Slovenski filozofi pravijo, da izjava Nine Krajnik ne drži

Slovenija 29. Jun 202215:20 > 30. Jun 2022 18:42 15 komentarjev
Nina Krajnik
Aljaž Uršej/N1

Slovensko filozofsko društvo je zmotila izjava predsedniške kandidatke Nine Krajnik, da je kot prva začela uvajati filozofijo za predšolske otroke v vrtcu. "V sistemu Cobiss tako najdete 1.476 zadetkov, če vpišete iskalni niz filozofija za otroke. Če nizu dodate besedi Nina Krajnik, sistem ne najde nobenega zadetka," so zapisali v odzivu.

Boj za mesto predsednice države je pred dnevi napovedala tudi psihoanalitičarka in doktorica filozofije Nina Krajnik. V najavi svoje kandidature je opozorila na pomen filozofije za otroke in sporočila, da je v slovenski pedagoško-izobraževalni sistem kot prva začela uvajati filozofijo za predšolske otroke v vrtcu. Ta njena trditev pa je zmotila Slovensko filozofsko društvo.

Kot so zapisali v objavi na družbenem omrežju Facebook, jih je ta trditev presenetila. “Kolikor je strokovno podprto, pozdravljamo njeno zavzemanje za filozofijo, opozorili pa bi na to, da dosežek, ki si ga ob tem pripisuje, ni tako velik,” so zapisali. Dodali so, da je bila filozofija za otroke leta 1999 potrjena kot izbirni osnovnošolski predmet, in sicer v obliki predmetov “Kritično mišljenje za sedmi razred”, “Etična raziskovanja za osmi razred” in “Jaz in drugi” za deveti razred osnovne šole.

Iz knjižice Šola, mišljenje in filozofija (Pedagoški inštitut, Ljubljana 2008) je tudi lepo razvidno, da je Ana Marija Grum že v šolskem letu 2000/2001 začela izvajati inovacijski projekt kritičnega mišljenja za otroke v vrtcu, stare od pet do sedem let, so dodali v društvu.

“V zadnjih dvajsetih letih se je v Sloveniji na tem področju marsikaj zgodilo in precej tega je tudi podano v presojo splošni javnosti. Tako Slovensko filozofsko društvo kot druge organizacije in samostojni raziskovalci že dalj časa aktivno delujejo na področju filozofije za otroke, tudi v sozvočju z mednarodnimi partnerji. V sistemu Cobiss tako najdete 1.476 zadetkov, če vpišete iskalni niz filozofija za otroke. Če nizu dodate besedi Nina Krajnik, sistem ne najde nobenega zadetka,” so še dodali v zapisu.

“Kandidatka ni pionirka uvajanja filozofije za otroke v slovenske vrtce”

Po njihovih besedah je glede na povedano razvidno, da “kandidatka za predsednico republike ni pionirka uvajanja filozofije za otroke v slovenske vrtce, prav tako pa svojega filozofskega dela na tem področju ni izpostavila strokovni presoji tistih, ki se s tem področjem ukvarjajo že dobri dve desetletji”. Pri Slovenskem filozofskem društvu jo vljudno vabijo, da to stori.

Nina Krajnik se je na izjave Slovenskega filozofskega društva že odzvala. Kaj je sporočila, si lahko preberete tukaj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.