Neuradno: Knovs o uhajanju informacij s policije h kavaškemu klanu

Slovenija 11. Jun 202111:14 > 26. Jul 2021 16:28 0 komentarjev
policija, policistka
Denis Sadiković/N1

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) se je sestala z v. d. direktorice Nacionalnega preiskovalnega urad (NPU) Petro Grah Lazar. Po naših informacijah so spregovorili o uhajanju informacij, povezanih z razbitjem slovenskega dela kriminalne združbe kavaški klan.

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) se je popoldan sestala na dveh sejah. Za zaprtimi vrati so na prvi seji obravnavali program dela obveščevalno-varnostne službe pri ministrstvu za obrambo za leto 2020 in 2021. Kasneje se je komisija sestala še z v. d. direktorice Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Petro Grah Lazar.

Poslance naj bi po naših neuradnih informacijah zanimalo predvsem uhajanje informacij, povezanih s policijskim razbitjem slovenskega dela črnogorske kriminalne združbe kavaški klan.

Naši viri v policijskih vrstah pravijo, da še ni znano, kdo je informacijo o policijskih aktivnostih prenesel voditeljem zloglasnega črnogorskega klana. Po njihovih navedbah pa je informacija ušla že kmalu po tem, ko so bile predlagane hišne preiskave. Na policiji so zato uvedli notranjevarnostni postopek. Našim virom s policije se zdi sicer mogoče, da ovaduh ne obstaja v njihovih vrstah in da so informacije ušle iz tožilstva.

Naši sogovorniki iz Knovsa menijo drugače. Do njih naj bi namreč prišli namigi o ‘sumljivih nerodnostih’, ki so si jih v tej zgodbi privoščili nekateri policisti NPU. Tudi v parlamentarni komisiji ugotavljajo, da so uhajale informacije, ki ne bi smele.

Za glavo ovaduha naj bi ponudili milijon evrov

Spomnimo: policija je maja aretirala skoraj 48 ljudi, ki naj bi bili člani slovenskega dela mednarodne kriminalne združbe kavaški klan, ki je trgovala z drogo in orožjem. Kriminalisti NPU so skupaj s policijskimi specialci na območju policijskih uprav Ljubljana, Kranj, Maribor in Koper opravili 23 hišnih preiskav. Večina ovadenih se bo smela braniti s prostosti, šesterici, ki naj bi bila blizu vrhu kavaškega klana, pa je preiskovalni sodnik odredil pripor.

Domnevni vodja kriminalne združbe Radoje Zvicer je po poročanju srbskega Kurirja za glavo slovenskega ovaduha domnevno ponudil milijon evrov. Zvicer je v začetku leta pred aretacijo pobegnil v Južno Ameriko. Po razkritju identitete ovaduha, ga je policija nemudoma odstranila iz pripora, je poročal Dnevnik. S pomočjo tujih varnostnih organov so ga preselili v eno od zahodnoevropskih držav, kjer trenutno biva pod novim imenom in 24-urnim nadzorom oziroma varovanjem policije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!