Neznanci na znamenito piransko stavbo narisali grafit, škode za 10.000 evrov

Črna kronika 09. Maj 202213:54 > 14:57 3 komentarji
Hiša Benečanka, piran, grafit
N1

Uslužbenci piranske občine so v nedeljo v jutranjih urah obvestili policiste, da so neznanci ponoči narisali grafit na fasadi Hiše Benečanke v Piranu. Po prvi oceni znaša povzročena škoda 10.000 evrov. Preiskava še poteka, zato policija občane prosi za koristne informacije.

Ker gre za stavbo, ki predstavlja nepremično kulturno dediščino, točneje kulturni spomenik lokalnega pomena, so preiskavo kaznivega dejanja prevzeli kriminalisti Policijske uprave (PU) Koper, ki so na kraju opravili ogled ter zbirali obvestila in druge dokaze, so danes sporočili iz koprske PU.

Opisano dejanje predstavlja kaznivo dejanje poškodovanja, odstranitve ali uničenja stvari, ki so posebnega kulturnega pomena ali naravne vrednote, zanj pa je predpisana zaporna kazen do petih let.

Preiskava kaznivega dejanja še poteka, zato policija občane prosi za kakršnekoli koristne podatke, ki bi pripomogli k odkritju storilcev. Podatke lahko sporočijo na številko 113 ali na anonimni telefon 080 1200.

500 let stara hiša z zgodbo

Svoj status kulturne dediščine si je Hiša Benečanka poleg svoje starosti pridobila tudi zaradi bogate arhitekture. Na spletni strani Portorož in Piran je o njej zapisano, da je najstarejša hiša na Tartinijevem trgu. Zgrajena je bila v 15. stoletju v beneško-gotskem slogu. Krasi jo znamenit gotski vogalni balkon, med oknoma drugega nadstropja je vzidana kamnita plošča s stoječim levom, pod katerim je napis “Lassa pur dir” (Pusti, naj govore).

V zvezi s tem napisom se je v Piranu po ustnem izročilu ohranila legenda. Kot še navajajo na spletni strani, gre zgodba tako, da se je nekoč premožen beneški trgovec zaljubil v lepo mlado Pirančanko. Pogosto je prihajal v mesto in jo obiskoval ter se kasneje odločil, da ji bo v Piranu zgradil lepo hišo. Izvoljenki je želel dokazati moč svoje ljubezni, Pirančanom pa, kako je bogat in kako malo mu je mar njihovo govoričenje. Zavistni meščani so zaljubljeni par opravljali, ljubosumje pa se je ob izgradnji prelepe hiše tako razbohotilo, da si je par v lastno obrambo izmislil napis, ki se je do danes ohranil na fasadi in se glasi: “Lassa pur dir” oziroma “Pusti, naj govore”.

hiša benečanka, piran
Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje