejo zadnje napovedi Arsa.