Za predsednico države bo kandidirala tudi Nina Krajnik

Slovenija 25. Jun 202211:09 > 26. Jun 2022 09:46 6 komentarjev
Nina Krajnik
Twitter/Nina Krajnik

Boj za mesto predsednice države je napovedala tudi psihoanalitičarka in doktorica filozofije Nina Krajnik. Širši javnosti je postala znana po tem, ko je gostovala v oddaji Jožeta Možine in Vide Petrovčič v studiu TV Slovenija na dan državnozborskih volitev. Njen nastop je takrat požel veliko odobravanja na desni polovici političnega prostora. Po naših informacijah v NSi sicer za zdaj nima podpore, v SDS pa se o njeni kandidaturi še niso pogovarjali.

Nina Krajnik bo svojo kandidaturo za predsednico države predstavila v ponedeljek, je napovedala na družbenem omrežju Twitter. Za zdaj še ni znano, ali bo Krajnik nastopila s podporo volilk in volilcev ali s podporo katere od političnih strank.

V torek je na prireditvi na gradu Tuštanj v Moravčah nekdanji ustavni sodnik Peter Jambrek razkril, da si je ogledal intervju, ki ga je imel z Nino Krajnik na TV Slovenija Jože Možina, in da je takrat razmišljal, da bi “morala biti ta gospa predsednica države”. Jambrek nam je v sredo dejal, da je tako po ogledu Intervjuja razmišljalo tudi veliko njegovih prijateljev. Rekel je še, da je bilo to njegovo osebno stališče ob gledanju intervjuja in da se ona na te njegove besede na prireditvi ni odzvala, ni pa tudi nasprotovala tej njegovi domislici. “Ob gledanju Intervjuja sem bil prepričan, da bi bila odlična predsednica države, je pa to moje osebno razmišljanje, ki sem ga na prireditvi povedal na glas,” je še dodal.

V največji opozicijski stranki SDS se po informacijah N1 za zdaj o tem, ali bi stranka na predsedniških volitvah podprla Nino Krajnik, še niso pogovarjali. V NSi pa naši viri možnosti, da bi stranka podprla njeno kandidaturo, ne vidijo, obenem pa za zdaj tudi še nimajo svojega predsedniškega kandidata ali kandidatke. Nekdanja predsednica  NSi Ljudmila Novak nam je pred dnevi dejala, da o morebitni kandidaturi še razmišlja. NSi bo odločitev glede predsedniških volitev sprejela julija.

Kdo je Nina Krajnik?

Še do nedavnega širša slovenska javnost dr. Nine Krajnik ni dobro poznala, še največje medijske pozornosti pa je bila deležna, ko je bila ena od gostov v oddaji Jožeta Možine in Vide Petrovčič v studiu TV Slovenija na dan državnozborskih volitev. Kot piše na njeni uradni spletni strani, je ustanoviteljica in predsednica Slovenskega društva za lacanovsko psihoanalizo, je tudi glavna in odgovorna urednica revije Objekt Želje in knjižne zbirke Juno.

Izobraževala se je na oddelku za lacanovsko psihoanalizo na Univerzi Pariz VIII – Vincennes-Saint Denis, klinično formacijo pa je okviru L’École de la Cause freudienne. Doktorirala je iz filozofije z disertacijo Znanost in psihoanaliza: razmerje diskurzov ob vprašanju subjekta. Med drugim je delovala tudi v organizaciji za preprečevanje širjenja virusa HIV in zdravljenje odvisnosti od drug. Zelo je dejavna tudi na področju Zahodnega Balkana, kjer je leta 2019 ustanovila gibanje Lacan Balkan. Psihoanalitično prakso pa opravlja tako v Ljubljani kot v Beogradu.

Nina Krajnik je tudi življenjska sopotnica župana Moravč Milana Balažica. Balažic je na listi Povežimo Slovenijo kandidiral tudi na državnozborskih volitvah v okraju Domžale 1 in dosegel le 2,26 odstotka glasov.

Kdo vse je še napovedal kandidaturo

Svojo kandidaturo za predsednico države je ta teden najavila tudi odvetnica in nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, ki sta jo med drugim podprla tudi oba bivša predsednika države, Milan Kučan in Danilo Türk. Poleg nje se v predsedniško tekmo podaja tudi Marta Kos, sicer podpredsednica stranke Gibanje Svoboda in nekdanja veleposlanica.

Kdo vse še razmišlja o kandidaturi

Kot smo že poročali pred dnevi, o možnosti kandidature na predsedniških volitvah razmišljajo tudi nekdanji zunanji minister in evropski poslanec Ivo Vajgl, nekdanji premier in zunanji minister Miro Cerar, kočevski župan Vladimir Prebilič in – kot že rečeno – evropska poslanka in nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje