Veter v Ljubljani presegel 100 km/h: odkrite strehe in podrta drevesa (VIDEO)

Slovenija 18. Avg 202215:01 > 19. Avg 2022 12:153 komentarji
Delite:

Popoldan je Ljubljano zajel močan nevihtni veter. Sunki vetra so presegli 100 kilometrov na uro. Po mestu je odkrilo več streh in podrlo številna drevesa, nekaj oseb pa je bilo lažje poškodovanih. Veter je tudi podrl del gradbenega odra v središču prestolnice, po zraku pa so leteli deli gradbenega materiala.

Proti Sloveniji je s severnega Jadrana okoli 15. ure prišel prvi pas neviht. Okrog 14.30 je močan veter zajel Ljubljano, nato pa se je nevihtni sistem pomaknil proti Avstriji. Po podatkih agencije za okolje (Arso) je veter za Bežigradom dosegel 102 kilometra na uro, kar je nov rekord. Že pred tem je močan veter pihal tudi na Obali, kjer je dosegel 80 kilometrov na uro. Današnje neurje je bilo sicer kratkotrajno, padavin pa ne bo veliko.

Največji sunki vetra pridejo tik pred prihodom nevihtne linije, so za STA pojasnili na Arsu. Glede na to, da se nevihtna linija pomika proti vzhodu, jih lahko zdaj pričakujejo na vzhodu države, vendar je predvideno, da bodo sunki do takrat že pojenjali, so dodali. Vir: STA

Sunki vetra so podrli del gradbenega odra pri gradbišču na Gosposvetski cesti, kjer gradijo Schellenburg. V času nesreče na območju ni bilo pešcev. Gradben material je raznašalo po celotni ulici. Prav tako je material z gradbišča odnašalo pri Šumiju, nasproti Drame, močan veter pa je poškodoval tudi fasado Situle ob Vilharjevi cesti. Odkrilo je tudi del strehe ljubljanske porodnišnice in pa na poslovni stavbi podjetja Intereuropa v BTC (video si lahko ogledate zgoraj). Močan veter je ponekod tudi prestavljal pešce. Po Ljubljani so podrta številna drevesa, tudi pri pravoslavni cerkvi, ob Celovški cesti, za Bežigradom in v Tivoliju. Veter je odnašal odnašal zabojnike za smeti, panoje in prometno signalizacijo.

Robert Okorn iz Ljubljanske gasilske brigade je ob 15.05 za N1 dejal, da imajo trenutno 23 intervencij, vendar se stanje spreminja iz minute v minuto. “Večinoma so odkrite strehe in podrta drevesa. Ob tem imam pa še vedno požar na Debnem vrhu. Niti ne vem, koliko gasilcev je na terenu. Dvignjena je cela Ljubljana,” je stanje opisal Okorn. Do 18. ure so zabeležili 160 dogodkov, na terenu pa je bilo takrat 250 gasilcev s 54 gasilskimi vozili, poroča STA. Na terenu so gasilci celotne Gasilske zveze Ljubljana, intervencije pa opravljajo po prednostnem vrstnem redu, predvsem tam, kjer viseči predmeti ogrožajo mimoidoče ali kjer so podrta drevesa na vozilih, je povedal.

Več lažje poškodovanih v Ljubljani

Policijska uprava Ljubljana je prejemala klice zlasti med 14. in 16. uro. Na Bleiweisovi v Ljubljani je v motorista priletel reklamni pano in ga lažje poškodoval. Obveščeni so bili o podrtem drevju in posledično neprevoznih več cestah, tudi Topniški, Dolenjski cesti, Zaloški cesti, Ižanski cesti, uvozu na severno ljubljansko obvoznico pri Dunajski cesti, uvozu na avtocesto na Lavrici proti Kopru, na Jeprci, na cesti Izlake – Orehovica, v Vodicah, v Domžalah, v Logatcu.

Na Rakuševi ulici v Ljubljani je z gradbišča odneslo mavčno ploščo, ki je zadela vozilo in razbila steklo. V dogodku je bila lažje poškodovana sopotnica v vozilu. V parku Tivoli je drevo padlo na žensko in jo po do zdaj znanih podatkih lažje poškodovalo.

Na terenu so tudi ekipe podjetja Voka Snaga. Prav tako je zaradi varnosti trenutno zaprt Zbirni center na Barju, so sporočili z ljubljanske mestne uprave. Današnji veter je več dreves podrl tudi na območju krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib.

“Ker bo zagotovo podobna situacija tudi drugod po Ljubljani in širše, vas prosimo za veliko mero previdnosti, strpnosti in potrpežljivosti,” sporočajo iz Voka Snaga.

Veter je na vozišča nanesel vejevje in druge predmete, zato poskušajo interventne službe z vsemi razpoložljivimi viri odpraviti posledice in vzpostaviti prevoznost cest. Policisti pozivajo k previdnosti na dogajanje ob cestah, predvsem na mestih, kjer so ob cesti drevesa, in k prilagoditvi hitrosti vožnje.

Pred nami pestra noč

Kot so zapisali na spletni strani Neurje.si, so se zjutraj v Italiji že prožile prve nevihte ter tvorile v nevihtne sisteme, ki so dosegli tudi naše kraje. Po njihovih napovedih lahko pričakujemo pestro noč. “Zaradi ugodnih razmer se lahko ponoči razvijejo tudi supercelične nevihte,”dodajajo v svoji napovedi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar