Nina Krajnik vztraja pri svojem

Slovenija 30. Jun 202210:04 > 12:03
Nina Krajnik
BOBO

Psihoanalitičarka Nina Krajnik, ki je pred kratkim napovedala kandidaturo za predsednico republike, se je odzvala na zapis Slovenskega filozofskega društva, ki je v sredo zatrdilo, da ni pionirka uvajanja filozofije za otroke v slovenske vrtce, kot je navedla v napovedi svoje kandidature. Filozofi pravijo, da jo je že pred njo začela uvajati Ana Marija Grum, Krajnik pa v odzivu poudarja, da njeno delo na tem področju zajema vse skupine predšolskih otrok, ne le otroke, stare med pet in sedem let, s katerimi je delala omenjena Grum.

V sredo so v Slovenskem filozofskem društvu javnost opozorili, da jih moti izjava psihoanalitičarke in doktorice filozofije Nine Krajnik, ki je pred kratkim napovedala kandidaturo za predsednico republike. Ta je namreč v napovedi svoje kandidature navedla, da je v slovenski pedagoško-izobraževalni sistem kot prva začela uvajati filozofijo za predšolske otroke v vrtcu.

Filozofsko društvo po drugi strani trdi, da Krajnik ni pionirka uvajanja filozofije za otroke v slovenske vrtce. Ob tem so v društvu poudarili, da je bila filozofija za otroke leta 1999 potrjena kot izbirni osnovnošolski predmet v obliki predmetov za deveti razred osnovne šole, pa tudi, da je Ana Marija Grum leta 2000 začela izvajati inovacijski projekt kritičnega mišljenja za otroke v vrtcu, stare od pet do sedem let.

“V mojem življenjepisu je razločno navedeno, da sem v Sloveniji pričela uvajati filozofijo v vrtce,” se je na zapis Slovenskega filozofskega društva dan kasneje odzvala Krajnik in povzela poudarek filozofskega društva, ki smo ga navedli zgoraj. “Vrtec ni enako kot osnovna šola. Vrtec ni enako kot sedmi, osmi ali deveti razred. Moje delo na tem področju pa zajema vse skupine predšolskih otrok – ne le otroke od 5 do 7 let. Že od januarja 2022 je javno znano, da na to temo pripravljam knjigo, katere izid je napovedan za letos jeseni,” je dodala.

V društvu so sicer izpostavili, da tako društvo kot druge organizacije in samostojni raziskovalci že dalj časa aktivno delujejo na področju filozofije za otroke, tudi v sozvočju z mednarodnimi partnerji. “V sistemu Cobiss tako najdete 1.476 zadetkov, če vpišete iskalni niz filozofija za otroke. Če nizu dodate besedi Nina Krajnik, sistem ne najde nobenega zadetka,” so še dodali v zapisu.

Tudi v društvu vztrajajo

Kmalu po četrtkovem odzivu Nine Krajnik so se ponovno oglasili v Slovenskem filozofskem društvu. “Če sami nimate dokazil, da ste začeli izvajati program filozofije za otroke v predšolskem obdobju pred tem šolskim letom, bomo vaše izjave o prvenstvu na tem področju še naprej primorani upoštevati kot zavajajoče in neresnične, na kar smo javnost tudi dolžni opozoriti,” so zapisali, pri čemer so se nanašali na šolsko leto 2000/2001, ko je projekt kritičnega mišljenja za otroke v vrtcu po njihovih besedah začela izvajati omenjena Ana Marija Grum.

Dodali so, da v društvu verjamejo v obstoj akademske poštenosti, ki vključuje priznavanje zaslug tistim, ki so v slovenski prostor vpeljali strokovne novosti. “Naj opozorimo, da je v kandidatkinem življenjepisu jasno zapisano, da je prva uvedla filozofijo v vrtce (ne glede na starost otrok), kamor nedvoumno sodi tudi projekt Grum,” so zapisali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.