Nič več brezplačno: v Ljubljani bodo postavili sto novih parkomatov

Slovenija 17. Jan 202304:37 16 komentarjev
parkomat na Viču
N1

Mestna občina Ljubljana širi območje plačljivega parkiranja. Znotraj obvoznice bo postavila kar sto novih parkomatov, največ v Šiški in za Bežigradom.

Na nekaterih ulicah in cestah znotraj ljubljanske obvoznice, kjer je bilo parkiranje do zdaj brezplačno, so postavili nove parkomate. Ti med drugim že stojijo na Vrhovnikovi ulici na Viču, po pisanju Dnevnika pa tudi na ulici Luize Pesjakove v Savskem naselju ter na Baragovi ulici za Bežigradom.

Na Mestni občini Ljubljana bodo območje plačljivega parkirnega režima še razširili. Kot so povedali za N1, bodo v prihodnje postavili še sto novih parkomatov.

Največ si jih lahko prebivalci in obiskovalci prestolnice obetajo na območju parkirne cone 3. Tam je treba parkiranje plačevati od ponedeljka do petka, in sicer med 7. in 19. uro. Ura parkiranja na tem območju stane 40 centov.

Kje bodo postavili največ novih parkomatov? “Bistvena novost bo razširitev plačljivega parkiranja v Šiški med Vodnikovo in Celovško cesto in med Goriško ulico in Celovško cesto ter za Bežigradom med Dunajsko in Ulico Pohorskega bataljona. V vseh primerih znotraj avtocestnega območja,” pravijo.

Zemljevid območij, na katerih je Mol že vzpostavil območje plačljivega parkirnega režima ali pa ima to v načrtu:

Cone MOL
Mestna občina Ljubljana

Na občini pravijo, da bodo o vseh lokacijah novih parkomatov in začetku njihovega delovanja javnost obvestili. Ob tem pa pojasnjujejo, da je namen novih parkomatov tudi zmanjšanje števila dnevnih migracij z daljšim časom parkiranja, s tem pa bi več prostih parkirnih mest omogočili stanovalcem posameznih območij. Stanovalci lahko v ta namen kupijo parkirno dovolilnico, ki omogoča časovno neomejeno parkiranje na javnih površinah, ki so za to določene. 

V prvi in drugi coni je treba za letno dovolilnico odšteti 100 evrov na leto. V prvi coni lahko stanovalci pridobijo le eno dovolilnico na stanovanje, v drugi coni pa dve (druga dovolilnica v tem primeru stane 200 evrov). V tretji coni stane letna dovolilnica 60 evrov, prebivalci pa lahko kupijo še dodatni dve (druga stane 120 evrov, tretja pa 180 evrov).

Prve parkomate so v Ljubljani postavili leta 2005, in sicer med Slovensko, Masarykovo, Resljevo in Zoisovo cesto. Že leta 1971 so se ob parkirnih mestih vzdolž cestišč v središču mesta pojavile prve parkirne ure, ki so predhodnice sodobnih parkomatov, nameščenih v t. i. modri coni.

Parkiranje bo mogoče plačati tudi s kartico

Januarja so v Ljubljani začeli tudi posodabljati in nadgrajevati parkirni sistem. Kot napovedujejo pristojni, bo celotna nadgradnja zaključena do predvidoma 20. februarja, po tem pa bo mogoče parkirnino na ljubljanskih parkiriščih in v parkirnih hišah plačevati tudi z debetnimi in kreditnimi karticami. Tudi novi oziroma posodobljeni parkomati ne bodo vračali gotovine.

parkomat na Viču
N1

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje