Nevidna epidemija: s partnerskim nasiljem se srečajo tri od štirih žensk

Slovenija 25. Nov 202307:22 > 13:26 3 komentarji
Foto: Denis Sadiković/N1

Ženske so v partnerskem odnosu trikrat pogosteje žrtve partnerskega nasilja kot moški. Po podatkih statističnega urada se z nasiljem partnerja od 15. leta sreča 75,5 odstotka žensk. Ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskam nevladne in druge organizacije opozarjajo, da se to pogosto ne konča z razpadom zveze, včasih le spremeni svoje oblike.

Nasilje nad ženskami je družbeni in javno-zdravstveni problem, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Pri tem poudarjajo, da je pomembno tudi na področju javnega zdravja opozarjati na nasilje v družini in nasilje na podlagi spola, saj to škodljivo vpliva na telesno in duševno zdravje ter kakovost življenja. “Vsaka ženska ima pravico, da živi v varnem okolju – tako v javnosti kot zasebno,” so še zapisali.

Slovenska policija na letni ravni obravnava nekaj več kot tisoč primerov kaznivih dejanj z elementi nasilja v družini, od tega so povzročitelji tovrstnih dejanj v več kot 90 odstotkih osebe moškega spola, žrtve pa so pretežno ženske in otroci, ob današnjem dnevu opozarja Društvo SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja. “Žal ljudje dejansko pogosto še vedno verjamejo, da so žrtve same krive za nasilje, ki ga doživljajo. Na ta način seveda žrtvam jemljemo moč, da bi hitreje zmogle prekiniti nasilni krog in izstopiti,” so v sporočilu za javnost zapisali v društvu.

V Ženskem lobiju Slovenije so izrazili solidarnost z vsemi ženskami, ki živijo na območjih vojnih spopadov, pa tudi v državah, kjer spopadov ni. “Obsojamo sistemsko nasilje, ki je še vedno zakoreninjeno v odnosih med spoloma, v družinskem življenju, v neenakem plačilu in v izkoriščanju neplačanega ženskega dela. Obsojamo tudi femicid, ki je v velikem porastu,” so zapisali v izjavi za javnost.

Na temo pa so opozorili tudi na petkovi nacionalni konferenci o nasilju pred mednarodnim dnevom, ki so jo organizirala ministrstva za pravosodje, za delo in za notranje zadeve ter Društvo za nenasilno komunikacijo, Društvo SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja in PIC – Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja. Ob letošnji temi starševstvo in stiki v primerih nasilja v družini, ki se pogosto nadaljuje po razpadu zveze, so pozvali k zagotavljanju varnosti žrtve tudi po tem.

Pravice žensk in deklet so globalno ogrožene, skrčene ali popolnoma odpravljene, kar je znatno zavrlo napredek, dosežen v zadnjih desetletjih, so ob dnevu opozorili tudi v Bruslju. “Evropska unija se bo še naprej borila proti vsem oblikam nasilja nad ženskami in dekleti. Neomajno podpiramo ženske in dekleta, ki so žrtve nasilja, bodisi kot žrtve ali preživele, pri čemer obsojamo uporabo spolnega nasilja in nasilja na podlagi spola kot orožja v vojni,” je zapisala Evropska komisija.

Klakočar Zupančič: Nasilje nad ženskami kot globalna svetovna kriza

“Na današnji dan se z ogorčenjem spominjamo brutalnega umora sester Mirabal, treh aktivistk, ki so se za enakopravnost žensk borile proti dominikanskemu diktatorju Rafaelu Trujillu. 25. novembra 1960 so svoj boj in zagovor pravic žensk ter njihovih svoboščin plačale s svojimi življenji,” je v poslanici spomnila predsednica DZ.

Urška Klakočar Zupančič
Foto: Luka Dakskobler/BOBO

“A dejstvo, da je nasilje nad ženskami odraz zgodovinsko neenakih razmerij moči med ženskami in moškimi, ne sme biti več izgovor današnje družbe. Nenehno si moramo prizadevati za svet, kjer bo vsaka ženska živela svobodno, brez strahu in z enakimi življenjskimi priložnostmi,” je poudarila.

Čeprav nas po njenih besedah danes večina živi v razvitem svetu, ki je dosegel generacijske sanje mnogih, pa spet še prevečkrat marsikje ni prostora za svobodo govora, ekonomsko stabilnost in pravno zaščito nežnejšega spola. “Zato lahko nasilje nad ženskami še danes prepoznavamo kot globalno svetovno krizo. Nadvlada nad ženskami, družinsko nasilje, diskriminacija, spolno nadlegovanje ter prisilne poroke so še vse preveč prisotne v svetu, ki mu pravimo moderna družba,” meni.

Kljub dejstvu, da smo v dobi neverjetnega napredka v znanosti in družbi, se moramo po njenih navedbah še zmeraj nenehno boriti proti nasilju nad ženskami na več ravneh, in sicer na področju ozaveščanja, izobraževanja, zagotavljanja pravne zaščite, krepitve enakosti spolov in v podporo žrtvam.

“Nasilje nad ženskami torej nikakor ni sprejemljivo. Kot družba z etičnimi normami moramo spodbujati spoštljive odnose ter ustvarjati okolje, kjer se vsak posameznik zaveda, da ima odgovornost za ustvarjanje varnega okolja za vse,” je pozvala.

ZN so 25. november za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami razglasili leta 1999. Na ta dan leta 1960 je dal dominikanski diktator Rafael Trujillo na krut način ubiti tri sestre Mirabal, ki so bile politične aktivistke v Dominikanski republiki. S 25. novembrom se vsako leto začnejo tudi akcijski dnevi proti nasilju nad ženskami, ki se sklenejo z 10. decembrom, svetovnim dnevom človekovih pravic.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje