Vlada z non-paperjem ni seznanjena, prst uperila na Kučanov dokument o BiH

Slovenija 10. Jun 202118:03 > 26. Jun 2021 21:37 0 komentarjev
Milan Kučan
Borut Živulovič/BOBO

Z vlade so sporočili, da z non-paperjem o mejah na zahodnem Balkanu niso seznanjeni. So pa v isti sapi umaknili oznako zaupno z dokumenta, ki govori o možnih nadaljnjih poteh za uspeh procesa ustavne reforme BiH. Leta 2011 ga je pripravil Milan Kučan.

Z vlade so danes sporočili, da z non-paperjem o mejah na zahodnem Balkanu, ki so ga konec aprila objavili na portalu Necenzurirano, niso seznanjeni.

“Vlada Republike Slovenije s takšnim dokumentom ni seznanjena, saj ga v aktualnem mandatu ni obravnavala, pripravljala ali o njem razpravljala, niti tega ni storilo katerokoli ministrstvo ali vladni organ,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot je prejšnji teden poročal Der Standard, je non-paper trenutno v rokah generalnega sekretariata Evropskega sveta, ki pa ga z javnostjo ne želi deliti, saj bi objava tega dokumenta lahko “ogrozila mednarodne odnose”.

So pa v istem sporočilu za javnost z vlade sporočili, da so umaknili oznako zaupno z dokumenta o možnih nadaljnjih poteh za uspeh procesa ustavne reforme Bosne in Hercegovine, ki ga je leta 2011 v vlogi posebnega poročevalca za Bosno in Hercegovino (BiH) pripravil Milan Kučan.

Dokument nosi številko Z-103-34/2010, datiran je 26. 1. 2011, do danes pa je nosil oznako zaupno. Na vladi so zapisali, da “ni več pogojev, ki so potrebni za nadaljnji zaupni status tega dokumenta,” saj, da je vsebina dokumenta “v pretežni meri že več več tednov javno znana”.

Vlada pod vodstvom takratnega premierja Boruta Pahorja je Kučana za svojega posebnega poročevalca o BiH imenovala leta 2010.

Kučan ob pripravi poročila “izhajal iz krute realnosti”

Kučan je pred dobrim mesecem dni v pismu zapisal, da se je vedno zavzemal za ozemeljsko celovitost suverene BiH, ki jo enakopravno konstituirajo vsi trije narodi, Bošnjaki, Hrvati in Srbi, v mejah, kakršne je imela kot jugoslovanska republika. Poudaril je, da se je vseskozi zavzemal tudi za evropsko prihodnost BiH.

Pismo je takrat poslal v odgovoru na odprto pismo muftija v BiH Mustafe Cerića, ki je Kučanu očital, da je prav njegovo poročilo krivo za sporni non-paper. Ta je po besedah raziskovalca s Fakultete za družbene vede Farisa Kočana načel zaupanje drugih držav v Slovenijo.

Kučan je v pismu izpostavil, da je pri pripravi poročila leta 2011 “izhajal iz krute realnosti, v katerih živijo državljani BiH in ne iz fiktivnih stanj in iracionalnih podmen”. “Moje izhodišče je bilo, da obstoj BiH zagotavljajo njeni državljani, ker je to njihov interes, in ne sile od zunaj ali od zgoraj,” je dejal.

“Celotna moja analiza (…) je poziv za ohranitev ozemeljske celovitosti BiH. Naj ponovim, BiH kot države treh enakopravnih narodov,” je med drugim v pismu še zapisal Kučan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!