Neurje zajelo Gorenjsko: “Takšne toče pri nas že dolgo ni bilo”

Slovenija 27. Jun 202313:27 > 18:49
neurje, toča
PGD Podbrezje

Po nekaj sončnih dneh je naše kraje zajela hladna fronta, ki je s seboj prinesla močnejša neurja z nalivi, točo in vetrom. Tudi kot oreh debela toča je klestila na Gorenjskem, gasilci so imeli polne roke dela s črpanjem vode iz zalitih kleti, odstranjevanjem podrtih dreves, posredovali pa so tudi v vasi Duplje, kjer je veter razkril gospodarsko poslopje, streho pa zalučal v bližnjo stanovanjsko hišo.

Okoli poldneva se je nad Gorenjsko razbesnela močnejša nevihta in s seboj prinesla točo, tudi kot oreh veliko. V vasi Podbrezje je popolnoma pobelila ceste in dvorišča, zato so jo gasilci morali odstranjevati kar z lopatami in celo z bagrom.

neurje, toča neurje, toča
PGD Podbrezje
neurje, toča neurje, toča
PGD Podbrezje

Sodeč po fotografijah in videoposnetkih, objavljenih na družbenih omrežjih, je toča nemalo škode povzročila tudi na poljih in vrtovih.

Med drugim je klestila na Bledu, v Kranjski Gori, v Dupljah pri Tržiču, Naklem, Radovljici in v Kranju, po besedah poveljnika Gasilske zveze Radovljica Janeza Koselja pa je bilo najhuje na območju Lesc. “Takšne toče pri nas že dolgo ni bilo,” je povedal.

Na terenu je bilo kar 90 gasilcev iz sedmih gasilskih enot. Posredovali so na vsaj 24 lokacijah, največ dela pa so imeli s črpanjem vode iz zalitih kleti in pritličij. Odstranili so tudi nekaj podrtih dreves.

V Radovljici je poleg večstanovanjskih objektov meteorna voda zalila tudi prostore Osnovne šole Lesce in vrtca, v Mengšu pa je meteorna voda ogrožala stavbo zdravstvenega doma. V Slovenj Gradcu je poplavilo kletne prostore bolnišnice, v Vojniku pa je strela udarila v drevo poleg stanovanjskega objekta. Na območju občine Maribor se je sprožil zemeljski plaz, ki je povzročil razpoke na bližnjem objektu. O zemeljskem plazu poročajo tudi iz občine Šentilj.

Vremenski portal Neurje.si je objavil “naravnost grozljiv” posnetek, kot so ga opisali sami. “Toča, velika kot jajce, je uničila vetrobransko steklo avtomobila,” so opisali hudo uro.

Sodeč po posnetku, ki ga je na Twitter objavil portal Avtokampi.si, je neurje s točo precej škode povzročilo tudi v kampu Šobec. Vodja recepcije kampa je za N1 povedal, da skoraj ni šotora, ki ne bi bil uničen. 

Gasilci so posredovali tudi v vasi Duplje na Gorenjskem, kjer je veter odtrgal streho iz gospodarskega objekta. Ta je poletela v sosednjo stanovanjsko hišo.

neurje, vetrolom, duplje neurje, vetrolom, duplje
PGD Duplje
neurje, vetrolom, duplje neurje, vetrolom, duplje
PGD Duplje

Plohe in nevihte so se z napredovanjem fronte pomikale proti jugu. Močnejše nevihte lahko tako do večera po napovedih vremenoslovcev pričakujejo predvsem v zahodnem, osrednjem in južnem delu države.

Ob močnejših krajevnih padavinah in nevihtah lahko prehodno hitro narastejo hudourniški vodotoki in manjše reke, opozarjajo na agenciji za okolje. “Večja verjetnost za ta pojav bo v severni, osrednji in vzhodni Sloveniji,” so zapisali.

Na prometnoinformacijskem centru opozarjajo, da nevihte ovirajo promet, voznike pa pozivajo, naj prilagodijo hitrost in način vožnje. “V primeru slabše vidljivosti ročno prižgite luči. Voznike opozarjamo, da je ustavljanje vozil pod nadvozi in v predorih nevarno in prepovedano!”

Padavine bodo ponoči oslabele, pihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 16, na Primorskem okoli 19 stopinj Celzija. V sredo bo sprva oblačno, zjutraj bodo padavine ponehale. Čez dan se bo delno razjasnilo, nastalo bo nekaj ploh, napovedujejo na Agenciji RS za okolje (Arso). Tudi reke naj bi začele postopno upadati.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.