Nepovezane poslance mika “nova liberalna povezava”

Slovenija 24. Sep 202120:43 > 20:45 6 komentarjev
Borut Zivulovic/BOBO

Čeprav nepovezani poslanci možnosti, da bi se pridružili kateri ob obstoječih levosredinskih strank, povsem ne izključujejo, se vse bolj nagibajo k oblikovanju "nove liberalne povezave". A kakšnih konkretnejših dogovorov po besedah naših virov (še) ni.

Potem ko so  Igor Zorčič, Janja Sluga in Branislav Rajić zapustili SMC in skupaj z nekdanjim poslancem Desusa Jurijem Lepom oblikovali poslansko skupino nepovezanih poslancev, je vseskozi v zraku vprašanje, kakšna bo njihova nadaljnja politična pot. V svoje vrste jih je povabilo več strank, ki so njihov odgovor vse bolj nestrpno pričakovale.

Vendar pa nepovezani poslanci ne hitijo. Po nekaterih namigih naj bi bil eden od razlogov zavedanje, da imajo združeni v poslanski skupini nepovezanih poslancev precejšnjo težo, ki bi jo s preselitvijo v večje poslanske skupine v veliki meri izgubili. Drugi pomembni razlog za zavlačevanje pa je očitno razmišljanje o oblikovanju nekakšne nove liberalne povezave.

Na to kaže tudi izjava predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča v današnjem Delu. “Odločil sem se, da se ne bom pridružil nobeni od obstoječih strank, ne opozicije in ne koalicije,” je dejal. Več ni razkril. Glede na to, da so se nepovezani poslanci dogovorili, da bodo tudi v prihodnje ostali skupaj, pa bi bilo mogoče sklepati, da tudi Sluga, Rajić in Lep k obstoječim strankam ne bodo pristopili.

Vendar pa nepovezani poslanci možnosti, da bi se pridružili kateri od sedanjih levosredinskih opozicijskih strank, po naših informacijah povsem vendarle ne izključujejo, ne skrivajo pa, da jih v ravnanju teh strank marsikaj moti. Tako naj bi menili, da dogovor o povolilnem sodelovanju LMŠ, SD, Levice in SAB ni dovolj, saj omogoča, da bodo omenjene stranke na volitvah tekmovale in s tem odgnale del potencialnih volilcev.

Nepovezani poslanci rešitev vidijo v razširitvi dogovora na sodelovanje pred volitvami in na samih volitvah. “Če bo četverica strank na volitvah tekmovala, se utegne zgoditi, da bo njihov sporazum postal opozicijski povolilni sporazum,” nam je dejal eden od sogovornikov.

Igor Zorčič
Borut Živulović/BOBO

Po besedah naših virov tako nepovezani poslanci vse bolj razmišljajo o oblikovanju nekakšne “liberalne povezave” (besedici “stranka” se za zdaj še izogibajo). Ugotavljajo, da obstaja po tem, ko je SMC skrenila povsem na desno, v liberalnem delu političnega prostora precejšnja praznina. To naj bi poleg nepovezanih poslancev zapolnili nekateri nezadovoljni lokalni odbori SMC in večje število (bivših) članov te stranke ter še nekateri drugi liberalno-demokratsko usmerjeni posamezniki, ki se v obstoječih strankah ne vidijo.

Na rezultatih javnomnenjske raziskave, ki jo je naročila poslanska skupina nepovezanih poslancev, pa utemeljujejo oceno, da je brez volilne izbire ostalo med 15 in 20 odstotkov volilcev, ki so v preteklosti obkrožili SMC ali Desus in bi jih lahko na prihodnjih volitvah nagovorila “nova liberalna povezava”.

Da je v Sloveniji potrebna nova sredinska stranka, je sicer Zorčič v preteklosti že večkrat javno namignil. Tako je v začetku septembra na novinarsko vprašanje, ali razmišlja o ustanovitvi stranke, dejal, da je med ljudmi začutil željo po tem, a da to še ne pomeni, da bo stranko res ustanovil. Izrazil je željo, da bi bilo mogoče pričakovanja ljudi zadovoljiti z obstoječimi strankami. Če to ne bo mogoče, pa bo razmislek o novi stranki na mestu, je še poudaril Zorčič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje