Pot v New York za 33.000 evrov razburja, ministrica pa: “Smo resna država”

Slovenija 22. Sep 202313:10 > 23. Sep 2023 06:58 32 komentarjev
Sanja Ajanović Hovnik o plačni reformi
Žiga Živulović jr./Bobo

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik se je na Facebooku odzvala na poročanje Televizije Slovenija o njeni službeni poti v New York na Visoki politični forum o trajnostnem razvoju. Službena pot ministrice in njenih štirih sodelavk je davkoplačevalce stala nekaj več kot 33 tisoč evrov. Ministrica je zavrnila navedbe, da je s seboj na pot neupravičeno vzela tudi sodelavke. Poti se je udeležil tudi ministričin soprog, v New York je odpotoval na lastne stroške.

Televizija Slovenija (TVS) je poročala, da se je ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik s štirimi sodelavkami ministrstva v začetku julija udeležila desetdnevnega Visokega političnega foruma o trajnostnem razvoju v New Yorku.

Celotna petnajstdnevna pot na sicer desetdnevni forum v New York – na katerem je bila udeležba po poročanju medija sicer mogoča tudi prek videopovezave – je davkoplačevalce stala nekaj več kot 33 tisoč evrov. Od tega so po poročanju Televizije Slovenija potovalni stroški znašali 13.412 evrov, stroški nastanitve v hotelu 16.589 evrov, stroški dnevnic udeleženk pa 3 tisoč evrov.

Ministrico so na forumu spremljale vodja direktorata za javno upravo Mateja Mahkovec, strokovnjakinja za odnose z javnostmi v vladi Marjana Šarca, ki deluje v ministričinem kabinetu, Nika Benedik, namestnica generalnega sekretarja Maja Dimitrovski ter vodja sektorja za analize in razvojno načrtovanje Simona Hočevar, ob tem pa so na omenjenem mediju problematizirali, ali je bila udeležba vseh teh sodelavk res nujna. Sploh ker so bila vsa srečanja, predavanja in razprave vzpostavljeni tudi digitalno.

Ajanović Hovnik: Videopovezava je namenjena širši javnosti

Na poročanje TVS se je v objavi na Facebooku odzvala tudi ministrica Ajanović Hovnik.

Med drugim je zapisala, da je imela na forumu nastop, ki je vključeval vsebine trajnostnega razvoja, s katerimi se ukvarjajo na ministrstvu: inovativne izboljšave in modernizacija javne uprave za pospešeno preobrazbo v pametno, digitalno in zeleno gospodarstvo; priprava kakovostne zakonodaje in predpisov, ki nastajajo v partnerstvu z gospodarstvom, znanstvene stroke in civilne družbe; krepitev kompetenc javnih uslužbencev, ki so ključni za našteto.

“Kot resna država, bodoča članica Varnostnega sveta ZN, smo se konference udeležili v živo, ogled prek videopovezav je namenjen širši javnosti in ne političnim odločevalcem,” je zapisala ministrica. Dodala je še, da je bila udeležba na tej konferenci načrtovana že letos spomladi, v času njenega trajanja pa v Sloveniji še ni bilo poplav. Konference se je ministrica s sodelavkami udeleževala med 15. in 22. julijem.

Poti se je udeležil tudi ministričin soprog, v New York je odpotoval na lastne stroške.

“Zelo težko si predstavljam, kako bo s tem bremenom ministrica zagovarjala odložitev odprave plačnih nesorazmerij, čeprav se je to potovanje zgodilo pred poplavami. Ta primer je tipičen primer dvojne morale, ki jo srečujemo v slovenski politiki,” pa je kritičen glavni tajnik Sindikata vzgoje in izobraževanja Branimir Štrukelj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje