Nekdanji trener Luke Dončića: V sebi je skrival več kot ostali

Slovenija 08. Avg 202106:00 > 09. Avg 2021 11:57 0 komentarjev
Lojze Šiško Luka Dončić
Arhiv Olimpije

"To smo gradili 30 let in na koncu nam je tudi uspelo. Fantom je treba čestitati in lahko smo ponosni na vse, kar so naredili," je po uspešnem olimpijskem debiju slovenskih košarkarjev dejal Lojze Šiško, nekdanji trener Luke Dončića v ljubljanskem klubu Olimpija. Med drugim nam je razkril, da je bil Luka kot otrok velik šaljivec in celo pevec.

Slovenska košarkarska reprezentanca je nastope na svojih prvih olimpijskih igrah po včerajšnjem porazu z Avstralijo sklenila na visokem četrtem mestu. Čeprav je pred polfinalno tekmo kazalo, da niti finale ni nedosegljiv, je slovensko vrsto ustavila Francija (ta je na koncu tekmovanje sklenila s srebrnim odličjem). Igralci selektorja Aleksandra Sekulića pa so po včerajšnjem drugem porazu z Avstralci takoj napovedali, da bodo na prihodnjih olimpijskih igrah še močnejši.

Košarkarsko pravljico v Tokiu je s toliko večjim zanosom spremljal človek, ki je prispeval košček v karierni mozaik prvega obraza naše reprezentance Luke Dončića, njegov nekdanji trener v Olimpiji Lojze Šiško.

Na koncu so pošle moči

“To, kar je uspelo naši reprezentanci, ni majhna stvar v tako priljubljenem športu. Sploh zato ker smo majhen narod in so vsi uspehi vrhunskih športnikov veliki. To je zgodba, ki se je gradila vse od naše osamosvojitve in na koncu nam je tudi uspelo. Fantom je treba čestitati in lahko smo ponosni na vse, kar so uprizorili na tem tekmovanju,” je za N1 povedal Šiško.

Meni, da sta bila zadnja poraza posledica utrujenosti. “Mogoče je na koncu zmanjkalo moči, saj je bil turnir naporen. Morda je bilo na tekmi na trenutke prisotne tudi preveč nervoze, kar je vplivalo na končni rezultat,” je izpostavil Šiško, ki je hkrati dodal, da to nikakor ne zmanjšuje vrednosti njihovega uspeha. Poudaril pa je, da so porazi in zmage sestavni del igre.

Luka Dončič
Brian Snyder/REUTERS

Slovenski košarkarji so na olimpijskih igrah v Tokiu spisali novo pravljico v zdaj že bogati zakladnici uspehov slovenskega vrhunskega športa. Ključno vlogo pri tem je odigral naš največji zvezdnik Luka Dončić.

Neprecenljive zasluge

Na vprašanje, zakaj Dončić v zadnjih dveh tekmah ni pokazal tega, kar zna, je Šiško dejal, da je v športu tako, da kakšen dan igraš bolje, kakšen pa slabše. “Mogoče ni bil tako razpoložen, a so njegove zasluge za končni uspeh neprecenljive,” je pojasnil Dončićev nekdanji trener. Meni, da 22-letnik igra ključno vlogo v reprezentanci, njegov doprinos pa je precej večji od tistega, ki je prikazan širši javnosti.

“Sam Dončićev prihod je imel na ostale igralce velik vpliv. To se kaže na različnih ravneh — ekipa je bolj sproščena, z njim se čuti močnejša. Učinek tega so rezultati. Redkokatera ekipa ima igralca, ki tako močno vpliva na ekipno dinamiko. Tu ni samo njegova izjemna igralna statistika, ampak so tudi drugi dejavniki,” tako o Dončićevi reprezentančni vlogi Šiško.

Užival pod koši

Spomnimo, da je Dončić že na svojem prvem tekmovanju z reprezentanco, na evropskem prvenstvu leta 2017, osvojil zlato. Leta 2018, po odlični sezoni v španskem Real Madridu, pa je bil kot tretji izbran na naboru lige NBA, kjer je že zdaj eden najboljših košarkarjev.

A začel je – kot vsi – na začetku. Najprej v košarkarskem krožku, ko je obiskoval Osnovno šolo Mirana Jarca, pozneje je svoj talent in znanje izpopolnjeval na parketu kluba Olimpija. Šiško je bil Dončićev trener dobro leto in pol. Spominja se, da je Luka že takrat izkazoval velik talent.

“Bil je nekaj posebnega. V sebi je skrival več kot ostali,” se je Dončićevih igralskih začetkov spominjal Šiško. Kot je dejal, je naravnost užival v igri pod košem. “Vse skupaj je doumel kot neko igro. Tako kot se recimo igrajo otroci,” je povedal.

Luka Dončič
Bester Srečko

Mladinska ekipa Olimpije v letu 2012. Dončić je na sredini v zadnji vrsti (s številko 7), naš sogovornik Lojze Šiško pa skrajno desno.

Prosili so ga, da si spočije

Za sproščenostjo pa se je skrivala močna želja po tem, da je vsak dan boljši. Po besedah nekdanjega trenerja je že takrat razmišljal, da bi nekoč igral v vrhu svetovne košarke.

“Nikoli ni izpuščal treningov, prihajal je vsak dan. Celo mi smo ga prosili, naj se spočije, saj je bil preutrujen. Včasih smo mu trening tudi prepovedali, a je vseeno prišel,” je pripovedoval Šiško.

Čeprav utrujen, se ni dal. “Treniral je ogromno. Že kot 12-letni otrok je kazal ves svoj potencial. Vedeli smo, da bo nekaj posebnega,” je še dodal Šiško, ki ne skriva ponosa. “Vsem, ki smo z njim delali, je bilo v veselje spremljati njegov razvoj v zadnjih desetih letih. Pravzaprav je Luka res nekaj posebnega, to, kar se je zgodilo njemu in slovenskemu športu nasploh, pa enkratnega,” je razlagal Šiško.

Luka Dončič
Bester Srečko

Več kot le talent

Pri košarkarskem virtuozu, kot je Dončić, mediji in javnost sicer radi izpostavljajo njegov naravni talent za košarko, a Šiško je dejal, da mora športnik njegovega kova imeti veliko več kot to.

“V športu velja pravilo 90 — 10. Deset odstotkov predstavlja talent, 90 odstotkov delo. Luka je res velik naravni talent, ampak vložil je tudi velikansko količino dela. Izpopolnjeval je svoj potencial. Dejstvo pa ostaja, da tak košarkarski talent, kot ga premore on, težko najdemo. Za vsemi temi karakteristikami se skrivajo občutek, želja, volja in razumevanje. To je redkost,” je za N1 še izpostavil trener.

Včasih so tudi kakšno ušpičili

In v kakšnem spominu mu je ostal nekdanji varovanec? “V spominu ga imam kot zelo igrivega, odprtega in izredno veselega fanta. Na poteh s kombijem in avtobusom nas je vedno zabaval s svojim petjem in šalami. Bil je pravi magnet za soigralce, vse se je vrtelo okoli njega. Včasih so tudi kakšno ušpičili, a vse v mejah otroške simpatičnosti,” je dodal Šiško.

Po odhodu v Real Madrid leta 2012, ko je imel Luka komaj trinajst let, so mu v ljubljanskem klubu zaželeli vse najboljše. “Še naprej pa smo ponosni na petletno obdobje, ki ga je Luka preživel pri nas,” je sklenil Šiško.

Luka Dončič Luka Dončič
Bester Srečko
Luka Dončič Luka Dončič
Bester Srečko

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!