Ni uspelo: ideja o novem državnem prazniku klavrno propadla

Slovenija 10. Sep 202111:46 0 komentarjev
Martinovo
Borut Živulović/BOBO

Poslanci stranke SAB so v državni zbor vložili predlog, s katerim so želeli 11. november (martinovo) obeležiti kot državni praznik, ki ne bi bil dela prost dan. Na pristojnem odboru predloga niso podprli. Poslanec SAB Marko Bandelli obžaluje, da drugi člani odbora dodane vrednosti praznika niso prepoznali.

Poslanci SAB Marko Bandelli, Andrej Rajh, Alenka Bratušek, Maša Kociper in Vojko Starovič so dali pobudo, da bi 11. november – martinovo – postal državni praznik. Po njihovih besedah bi s tem predlogom dan povzdignili na državno raven in “simbolno združili vse vinogradnike, vinarje in ljubitelje vina”.

Na Odboru za delo, družino, socialne zadeve in invalide predloga novele zakona o praznikih in dela prostih dnevih niso podprli. Za so bili trije člani parlamentarnega odbora, proti pa jih je bilo 10.

Poslanec Marko Bandelli je v odzivu za N1 zapisal, da Slovenija v letu 2021 nosi naziv Evropska gastronomska regija, enogastronomski turizem pa postaja ena najhitreje rastočih panog.

“V poslanski skupini SAB smo prisluhnili pozivom Društva evropski red vitezov vina, ki so 11. november, ko praznujemo Martinovo, predlagali za državni praznik, a ne dela prost dan. Ocenjujejo, da bi z razglasitvijo Martinovega za državni praznik pripomogli k obogatitvi državnega programa, ki ga Slovenija pripravlja v nizu dogodkov evropske gastronomske regije,” je zapisal.

“Nasploh pa gre za moralno gesto, ki bi prispevala k negovanju tradicije Martinovega kot dela slovenske identitete in pokazala na odnos države do slovenskega vina, ki je vrhunsko tudi na svetovnem nivoju. Obžalujemo, da te dodane vrednosti niso prepoznali tudi drugi člani parlamentarnega odbora,” je še dodal Bandelli.

“Štajersko novo leto”

Na družbenem omrežju Twitter se je sicer več uporabnikov pošalilo, da bi bilo bolje, da bi bil praznik 12. november, torej dan po martinovanju. Navada na ta dan je, da se spije kar nekaj žlahtne kapljice, na Štajerskem pa martinovemu rečejo kar “štajersko novo leto”.

Martinovo je najbolj razširjeno praznovanje v Sloveniji, povezano z vinom in vinsko kulturo. Gre za praznik, ki obeležuje trenutek, ko iz mošta nastane vino.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!