Neznanca naj bi nagovarjala dekle, naj pride v avto, policija zadevo preverja

Črna kronika 11. Nov 202216:52 0 komentarjev
bel avto
Profimedia

Po Facebooku se je razširil zapis matere 16-letnice, ki je opisala dogajanje pred eno od srednjih šol v Limbušu v Mariboru. Neznanca v belem avtomobilu naj bi se ustavila pred šolo in mladoletnico nagovarjala, naj prisede k njima. Zadevo sta mati in hči prijavili policiji, ki okoliščine dogodka intenzivno preverja. Ob tem na policiji poudarjajo, da naj se takšne dogodke prijavi takoj, v društvu Ključ pa dodajajo, da so samozaščitni ukrepi zelo pomembni, zato naj se starši z mladoletniki pogovarjajo tudi o takšnih situacijah.

“Našo 16-letnico sta tipa v belem avtu ljubljanskih registracij pred lesno šolo v Limbušu, kjer se je dobila s prijatelji SREDI DNEVA, ob 14. uri, na vsak način skušala s pretvezo privabit v avto,” se glasi Facebook zapis mame omenjene mladoletnice. “Z zelo ukazovalnim tonom in 5-krat ponovitvijo, da naj gre z njima in jima pokaže pot in to v času, ko ima že vsak telefon navigacijo.” Z zapisom, ki so ga mnogi delili na družbenem omrežju, je želela mama na tovrstno nevarnost opozoriti druge starše in otroke.

Dogodek naj bi se zgodil v sredo, mati in hči sta takoj odšli na policijo in neznance prijavili. “Na Policijski upravi Maribor smo bili obveščeni o tem, da naj bi na območju PP Maribor II (območje Limbuša) neznanca nagovarjala mimoidočo mladoletno osebo in jo povabila v vozilo. Policisti intenzivno preverjajo okoliščine dogodka. Zaradi zaščite interesov mladoletnih oseb dodatnih informacij o tem ne moremo posredovati,” pravi policija.

Dodajajo, da se policija odzove na vsako obvestilo o dejanju, dogodku oziroma sumu kaznivega dejanja, v katerem je udeležen otrok. Vsak primer se obravnava individualno. Podrobna in natančna preiskava primera policiste usmerja k ugotovitvam, ali gre v posameznem primeru za kaznivo dejanje in katero kaznivo dejanje sploh.

Policija posebej poudarja, da so za uspešno preiskavo dejanja pomembne tudi osebe, ki so se zadrževale na kraju dejanja, “videle in slišale” ali celo pomagale otroku. “Odrasli naj se ne umikajo v anonimno prijavljanje ali anonimno podajanje relevantnih informacij, temveč naj s svojo aktivno vlogo postanejo “glas otroka”. Od izsledkov policijske preiskave je odvisno tudi, kakšen bo ukrep policije (npr. podana kazenska ovadba, policijsko pridržanje),” svetujejo.

O tem se z otroki pogovarjajte!

Na policiji svetujejo, da se starši s svojimi otroki o tej temi pogovarjajo. “Starši naj otroke naučijo pravilnega ravnanja, ki temelji na tem, da z neznanci ne vzpostavljajo komunikacije, ne jemljejo stvari, oziroma z njimi ne odidejo. O dogodku naj takoj obvestijo svoje starše ali druge odrasle osebe. V javnosti naj stopijo stran, pokličejo svojega starša (npr. po telefonu),  pristopijo do drugega odraslega, ki je v bližini in prosijo za pomoč. Starši naj skupaj z otroki  ugotovijo, kjer so za otroka varne točke, na primer varne točke Unicefa, policijska postaja, zdravstveni dom in podobno,” so zapisali.

Če otroka kdo ogovarja v okolici vzgojno-izobraževalnih ustanov, naj otrok odide v vrtec oziroma šolo in naj se o dogodku zaupa zaposlenim, ti pa naj o tem seznanijo starše in policijo, nato pa tudi ostale strokovne delavce, starše otrok ter otroke same.

Pri policiji dodajajo, da vsako ogovarjanje ni nujno zlonamerno, lahko na primer nekdo res sprašuje za pot ali po konkretni osebi. “Nikakor pa naj tudi v teh primerih otroci ne prisedejo v vozilo (na primer, da bi pokazali pot),” so jasni pri policiji. “Policisti se pogosto srečujemo z dezinformacijami, z informacijami, ki potekajo po načelu od osebe do osebe ali komentiranje dogodkov, ki niso preverjeni. Takšne informacije ali njihovo širjenje med ljudmi povzročajo paniko, negotovost in strah.”

Pomembno je, da o dogodku obvestijo policijo takoj, in ne šele po dnevu ali dveh, in to tudi, če osebe ali njihovi najbližji v zadevi niso neposredno udeleženi. Ostale okoliščine bodo preverili policisti.

Zaupanje je ključno

Na društvu Ključ, ki deluje v boju proti trgovini z ljudmi, se konkretna oseba s podobnim primerom še ni obrnila, se pa, pravijo, zavedajo, da podobni primeri zagotovo obstajajo ter na to opozarjajo tudi mlade, ko izvajajo preventivne aktivnosti. “Vsekakor osebe z izkušnjo nasilja spodbujamo, da podajo prijavo na policijo. Zelo pomembno je, da ob prijavi, kljub travmatičnemu dogodku, doživijo pozitivno izkušnjo, torej da policija svoje delo opravi strokovno, korektno in prijazno,” pravijo v društvu.

Tudi oni poudarjajo pomen samozaščitnih ukrepov, ki jih starši lahko predajajo svojim otrokom: kam se obrniti na pomoč, kako se odzvati v primerih, ko se otroci počutijo ogrožene, varno gibanje … “Veliko težo pri preprečevanju nasilja in kaznivih dejanj igra tudi zaupanje, ki ga otrok ima do svojih staršev ali druge odrasle osebe,” dodajajo v društvu. “Otroke ves čas spodbujamo, naj pri sebi razmislijo, katera je tista oseba, ki ji dovolj zaupajo in se ob njej počutijo dovolj varne, da ji lahko zaupajo svoje stiske. Pomembno je, da se otroci naučijo, da je take stvari treba povedati naprej. Dobiti morajo sporočilo, da kljub temu da ob tem mogoče čutijo strah ali sram, v tem niso sami in da imajo na razpolago podporno mrežo, ki jim lahko pomaga, pa naj bodo to starši, prijatelji, učitelji ali pa nevladne organizacije.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!