Nevihte danes predvsem na zahodu in jugu. Bo vreme konec tedna bolj prijazno?

Slovenija 24. Maj 202309:25 0 komentarjev
Nevihta
BOBO

Tudi danes bodo po državi nastajale nevihte, a v nasprotju z včerajšnjim dnem predvsem na zahodu in jugu države. Preostanek tedna bo sončen, najlepše bo prav v soboto in nedeljo.

Včeraj popoldne se je nad širšim območjem Maribora razbesnela huda nevihta z nalivi, ponekod je padala debela toča. Nevihte so se pojavljale tudi med Trbovljami in Celjem ter ponekod na Notranjskem. Drugod po državi nevihte niso bile tako izrazite.

V regijskem centru za obveščanje Maribor so včeraj zaznali 83 dogodkov. Gasilci GB Maribor in prostovoljni gasilci so urejali in pokrivali plazove, ki so ogrožali hiše in ceste. Iz poplavljenih trgovin, stanovanjskih objektov in šol so črpali vodo, odstranjevali podrta drevesa, pomagali pri pokrivanju odkritih streh in reševali poplavljena vozila. Prav tako so rešili osebo, ki jo je ogrožala hitro narasla voda iz potoka. Med včerajšnjim neurjem se je sprožilo tudi 20 zemeljskih plazov.

Kot je pojasnil meteorolog z Agencije RS za okolje (Arso) Brane Gregorčič, je bilo ozračje včeraj zelo pregreto, ponekod v notranjosti so temperature čez dan dosegle 29 stopinj Celzija, posledično pa so se razbesnele nevihte.

Danes bo čez dan spremenljivo do pretežno oblačno, marsikje pa že nastajajo krajevne plohe. Sredi dneva in popoldne, ko se bo ozračje še bolj pregrelo, lahko pričakujemo nevihte, in sicer bolj na zahodu in jugu države. Čeprav se vnaprej nikoli ne da izključiti močnejše nevihte, indeksi ne kažejo na povečano možnost res močnih neviht.

So pa na Arsu tudi za danes izdali opozorilo rumene barve. Opozorilo predstavlja vremenski dogodek normalen za ta čas, ki pa vseeno lahko povzroči nekaj nevšečnosti. Čez dan lahko ob nevihtah prehodno hitro narastejo in se razlijejo posamezni hudourniški vodotoki v večjem delu države, verjetnost za ta pojav pa je večja v severnem in zahodnem delu Slovenije.

Današnji dan bo v primerjavi s prihodnjimi dnevi vremensko odstopal, saj nas potem do nedelje čaka stabilno in sončno vreme. “Najbolj sončna dneva bosta ravno sobota in nedelja,” je še dodal Brane Gregorčič z Arsa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!