Svetovalni dan slovenskih notarjev uspešnejši od lanskega

Slovenija 25. Okt 202107:06 > 14:38 0 komentarjev
Notar simbolična fotografija
Foto: PROFIMEDIA

Letošnji informativni dan notarjev je bil po oceni generalnega sekretarja Notarske zbornice Slovenije Aleksandra Šance še uspešnejši od lanskega, ko so imeli približno 50 svetovanj. Teh je bilo tokrat preko video povezave 81, poleg tega se je precej ljudi oglasilo tudi v notarskih pisarnah v zvezi z brezplačnim svetovanjem v vseh zadevah.

Slovenski notarji so se tudi letos vključili v aktivnosti ob današnjem evropskem dnevu pravosodja. Tako so danes na oddaljeni način po video povezavi dopoldne brezplačno informirali uporabnike notarskih storitev, letos na temo urejanja premoženjskopravnih razmerij zakonskih in drugih parov, je na novinarski konferenci povedal generalni sekretar notarske zbornice Aleksandra Šanca.

Ob tem je spomnil, da so notarji pri urejanju premoženjskopravnih razmerij med zakonci leta 2019 po uveljavitvi družinskega zakonika dobili nekatere nove pristojnosti, kot je sestavljanje predporočnih pogodb, ki morajo biti sklenjene v obliki notarskega zapisa. Vodijo tudi register teh pogodb.

300 jih je že v registru

Tako vsako leto sestavijo približno 100 takšnih pogodb, kar po njegovih navedbah pomeni, da jih je zdaj že skoraj 300 v registru. Poleg tega od takrat obstaja tudi možnost, da se pri notarju zakonci razvežejo, če nimajo skupnih mladoletnih otrok, teh je bilo od leta 2019 tudi dobrih 500 vsako leto. “Tako, da bo letos ta številka presežena glede na to, da je očitno v času epidemije covida-19 ta številka malenkostno narasla, se pravi 550 približno vsako leto je tako notarskih razvez,” je še dodal Šanca.

Notarji s svojim delom na področju civilnega prava pomembno prispevajo k zagotavljanju pravne varnosti. V notarskih pisarnah vsakodnevno nudijo uporabnikom informacije in nasvete v zvezi s sestavo pogodb.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!