Nepričakovan zaplet: Pirati na DVK prinesli premalo podpisov. Kaj sledi?

Evropske Volitve 10. Maj 202422:19 1 komentar
Pirati, piratska stranka
Foto: Borut Živulović / Bobo

Piratska stranka je na Državno volilno komisijo (DVK) prinesla premalo podpisov podpore volilk in volilcev za vložitev kandidatne liste na prihajajočih evropskih volitvah. Za vložitev kandidature so morale zunajparlamentarne stranke zbrati 1.000 podpisov, Pirati pa so jih vložili 903. Sekretar stranke Jasmin Feratović je dejal, da se nameravajo na zavrnitev liste pritožiti, na DVK pa menijo, da bi pritožba lahko zamaknila datume nekaterih volilnih opravil.

Ob 21. uri so na sedež Državne volilne komisije (DVK) zbrane podpise za vložitev kandidatne liste za prihajajoče evropske volitve prinesli tudi Pirati, a se je izkazalo, da niso zbrali zadostnega števila podpisov volilk in volilcev. Zunajparlamentarne stranke morajo za vložitev kandidature zbrati 1.000 podpisov.

Kot so nam sporočili iz DVK, so zaradi nekaterih nepravilnosti morali zavrniti deset oddanih overjenih podpisov, tako da končno število vloženih podpisov Piratov znaša 903. Sekretar Piratske stranke Jasmin Feratović je za N1 dejal, da je s tem kandidatura Piratov na letošnjih evropskih volitvah zaključena, ob tem pa je dodal, da zaradi težav pri zbiranju podpisov tečejo že tri tožbe, in sicer na upravnem, ustavnem in vrhovnem sodišču.

DVK bo na sobotni seji odločala o veljavnosti vloženih kandidatnih list. Ker bo kandidatna lista Piratov zavrnjena, ima stranka možnost pritožbe. Zaradi tega bi se lahko nekateri postopki glede volilnih opravil lahko zavlekli za nekaj dni. DVK je namreč že v ponedeljek nameravala opraviti žreb, po katerem vrstnemu redu bodo na glasovnici zapisane kandidatne liste. Kot so nam dejali na DVK, bi se zaradi odločanja o pritožbi žreb lahko zamaknil za nekaj dni.

Feratović nam je dejal, da se stranka na zavrnitev kandidatne liste namerava pritožiti predvsem zaradi odprtih tožb na sodiščih. “Kandidatura na evropskih volitvah je zaključena, ni realne možnosti, da bi sodišče odločilo, da so se pri zbiranju podpisov zgodile takšne napake, da bi mi lahko kandidirali. Pričakujemo pa, da se zadeve uredijo do naslednjih volitev,” je dejal sekretar Piratov.

Nosilka kandidatne liste Urša Orehek je za N1 dejala, da so članom DVK povedali, s kakšnimi težavami so se soočali na terenu, predvsem zaradi stavke zaposlenih na upravnih enotah. Kot pravi, bodo v stranki “šli do konca, tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice, če bo treba”.

Doslej je bilo vloženih 11 kandidatnih list (brez Piratov), med njimi so liste vseh parlamentarnih strank (Gibanje Svoboda, SDS, NSi, SD in Levica) ter strank SLS, Vesna, Resni.ca, Dobra država in DeSUS, Nič od tega ter Zeleni Slovenije. Kandidature je mogoče vložiti še danes do polnoči.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje