Non paper o zahodnem Balkanu v rokah Evropskega sveta

Slovenija 02. Jun 202115:50 > 22. Jun 2021 09:32 0 komentarjev
Predaja cepiva AstraZeneca od Madžarske
Žiga Živulovič jr./BOBO

Generalni sekretariat Evropskega sveta je po poročanju Der Standard potrdil, da hrani neuradni diplomatski dokument oziroma non paper o mejah na zahodnem Balkanu. Z novinarjem, ki je po njem spraševal, ga niso delili, saj bi njegova objava lahko "ogrozila mednarodne odnose".  

Kot je včeraj poročal Der Standard, je non paper o mejah na zahodnem Balkanu v rokah generalnega sekretariata Evropskega sveta. Na povpraševanje novinarja avstrijske tiskovne agencije APA o dokumentu so se namreč odzvali z besedami: “Po natančnem pregledu vas moramo obvestiti, da vam dostopa do tega dokumenta ne moremo omogočiti.”

To so utemeljili z besedami, da bi objava tega dokumenta “ogrozila mednarodne odnose”, je včeraj poročal Der Standard. 

Dokument presenetil aprila

Neuradni diplomatski dokument je konec aprila, ko so ga objavili novinarji portala Necenzurirano, razburil mednarodno javnost. Non paper predvideva spremembo meja na zahodnem Balkanu, in sicer razpad Bosne in Hercegovine, priključitev Republike Srbske k Srbiji in združitev Kosova z Albanijo. 

Mediji so takrat poročali, da je neuradni dokument predsednik vlade Janez Janša poslal predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu.

Po tem ko je javnost izvedela za dokument, je Janša v telefonskem klicu bošnjaškega člana predsedstva BiH Šefika Džaferovića obvestil, da non-paper, ki bi vseboval spremembe meja BiH, ne obstaja. Takrat je dejal, da Slovenija podpira suverenost in ozemeljsko celovitost BiH. 

Janša je takrat še pojasnil, da “ne-papirjev” in ostalih neobstoječih stvari ne komentira in da domnevni dokumenti nimajo povezave s slovensko vlado. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!