Ministrica Ajanović Hovnik uživa zaupanje premierja Goloba

Slovenija 29. Sep 202318:45 15 komentarjev
Sanja Ajanović Hovnik, Robert Golob
Foto: PROFIMEDIA

Na očitke, ki v zadnjih dneh letijo na račun ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, se je odzval predsednik vlade Robert Golob. Ministrica uživa njegovo zaupanje, hkrati pa premier verjame, da bo vse očitke, ki so se pojavili v javnosti, argumentirano ovrgla.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik še naprej uživa zaupanje predsednika vlade Roberta Goloba. Kot so sporočili iz njegovega kabineta, premier verjame, da bo ministrica vse očitke, ki so se pojavili v javnosti, argumentirano ovrgla.

Spomnimo sicer, da se je premier Golob po razkritju drage službene poti predstavnic ministrstva za javno upravo v New York v začetku tedna že postavil v bran Ajanović Hovnik. Čeprav je pot celotne peterice stala 33.000 evrov, je Golob izpostavil samo strošek ministričine poti. “Res se mi zdi neverjetno, da ta podatek še ni prišel v javnost – njena pot v New York je stala manj kot 6000 evrov. K temu nimam česa dodati. Če je največji problem v državi pot ministrice v New York za 6000 evrov, potem živimo v srečni državi,” je dejal.

Vendar so se nato pojavili še očitki o delitvi javnega denarja na razpisu ministrstva za javno upravo. Na tem razpisu je namreč javna sredstva prejel tudi zavod IPES – Inštitut za proučevanje enakosti spolov Maribor, ki ga vodi Kaja Primorac, prijateljica in nekdanja poslovna partnerica Sanje Ajanović Hovnik. Vendar pa je bil ta inštitut do denarja upravičen – gre za 300.000 evrov – šele po spremembi razpisnih pogojev, ki jo je po vrnitvi iz ZDA podpisala prav ministrica. Podrobneje o tem, kako je potekal razpis in zakaj je prišlo do spremembe pogojev, si lahko preberete v tem članku. Ministrica Ajanović Hovnik je očitke na račun razdeljevanja javnega denarja zavrnila, danes pa se je odzval tudi predsednik strokovne komisije za izvedbo postopka Luka Vidmar. Zatrdil je, da je bil celoten razpis izveden v skladu z veljavnimi predpisi.

Ministrici Ajanović Hovnik so se sicer danes v bran postavili že v največji vladni stranki Gibanje Svoboda. Poudarili so, da ”svoje delo opravlja odlično ter predano in v stranki uživa polno zaupanje. Očitke, ki so se v javnosti – ne verjamemo, da po naključju – pojavili tik pred uspešnim zaključkom pogajanj o plačni reformi v javnem sektorju, je že in prepričani smo, da tudi še bo, z argumenti prepričljivo ovrgla”.

V koalicijskih partnericah SD in Levici so glede ravnanja ministrice za javno upravo redkobesedni. V Levici so zgolj izrazili pričakovanje, da bodo vsi organi v skladu s pristojnostmi v čim krajšem času opravili svoje delo, glede na njihove ugotovitve pa da se bodo nato pogovarjali oziroma bo premier sprejel ustrezno odločitev. Socialni demokrati na vprašanja N1, kaj menijo o ravnanju ministrice Ajanović Hovnik in ali bi morala zapustiti položaj, niso odgovorili. Prav tako na naša vprašanja ni odgovorila opozicijska SDS, ki je običajno do ravnanja aktualne vlade zelo kritična. Po oceni NSi pa bo ministrica zaradi obtožb, ki vsak dan prihajajo v javnost, težko nadaljevala delo, zato bi bilo najbolje, da sama razmisli o odstopu s položaja.