“Nismo še na točki, ko bi morali uvesti obvezno cepljenje”

Koronavirus 27. Nov 202112:06 > 16:05 2 komentarja

V Sloveniji razmere po več kot letu in pol trajajoči epidemiji covida-19 niso prav nič spodbudne. Zaradi relativno hitrega širjenja okužb je pritisk na bolnišnice, ki so že na robu zmogljivosti, še vedno precejšen. Podpredsednik vlade in obrambni minister Matej Tonin je v oddaji N1 STUDIO zagotovil, da vlada pozorno spremlja epidemiološko situacijo in se odziva na predloge strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje. O razpravah za uvedbo obveznega cepljenja pa je navedel stališča stroke, da v Sloveniji, kljub visokim dnevnim številkam potrjenih primerov covida-19, nismo na točki, ko bi morali uvesti obvezno cepljenje.

Epidemiološka slika v državi ni prav nič rožnata, skrb vzbujajoče pa so tudi razmere v bolnišnicah. O tem, ali je vlada razpravljala o zaostrovanju ukrepov ali morebitnem zapiranju države, je podpredsednik vlade in obrambni minister Matej Tonin v oddaji N1 STUDIO dejal, da vlada vsak teden pozorno spremlja situacijo in se odziva na predloge strokovne skupine, ki predlaga ukrepe za zajezitev epidemije.

Kot je pojasnil, se na vladi zadnjih 14 dni podrobno ukvarjajo s tem, kako organizirati inšpekcijske službe in delo policije, da bi se pogoj PCT (preboleli, cepljeni testirani), bolj strogo nadzoroval. “Zdi se mi, da odkar smo nadzor nad izpolnjevanjem pogoja PCT začeli bolj resno upoštevati, so se začeli kazati prvi rezultati, saj se številke vendarle nekoliko umirjajo,” je povedal.

Se bo Slovenija tako kot Avstrija odločila za zaprtje države?

In če so v Avstriji zaradi zmanjšanja širjenja okužb v začetku tedna stopili v novo zaprtje javnega življenja, pa tega ukrepa v Sloveniji za zdaj še ne bo. “Treba je dodati, da ima Slovenija precej odprto gospodarstvo in smo vezani na tujo ekonomijo. Če bi denimo zaprli neko podjetje za dlje časa, bi pomenilo, da bi izpadlo iz dobavne verige, lahko bi se bistveno zmanjšal izvoz. Posledice bi bile strahovite, ne samo za gospodarstvo, ampak posledično tudi za celotno državo,” je o morebitnem zaprtju dejal Tonin, ki je sicer v začetku novembra, tako kot gospodarski minister Zdravko Počivalšek, dejal, da ni za zaprtje države, temveč za strožji nadzor nad izpolnjevanjem pogoja PCT.

Ljubljana
PROFIMEDIA

Poleg tega si po besedah obrambnega ministra stroka ne želi delnega zaprtja s številnimi izjemami, saj namen takšnega ukrepa povsem izzveni. “Zaprtja morda celo prispevajo k temu, da se potem ljudje več družijo na neorganizirane načine oziroma na načine brez potrdil PCT. Namesto da bi to prispevalo k zmanjšanju okužb, te celo dviguje,” je poudaril. Izrazil je sicer, da pristojni vse napore vlagajo v to, da bi s pogojem PCT in brez dodatnega zaostrovanja ukrepov dočakali konec epidemije.

A dejstvo sicer ostaja, da se povečano število potrjenih okužb odraža predvsem v delovanju zdravstvenega sistema, ki ga ne bremenijo le povečani sprejemi bolnikov s covidom-19, temveč tudi pomanjkanje kadra in pomanjkanje postelj. Ali bo pri ohranjanju zdravstvenega sistema potrebna tudi večja pomoč Slovenske vojske, je Tonin dejal, da vojska zdravstvenemu sistemu pomaga na različne načine, tako kot je to počela v preteklosti. “Pomagali smo z opremo, posteljami, selitvami in vzpostavljanju prostorov. V zadnjem obdobju pa pomagamo tudi z osebjem. Kar imamo, damo na razpolago,” je o aktivnostih vojske dejal obrambni minister.

O cepljenju: Nismo na točki, ko bi morali uvesti obvezno cepljenje

Tonin se je med drugim dotaknil tudi predloga o obveznem cepljenju, saj stroka nenehno opozarja na to, da je cepljenje edino učinkovito orožje zoper bolezen covida-19. Slovenija je v Evropski uniji (EU) med državami s slabšo precepljenostjo, trenutno je v državi z vsemi odmerki cepljenih 54 odstotkov ljudi, kar je precej pod povprečjem EU. Direktor Gospodarske zbornice Slovenije Aleš Cantarutti je tako v petek pozval vse odločevalce, naj razmislijo o uvedbi obveznega cepljenja vseh prebivalcev in prebivalk, starejših od 50 let.

Tonin je glede tega pojasnil, da sicer potekajo razprave na to temo, a da sledijo stroki, ki pravi, da v Sloveniji še nismo na točki, ko bi morali uvesti obvezno cepljenje. “Zdi se mi, da bi na točki, ko je še vedno nekaj ljudi prepričanih, da nas s cepljenjem čipirajo, kakršnakoli prisila najverjetneje rodila več problemov kot koristi. Tako da sem trenutno stališča, da se strogo držimo pogoja PCT,” je dodal.

V Sloveniji sicer še vedno prevladuje različica virusa delta, na pohodu pa je nova, ki se je najprej pojavila v Bocvani, uradno pa so jo potrdili v Južni Afriki. Za zdaj znanstveniki o njej ne vedo veliko, a jasno je, da ima veliko število mutacij. Da bi novo različico in njen (možni) vpliv na razvoj epidemije res razumeli, pa bo treba počakati še nekaj tednov. Zunanje ministrstvo je v luči tega slovenskim državljanom, ki se so v Južni Afriki, svetovalo čimprejšnjo vrnitev domov.

Tonin je v oddaji N1 STUDIO zato napovedal, da bo prišlo do enotne blokade letalskega prometa iz južnoafriške regije. “Pomembno je, da se potovanja čim bolj omejijo in da upočasnimo prihod nove različice v Slovenijo,” je dejal. “Vlada je bila seznanjena z odločitvami oziroma priporočili Evropske komisije in njene predsednice Ursule Von der Leyen. Predsednik vlade je dal jasna navodila, naj pristojni in resorni ministri uredimo vse potrebno zato, da se potovanja čim bolj omejijo in da na neki način upočasnimo prihod nove različice virusa,” je povedal.

Poudaril je, da je zdaj ključen čas. “Zdravstvena stroka zelo poudarja, da vsak pridobljen dan, prinaša nova spoznanja o novi različici zato, da se nanj čim bolj učinkovito pripravimo. Zdaj si kupujemo čas zato, da bomo znali odreagirati,” je sklenil.

Obvezna karantena ob vstopu v Slovenijo

Zaradi pojava nove različice koronavirusa omikron je vlada določila obvezno karanteno ob vstopu v Slovenijo za osebe, ki:

– imajo prebivališče v državah oziroma območjih, kjer je bila ugotovljena prisotnost te različice virusa, ali
– ki so se v zadnjih 14 dneh pred vstopom v Slovenijo zadrževale v teh državah ali na območjih.

Te osebe ne morejo predčasno prekiniti obvezne karantene, torej traja polnih 10 dni. Naslednji dan po izteku karantene pa morajo opraviti test PCR. Če je test pozitiven, je protokol za te osebe enak kot za vse druge osebe, ki so pozitivne na testu PCR. Tujcem brez prebivališča v Sloveniji, ki prihajajo z območij z novo različico virusa, se vstop ne dovoli.

Osebe, ki so se zadrževale na ogroženih območjih 14 dni pred uveljavitvijo odloka, morajo o tem obvestiti številko 113, nato se jih napotijo v karanteno na domu za 10 dni. Tudi zanje velja, da karantene ne morejo predčasno prekiniti in po izteku 10 dni morajo opraviti test PCR. Tujcem brez prebivališča v Sloveniji, ki prihajajo z območij z novo različico virusa, pa vstopa v državo ne bodo dovolili.

Seznam držav oziroma območij z novo različico virusa Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) objavlja na svoji spletni strani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje