Ajanović Hovnik odločitev KPK razume kot kritiko računskega sodišča

Slovenija 07. Mar 202410:52 > 12:12 9 komentarjev
Sanja Ajanović Hovnik
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Nekdanja ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik se je julija lani s štirimi sodelavkami z ministrstva udeležila Visokega političnega foruma o trajnostnem razvoju. Komisija za preprečevanje korupcije je pri tej službeni poti zaznala korupcijska tveganja in vladi izdala priporočila, zadevo pa odstopila v reševanje računskemu sodišču. Ajanović Hovnik je v odzivu zapisala, da današnjo odločitev KPK razume predvsem kot kritiko računskega sodišča ter da je to zanjo in njeno družino "zadoščenje, ki je prišlo pozno".

Spomnimo, Sanja Ajanović Hovnik je lani julija kot ministrica za javno upravo s štirimi sodelavkami za 15 dni odpotovala v New York na Visoki politični forum o trajnostnem razvoju. Pot je davkoplačevalce stala nekaj več kot 33 tisoč evrov, ministrico pa je na njej spremljal tudi soprog.

Oktobra lani je nato Ajanović Hovnik s položaja ministrice odstopila, saj je po poti v New York v javnosti še glasneje odmevala zgodba o spornem podeljevanju denarja na razpisu ministrstva.

Njeno pot v New York je septembra lani pod drobnogled vzela tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Pridobila je pojasnila in dokumentacijo ministrstva za javno upravo, urada za nadzor proračuna, vladnega generalnega sekretariata in nekaterih javnih uslužbencev.

Komisija je v postopku zaznala korupcijska tveganja in na vlado naslovila več priporočil. Ugotovila je namreč, da odrejanje in poročanje o službenih poteh v tujino in koriščenje VIP letaliških storitev ni ustrezno oziroma zadostno urejeno. Prav tako so na komisiji poudarili, da bi bilo treba v povezavi s spremljanjem družinskih članov funkcionarjev na službenih poteh zavzeti javno stališče, da morajo biti vsi zasebni stroški strogo ločeni od javnih sredstev.

O prisotnosti zakonca nekdanje ministrice na službeni poti je KPK ugotovila, da ministrstvo ni izvedlo nobenih aktivnosti za rezervacijo letalske karte ali nastanitev soproga v New Yorku ter da to ni bremenilo proračuna države.

“Komisija razume, da je osebna udeležba na tovrstnih mednarodnih dogodkih pomembna. Vendar pa odsotnost omenjenih pravil ob hkratnem dejstvu, da je za nadzor nad izvedbo službenih poti kot zunanji organ pristojno le Računsko sodišče RS, predstavlja tveganje za izvedbo samovoljnih in arbitrarnih službenih poti, še posebej najvišjih predstavnikov države,” so ob tem zapisali.

KPK je vladi priporočila tudi vzpostavitev meril preverjanja smiselnosti posameznih delegacij na ravni izvršilne veje oblasti, ki da naj vključuje tudi ekonomsko presojo namena in učinka posamezne delegacije glede na strateško določene cilje oziroma interese države.

Zadevo v konkretnem primeru je komisija odstopila v reševanje računskemu sodišču, saj sama nima pristojnosti, da se opredeljuje do ekonomičnosti in pravilnosti poslovanja oziroma višine stroškov, ki so nastali s konkretno službeno potjo.

Ajanović Hovnik: Zadoščenje, ki je prišlo pozno

Na odločitev KPK se je odzvala tudi nekdanja ministrica Ajanović Hovnik. Zapisala je, da jo veseli, da je Komisija potrdila, da ni kršila zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ter da pot njenega moža ni bremenila proračuna, kar da je sama večkrat povedala.

Sanja Ajanović Hovnik o plačni reformi
Žiga Živulović jr./Bobo

“Glede na dejstvo, da računsko sodišče opravlja revizije smotrnosti in gospodarnosti in daje priporočila ministrstvom, današnjo odločitev KPK razumem predvsem kot kritiko računskega sodišča, zakaj tekom revizij takšnega priporočila ali korekcijskega ukrepa nikoli ni predlagalo,” je zapisala. Dodala je, da bo v primeru, da bo obravnava njenega primera prispevala k boljši sistemski ureditvi tega področja, iz tega izšlo nekaj pozitivnega.

“Zame in za mojo družino je ugotovitev, da ni prišlo do kršitve zakonodaje, zadoščenje, ki pa je prišlo pozno in po že podani javno-medijski arbitrarni sodbi,” je še zapisala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje