Notranje ministrstvo zavrnilo navedbe o množičnih deportacijah tujcev

Slovenija 13. Feb 202321:38 0 komentarjev
Sanja Ajanović Hovnik
N1 / Denis Sadiković

Ministrstvo za notranje zadeve je zavrnilo navedbe o izvajanju množičnih deportacij tujcev na Hrvaško in v Bolgarijo. Ambasada Rog je namreč opozorila na primer prosilca za azil iz Pakistana, na podlagi katerega so sklepali, da ministrstvo še naprej množično vrača prebežnike na Hrvaško in v Bolgarijo. Sanja Ajanović Hovnik, ki začasno vodi resor, je zahtevala poročilo o tem primeru.

Notranje ministrstvo kot dezinformacije zavrača navedbe o izvajanju množičnih deportacij tujcev na Hrvaško in v Bolgarijo. Sanja Ajanović Hovnik pa je v funkciji ministrice za notranje zadeve glede primera pakistanskega prosilca za azil, na katerega so opozorili v Ambasadi Rog, zahtevala poročilo, ki bo pripravljeno do konca meseca.

Delovna skupina za azil Ambasade Rog je namreč minuli teden opozorila, da je v postopkih obravnave državljana Pakistana prišlo do kršitev, kar je s poročilom ugotovilo tudi upravno sodišče. V Ambasadi Rog so na podlagi tega sklepali, da notranje ministrstvo kljub drugačni sodni praksi in opozorilom organizacij širom Evrope še naprej množično zasleduje deportacije beguncev na Hrvaško in v Bolgarijo, “pri čemer ne spoštuje načela nevračanja v države, v katerih bi bili lahko ljudje podvrženi mučenju ali poniževalnemu ravnanju”.

Na ministrstvu so pojasnili, da mora Slovenija izvajati pravo EU, kamor sodi tudi dublinska uredba, ki določa kriterije za ugotavljanje, katera država članica je pristojna za obravnavo prošnje za mednarodno zaščito. Sodišča so glede tega že presojala navedbe, da so prosilci za azil predani na Hrvaško tam ogroženi.

Lani na Hrvaško predali osem prosilcev za mednarodno zaščito

Ob tem so na ministrstvu zanikali očitke o deportacijah beguncev na Hrvaško in v Bolgarijo in spomnili, da so lani na Hrvaško predali osem prosilcev za mednarodno zaščito, v Bolgarijo pa nobenega. Letos so na Hrvaško predali enega, so dodali.

Nadalje so pojasnili, da je center za tujce institucija policije, kjer se izvaja omejitev gibanja tujcev, ki so v postopku vračanja, in kjer so pridržani prosilci za mednarodno zaščito, ki jim notranje ministrstvo s sklepom odredi pridržanje.

Policija si po zagotovilih ministrstva prizadeva zagotavljati pogoje za bivanje, ki dosegajo visoko raven temeljnih človekovih pravic in svoboščin. “Vse to dosegamo s strokovnim kadrom in izboljševanjem pogojev bivanja za vse nastanjene osebe v Centru za tujce, za kar policija uspešno črpa tudi evropska sredstva,” so zapisali.

Nadzor domačih in tujih nadzornih institucij, kot denimo varuha človekovih pravic, mednarodnega odbora CPT in schengenskega evalvatorija nad centrom doslej ni potrdil navedb Ambasade Rog o centru za tujce kot taborišču, v katerem so osebe protipravno priprte, kjer jim zasegajo dokumente, razdirajo družine in jih psihično mučijo, tepejo in ponižujejo, so sporočili z ministrstva.

Na te očitke je na oktobrski tribuni Ambasade Rog odgovarjal tudi vodja postojnskega centra za tujce Jože Konec. Sodelujoči na tej tribuni pa so sprejeli zaključek, da si bodo prizadevali, da se center in njemu podobne institucije v EU ukinejo oz. zaprejo, so opozorili na ministrstvu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!