Nekdanja ministrica Sanja Ajanović Hovnik izstopila iz Gibanja Svoboda

Slovenija 03. Jul 202419:19 6 komentarjev
Golob in Ajanović Hovnik
Foto: Borut Živulović/BOBO

Nekdanja ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik nam je potrdila, da je izstopila iz Gibanja Svoboda. O razlogih za odhod ni želela govoriti.

Kot smo izvedeli na N1, je nekdanja ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik pred kratkim izstopila iz Gibanja Svoboda. Ajanović Hovnik nam je potrdila, da ta informacija drži, več o izstopu oziroma o razlogih zanj pa ni želela govoriti.

Sanja Ajanović Hovnik je bila v stranki Gibanje Svoboda vse od njene ustanovitve. Bila je del ožje strankine ekipe, ki je pisala koalicijsko pogodbo, nato pa je zasedla mesto ministrice za javno upravo.

Predsednik vlade Robert Golob ji je stal ob strani po izbruhu afere ob službeni poti v New York in ji izrekel zaupanje tudi po tem, ko so se pojavili očitki o sporni delitvi javnega denarja na razpisu ministrstva za javno upravo.

Spomnimo, najprej je septembra lani odjeknilo, da se je ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik skupaj s štirimi sodelavkami ministrstva v začetku julija lani udeležila desetdnevnega Visokega političnega foruma o trajnostnem razvoju v New Yorku. Celotna petnajstdnevna pot na desetdnevni forum v New York – na katerem je bila udeležba sicer mogoča tudi prek videopovezave – je davkoplačevalce stala nekaj več kot 33 tisoč evrov, od tega pot ministrice 6.000 evrov.

Premier Golob je takrat dejal: “Če je to največji problem v državi, živimo v srečni državi.”

Še isti teden pa se je pojavil sum, da je ministrica kolegici uredila javni denar. Na razpisu njenega ministrstva je namreč javna sredstva prejel inštitut IPES, ki ga je vodila njena nekdanja poslovna partnerica Kaja Primorac, in to šele po spremembi razpisa, ki jo je po vrnitvi iz ZDA podpisala prav Ajanović Hovnik.

6. oktobra lani je Ajanović Hovnik odstopila z mesta ministrice. Kot razlog za nepreklicni odstop je navedla, da “ne želi, da ministrstvo ali vlada nosita breme razčiščevanja, povezanega z opravljanjem njene funkcije”. Premier Golob je na njen odstop dejal, da nima druge izbire, kot da ga sprejme.

Pot nekdanje ministrice in njenih nekdanjih sodelavk v New York je pod drobnogled vzela KPK. Komisija je marca letos sporočila, da so pri poti zaznali korupcijska tveganja – vladi so izdali priporočila, zadevo pa odstopili v reševanje računskemu sodišču. Kot je poudarila KPK, sama nima pristojnosti, da se opredeljuje do ekonomičnosti in pravilnosti poslovanja oziroma višine stroškov, ki so nastali s konkretno službeno potjo. Ajanović Hovnik je v odzivu zapisala, da odločitev KPK razume predvsem kot kritiko računskega sodišča ter da je to zanjo in njeno družino “zadoščenje, ki je prišlo pozno”.

Sredi maja pa je STA poročala o hišnih preiskavah na območju mariborske in ljubljanske uprave zaradi suma zlorabe uradnega položaja pri razpisu za financiranje projektov. Po njihovih informacijah je šlo za preiskavo, povezano z razpisom, zaradi katerega je Ajanović Hovnik odstopila.

Konec meseca maja je okrajno sodišče v Ljubljani nekdanji ministrici pritrdilo v tožbi zoper Mitjo Kunstlja, ki je trdil, da je Ajanović Hovnik v preteklosti preprodajala drogo. Odločili so, da mora Kunstelj sporne trditve preklicati in Ajanović Hovnik plačati 2.700 evrov z zakonskimi zamudnimi obrestmi. Nekdanja ministrica je sicer zahtevala 4.200 evrov odškodnine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje