So kratkoročnim najemom nepremičnin na črno šteti dnevi?

Svet 11. Nov 202214:01 1 komentar
Airbnb
Foto: PROFIMEDIA

Evropska komisija je pripravila predloge, s katerimi želi vzpostaviti nadzor nad najemodajalci, ki svoje nepremičnine nezakonito oddajajo na spletnih platformah. Predlogi so usmerjeni predvsem k večji transparentnosti registracije nepremičnin in gostov ter izmenjavi podatkov. O predlogih bosta razpravljala Evropski parlament in Evropski svet.

Evropska komisija je ta teden sprejela predlog uredbe za povečanje transparentnosti na področju kratkoročnega najema nastanitev, predvsem v turistične namene. Napovedali so, da bo uredba v pomoč državnim organom pri zagotavljanju uravnoteženega razvoja turistične dejavnosti, tudi v luči trajnostnega najema nastanitvenih obratov.

Evropska komisija je začela s pospešenim urejanjem tega področja zaradi vse hitrejšega razvoja in širjenja spletnih platform za oddajanje nastanitev, poroča N1 Zagreb. Zadnji podatki namreč kažejo, da nastanitvene enote za kratkoročni najem predstavljajo že četrtino vseh turističnih namestitev v EU, njihovo število pa vseskozi močno narašča. Kratkoročni najemi so se začeli povečevati predvsem v poletnih mesecih v času epidemije koronavirusa, ki je najbolj zarezala prav v turistično dejavnost. V letih 2020 in 2021 so tako številke presegle tiste iz leta 2018.

Trend se nadaljuje tudi v prvi polovici leta 2022, ko se je število rezervacij v primerjavi z enakim obdobjem leta 2021 povečalo za kar 138 odstotkov.

Izboljšava izmenjave podatkov med spletnimi platformami

Evropska komisija sicer ugotavlja, da kratkoročni najem koristi tako najemnikom kot turistom, obenem pa je treba nasloviti tudi problematiko lokalnih skupnosti, ki se soočajo s pomanjkanjem cenovno dostopnih stanovanj. Področja kratkoročnih najemov je zato treba urediti, meni komisija.

Napovedala je, da bodo nova pravila med drugim izboljšala zbiranje in izmenjavo podatkov med najemodajalci in spletnimi platformami. Usmerjena bodo tudi k večji transparentnosti podatkov o najemnikih, hkrati pa bodo olajšala njihovo registracijo. Prav tako skuša komisija s predlogom zmanjšati trenutno razdrobljenost in oteženo izmenjavo podatkov med samimi spletnimi platformami, kar naj bi pomagalo pri preprečevanju nezakonitega oddajanja nepremičnin. To se namreč pogosto izvaja na način, da se namestitve oglašujejo preko spletnih platform v drugih državah.

Omogočeno tudi preverjanje najemnika

Evropska komisija namerava uvesti sistem za registracijo najemodajalcev in njihovih nepremičnin za kratkoročni najem. Registracija bo mogoča preko spleta, najemodajalci pa bodo ob zaključku prejeli edinstveno registrsko številko. Ob tem bodo morale spletne platforme najemnikom omogočiti prikaz registrskih številk najemodajalcev, hkrati pa tudi preverjanje, ali so jih ti registrirali. Poenostavljena bo tudi izmenjava podatkov med spletnimi platformami in pristojnimi organi. Ti bodo lahko tako v primeru kršitev začasno preklicali registracijske številke in zahtevali, da platforme odstranijo najemodajalce. Spletne platforme bodo morale enkrat mesečno pristojnim organom tudi posredovati podatke o številu prenočitev.

“S tem predlogom velikim in malim najemnikom ter platformam olajšamo prispevanje k večji preglednosti v sektorju. Nova uredba bo dopolnjevala zakona o digitalnih storitvah, ki vzpostavljajo nabor obveznosti in zahtev glede odgovornosti za spletne platforme, ki delujejo v EU,” je dejala izvršna podpredsednica Evropske komisije Margrethe Vestager, ki meni, da se sektor kratkoročnega najema nastanitev trenutno ne razvija dovolj pregledno.

O predlogu Evropske komisije bosta sedaj razpravljala tako Evropski parlament kot Evropski svet. Če bo predlog sprejet, bodo imele članice po njegovi uveljavitvi dve leti časa, da vzpostavijo potrebne mehanizme za izmenjavo podatkov, še poroča N1 Zagreb.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje