Loredan moral umakniti svoj predlog za zamenjavo v bolnišnici Celje

Slovenija 23. Sep 202212:29 > 18:23 14 komentarjev
Golob Loredan
Borut Živulović/BOBO

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je želel zamenjati dva člana sveta bolnišnice Celje, vendar je moral predlog po neuradnih informacijah N1 z dnevnega reda dopisne seje umakniti. Tadej Hat, ki ga je hotel Bešič Loredan danes imenovati, naj bi namreč razburil nekatere v Gibanju Svoboda.

V petek popoldan je je ministrstvo za zdravje sporočilo, da bo vlada na dopisni seji obravnavala predlog razrešitve Andreja Klasinca in Primoža Stošickega iz sveta splošne bolnišnice Celje. Namesto njiju naj bi imenovali ter Mojco Kert in Tadeja Hata, so še dodali na ministrstvu.

A vlada tega predloga ni sprejela. Po neuradnih informacijah je moral minister za zdravje predlog zamenjave umakniti. Nekatere v Gibanju Svoboda je namreč razburil predlog za imenovanje Tadeja Hata. Koga je Hat tako zelo zmotil, da so predlog zamenjave umaknili, sicer še ni jasno, zagotovo pa se je z umikom strinjal premier in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob.

Tadej Hat je mariborski podjetnik. Njegova podjetja se ukvarjajo oziroma so se ukvarjala z gradbeništvom, nepremičninskim posredništvom, čiščenjem, posredovanjem delovne sile in izdajanjem medijev. Leta 2010 je Delo poročalo, da je bil Hat povezan z brezplačnikom Štajerc, ki je prvič izšel pred predsedniškimi volitvami leta 2007, po samo treh številkah pa je prenehal izhajati. Štajerca naj bi financiral Damijan Koletnik, takratni direktor Dravskih elektrarn, ki ga je leta 2009 s položaja odnesla 21-milijonsko posojilo holdingu Zvon Ena, je še zapisalo Delo.

Po neuradnih informacijah N1 je ministrstvo za zdravje Hata v svet bolnišnice Celje predlagalo, ker naj bi se zanj zavzel Aleš Šabeder, vršilec dolžnosti direktorja urada za kakovost, nadzor in investicije v zdravstvu.

Šabeder Loredan
Borut Živulović/BOBO

Burno dogajanje

Zakaj je ministrstvo predlagalo zamenjavo Klasinca in Stošickega sicer še ni jasno. Znano je samo, da je Klasinc odstopil sam.

Odkar se je prejšnji teden razkrila zamenjava identitet pacientov, je dogajanje v celjski bolnišnici in tudi v svetu zavoda zelo burno. Direktor Aleksander Svetelšek in strokovni direktor Franc Vindišar sta prejšnji četrtek ponudila svoja odstopa in takrat je Klasinc napovedal, da ju bo svet sprejel. Vendar se to potem v torek ni zgodilo.

Vlada je včeraj v svetu bolnišnice zamenjala Mitjo Pirmana, ki v torek ni glasoval za Vindišarjev odstop. Pirmanov glas sicer ni bil odločilen, saj vladni predstavniki ob glasovanju tako ali tako niso imeli večine.

Zaradi zamude spodletel poskus menjave direktorjev

Razlog, da svet ni uresničil vladne želje za zamenjavo Svetelška in Vindišarja, je v tem, da je eden od vladnih predstavnikov na sejo zamujal. Stošicki, ki bi predvidoma glasoval za odstop tako Svetelška kot Vindišarja, naj bi namreč obstal v zastoju na avtocesti, ki je bil posledica prometne nesreče.

Stošicki bi najverjetneje prišel pred odločanjem o odstopu vodstva bolnišnice, če bi predstavniki vlade sprejeli predlog člana sveta Sama Fakina, da to točko dnevnega reda prestavijo. Fakin, ki v svetu zastopa zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) in zamenjavi vodstva nasprotuje, je želel, da najprej slišijo predstavitev strokovnega nadzora, vendar je poleg njega za ta predlog glasoval samo še Sebastjan Ašenberger, eden od dveh predstavnikov zaposlenih.

Vindišar je včeraj ministru Bešiču Loredanu očital, da ga pri zahtevah za zamenjavo vodstva bolnišnice vodi želja po maščevanju. Včeraj je bilo predvideno njuno soočenje v oddaji Tarča, vendar se je minister opravičil, ker naj bi zbolel. Kljub temu pa se je danes zjutraj udeležil oddaje Dobro jutro na RTV Slovenija.

Kmalu po tem so z ministrstva sporočili, da bodo ovadili vodstvo celjske bolnišnice.

Andrej Klasinc
Žiga Živulović jr./BOBO

Klasinc (na zgornji fotografiji) je sicer dolgoletni direktor Študentske organizacije Univerze (ŠOU) v Ljubljani, na tej funkciji pa so ga spremljali očitki o previsoki plači in netransparentnem poslovanju. Stošicki je po izobrazbi ekonomist, po podatkih s spleta pa dela v podjetju Hella.

Poleg Klasinca in Stošickega v svetu vlado predstavljajo še nekdanja predsednica ŠOU v Ljubljani Ana Pleško, nekdanji srednješolski profesor Sebastijan Pungračič, ki je dela v zavarovalništvu in financah, in Tomaž Subotič, podjetnik s področja metalurgije. Aktualna vlada je nov svet imenovala junija, ko je izvedla obsežne menjave v več bolnišnicah, nato pa je včeraj s Subotičem zamenjala Pirmana, ki je direktor zavoda za preverjanje avtentičnosti zdravil. Ob junijskih menjavah je ministrstvo za zdravje pojasnjevalo, da so potrebne, ker imajo bolnišnice izgube, vendar je svete zamenjala tudi v vsaj dveh bolnišnicah, ki poslujeta pozitivno. Takrat je Stošickega imenovala tudi za predsednika sveta slovenjgraške bolnišnice.

Mojca Kert, ki je zaposlena v Gen-I in je bila kandidatka Gibanja Svobode na državnozborskih volitvah, je junija postala predsednica sveta splošne bolnišnice Murska Sobota.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje