Vseh pet pogrešanih Nizozemcev so našli

Slovenija 05. Avg 202320:23 > 22:33 0 komentarjev
Deroča Savinja poplavlja naselja
Narasla Savinja avgusta letos. (Foto: N1)

Več nizozemskih medijev je poročalo, da naj bi bilo po obsežnih poplavah v Sloveniji pogrešanih pet njihovih državljanov. Nizozemsko zunanje ministrstvo je potrdilo, da so jih že našli.

Predstavnik nizozemskega zunanjega ministrstva je za nizozemsko radiotelevizijo NOS dejal, da v Sloveniji pogrešajo pet Nizozemcev. Sicer ni znal pojasniti, ali so morda le nedosegljivi ali gre za druge okoliščine, zato smo se z vprašanji obrnili tudi na slovensko zunanje ministrstvo in policijo, kjer pa nam teh informacij niso mogli potrditi.

Zvečer je portal 24ur.com poročal, da je nizozemsko zunanje ministrstvo z vsemi že vzpostavilo stik.

Na Generalni policijski upravi (GPU) so za N1 popoldne pojasnili, da trenutno pogrešanih tujih državljanov v Sloveniji ni. “Imamo pa kar nekaj aktivnosti, ko so bili ljudje premaknjeni na druge lokacije, a se zaradi trenutnih razmer ne morejo oglasiti domačim,” je pojasnila Maja Ciperle Adlešič z GPU.

Po zadnjih podatkih policije so bili domnevno pogrešani nizozemski državljani v skupini evakuiranih iz kampa Menina v Savinjski dolini. Premestili so jih na varno v okoliške osnovne šole. Kot so povedali na policiji, je številnim turistom odneslo avtomobile, dokumente, nekaterim tudi elektronske naprave. V petek je namreč voda na tamkajšnjem območju narasla v pičlih nekaj minutah, turiste v kampu pa so pristojne službe morale reševati z dreves.

Po podatkih policije so se bližnji zanimali tudi za hrvaške državljane, a je bilo nato ugotovljeno, da so bili uspešno evakuirani z območja Gornjega Gradu v Zgornji Savinjski dolini. Prav tako so se svojci zanimali za dva francoska državljana iz kampa v Solčavi, ki sta bila nekaj časa nedosegljiva na klice domačih.

Na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve pa so za N1 povedali, da jih nizozemski državljani, ki so iskalci svojce, niso kontaktirali. Protokol obveščanja je v takih primerih direkten med policijo in veleposlaništvom, torej v tem primeru nizozemskim, ki je prisotno v Sloveniji. Po pojasnilih slovenskega zunanjega ministrstva je slednjo vpleteno le v primeru, ko tuja država pri nas ne bi imela rezidenčnega veleposlaništva.

Med poplavami so v Sloveniji po zadnjih podatkih umrle najmanj štiri osebe, med njimi dva državljana Nizozemske. Bohinjski gorski reševalci so oba pogrešana našli mrtva pod Malim draškim vrhom. Po prvih informacijah policije, bi bila lahko njuna smrt povezana z udarom strele.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!