Premier Niki Kovač ponudil vodenje sveta za preprečevanje sovražnega govora

Slovenija 14. Mar 202313:48 > 14:23 31 komentarjev
nika kovač
Borut Živulović /BOBO

V petek se bo prvič sestal strateški svet za preprečevanje sovražnega govora. Predsednik vlade Robert Golob je vodenje sveta ponudil direktorici Inštituta 8. marec Niki Kovač. Ta je bila sicer v ponedeljek znova žrtev verbalnega napada, ki ga je Golob ostro obsodil.

Direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač je včeraj na Facebooku sporočila, da jo je dopoldan na ulici verbalno napadel neznanec. Ta naj bi nanjo vpil in jo žalil, ko se je skušala od njega oddaljiti, pa se je za njo pognal. Vpitje naj bi opazil moški v bližnjem lokalu, ki je neznanca skušal pomiriti, Kovač pa se je medtem zatekla v notranjost lokala. Dogodek je prijavila tudi policiji.

Na nov napad na Niko Kovač se je po vrhu koalicije odzval tudi premier Robert Golob. “Včeraj smo bili spet priča temu, kam vodi sovražni govor. Napad najostreje obsojam. Ne samo storilca, ki se je poslužil tega napada, ampak vseh, ki aktivno spodbujajo tako sovražni govor kot tudi nasilje, ali verbalno ali fizično, še posebej nad ženskami,” je dejal premier.

Ob tem je izrazil zaskrbljenost, da je v Sloveniji ta pojav postal vsesplošen. “Politiki bi se morali trikrat vprašati, ali je res ustrezno, da v tem sodelujejo. Žal marsikdo med politiki ne zmore te trezne presoje,” je dodal in pozval vse, da se vzdržijo spodbujanja sovraštva.

Kot odziv ponavljajočemu se nasilju je premier napovedal ustanovitev strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora, ki se bo prvič sestal že ta petek. Pojasnil je, da bodo v svetu sodelovali trije deležniki, predstavniki relevantnih ministrstev, predstavniki centra nevladnih organizacij in nekateri posamezniki.

“Med posamezniki, ki sem jih povabil, sta tudi Dragan Petrovec in Nika Kovač. Niki Kovač sem tudi ponudil, da vodi strateški svet in da je nacionalni koordinator za preprečevanje sovražnega govora,” je povedal Golob. Dodal je, da za to funkcijo ni bolj primerne osebe, saj je Kovač najbolj izpostavljena žrtev sovražnega govora, “žal pa niti približno ni edina”, je zaključil.

Nika Kovač je za N1 povedala, da je za ponudbo izvedela danes, vendar še ni sprejela odločitve. “Razmišljam pa zelo resno o tej ponudbi, ker se mi zdi, da v Inštitutu 8. marec nenehno opozarjamo na te teme, se s temi temami ukvarjamo in je to nekaj, kjer lahko vsebinsko pripomoremo,” je dejala in dodala, da pa v vsakem primeru ceni ponudbo, in jo označila za “lepo gesto”.

Komentirala je tudi današnje poročanje portala Nova24, na katerem so objavili pričanje napadalca, ki trdi, da je Niko Kovač zgolj glasno vprašal, zakaj se ne zavzema za lastnike ob kanalu C0. Kovač je za N1 dejala, da je bila v svojem prostem času na poti domov, ko ji je moški dal jasno vedeti, da ni vesel tega, da jo vidi. “Jaz sem se v strahu odmaknila, ker je to moja naučena reakcija ob tovrstnih dejanjih.” Moški je za Nova24 povedal, da je svoje vprašanje postavil na glas, Nika Kovač pa je za N1 pojasnila, da se je vanjo začel “kriče zaganjati”. “Tukaj so stvari jasne. Takšno obnašanje je nadlegovanje in je nedopustno,” je zaključila.

Obsodbam napada na direktorico Inštituta 8. marec se je pridružila tudi ministrica za zunanje in evropske zadeve in predsednica SD Tanja Fajon. Vsakršne fizične in verbalne napade je označila za nesprejemljive. “Vse pozivam, da se vzdržijo komentarjev sovražnosti, nizkih udarcev in žalitev, predvsem tistih na račun žensk,” je dejala ministrica. Poudarila je še, da bo javnost sedaj mogoče lažje razumela, zakaj se v zadnjih tednih toliko govori o nujnosti zagotavljanja enakosti spolov.

Napad je obsodil tudi vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec. Kot je opozoril, smo se v zadnjih letih takšnih napadov nagledali preveč. “Prav zato smo veseli, da bo začela delovati skupina, ki bo pripravljala ukrepe za omejevanje sovražnega govora. Prav je, da živi vsak v družbi, v kateri lahko izraža svoje mnenje, ne da bi se bal,” je povedal Tašner Vatovec.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje