Nevladniki pozivajo k umiku Afganistancev, ki so sodelovali z Zahodom

Slovenija 17. Avg 202111:04 > 12:16 0 komentarjev
Afganistanci na meji s Pakistanom
Saeed Ali Achakzai/REUTERS

Ob kaotičnih podobah iz Afganistana, od koder prebivalci ob talibanskem prevzemu oblasti poskušajo zbežati, nevladne organizacije pozivajo pristojne k ukrepanju. Vsem, ki so sodelovali z vojsko, nevladnimi organizacijami in podjetji ter njihovim družinskim članom, je treba omogočiti takojšen umik, so jasni. Oblasti ZDA pa so pozvali, naj si prizadevajo za odprtje meja Afganistanu sosednjih držav.

Včeraj so svet obkrožili pretresljivi posnetki Afganistancev, ki se oklepajo zadnjih možnosti za pobeg iz države, v kateri so oblast prevzeli talibani. “Stanje v Afganistanu je kaotično,” je povedal vodja projektov v Amnesty Internationalu Blaž Kovač. Svojih ljudi sicer v Afganistanu nimajo, zato stanja iz prve roke tam ne poznajo.

“Stališče Amnesty Internationala je, da ima vsak trenutek, ko ameriška administracija ne popravi svoje napake, lahko strašne posledice,” je povedal Kovač. Oblasti Združenih držav Amerike so pozvali, naj uporabijo svoje diplomatske povezave in omogočijo odprtje meja ter prehod beguncev v sosednje države. Kovač predvideva, da bo treba vzpostaviti humanitarne koridorje.

Nevladne organizacije pozvale vlado k umiku Afganistancev, ki so sodelovali z vojsko

Nevladne organizacije so medtem vlado pozvale k takojšnjemu umiku oseb, ki so v Afganistanu podpirale in sodelovale s Slovensko vojsko, nevladnimi organizacijami in podjetji, ter njihovih družinskih članov. Opozorili so, da jim pod talibanskim režimom grozi smrt. Vlado so pozvali, naj tem Afganistancem omogoči varen prihod v Slovenijo, saj je to pogoj za nudenje zaščite. Na migracijskih poteh so namreč ljudje podvrženi spolnemu nasilju, mučenju in nečloveškemu ravnanju državnih organov, trgovini z ljudmi in drugim oblikam izkoriščanja.

Spomnili so, da lahko pristojni pri tem uporabijo tudi določila schengenskega zakonika, ki Sloveniji omogoča izdajo vizuma iz humanitarnih razlogov ali zaradi nacionalnega interesa. Pri tem tujcem ni treba izpolnjevati vseh pogojev za vstop v Slovenijo, kot je posedovanje veljavne potne listine.

Za zaščito sodelavcev Slovenske vojske v Afganistanu se je včeraj zavzela tudi politika. Premier Janez Janša je zapisal, da je prepuščanje afganistanskih zaveznikov terorju talibanov sramotno dejanje. Opozicijske stranke pa so vlado pozvale k odgovornosti. Menijo, da je treba sodelavcem Slovenske vojske zagotoviti zatočišče.

Regvar: Opredelitev Slovenije do varnostnih razmer pomembna za presojo zaščite

Pravnica Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij Urša Regvar je v petek pojasnila, da je mogoče legalen prevoz Afganistancev, ki so pomagali Slovenski vojski, organizirati na podlagi sklepa vlade oziroma pristojnega organa ali pa z izdajo humanitarnega vizuma. “Odgovornost Slovenije je, da poskrbi za svoje zaveznike in tiste, ki so v Afganistanu pomagali izvajati aktivnosti,” je poudarila.

Razloge za zaščito se trenutno presoja pri vsakem prosilcu posebej, opredelitev Slovenije do varnostnih razmer v Afganistanu pa bi bila ključna tudi pri dodeljevanju zaščite tistim, ki so že v državi. “Moramo se zavedati, da trenutno to, da vrneš človeka v Afganistan, pomeni, da bo ta oseba tam najverjetneje zaradi vojnega spopada umrla,” je dejala in dodala, da se mora Slovenija zavedati tudi svojih mednarodnih obveznosti.

Domove je bilo letos prisiljenih zapustiti okoli 400.000 Afganistancev, notranje je bilo pred tem že razseljenih 2,9 milijona Afganistancev. V Slovenijo je v prvih sedmih mesecih letošnjega leta nezakonito vstopilo 975 državljanov Afganistana. Namero za podajo prošnje za mednarodno zaščito je letos izrazilo 744 Afganistancev, lani pa 422.

V centru za tujce sta trenutno nastanjena dva Afganistanca, so za N1 navedli na policiji. Poudarili so, da je policija v vsakem postopku vračanja dolžna preveriti individualne pogoje. “Policija ne sme izvajati postopkov vračanja, ki bi ogrožale življenje oseb,” so zapisali.

Nevladne organizacije so ponovile tudi opozorilo, da se na mejah sistematično krši pravica do dostopa do azilnega postopka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!