Notranji minister Hojs uspešno prestal še drugo interpelacijo

Slovenija 21. Dec 202106:22 > 08:13 6 komentarjev
Notranji minister Aleš Hojs
Borut Živulović/BOBO

Opozicijskim LMŠ, SD, Levici, SAB in NeP ni uspelo zbrati dovolj glasov za podporo že drugi interpelaciji ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa. Za interpelacijo je glasovalo 44 poslancev, proti pa 37. Da bi interpelacija uspela, bi jo moralo podpreti vsaj 46 poslancev. Hojs je ta rezultat pričakoval in napovedal, da bo do konca mandata delal "enako kot od prvega dne".

Proti razrešitvi ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa so glasovali poslanci koalicijskih strank SDS, SMC in NSi. Odhod ministra pa so podprli poslanci LMŠ, SD, Levice, SAB, NeP in Ivan Hršak iz Desusa. Robert Polnar se je vzdržal. V Desusu so sicer napovedali, da se bodo glede podpore interpelaciji odločili med razpravo. Poslancev SNS in narodnih skupnosti ob glasovanju ni bilo v dvorani.

Ministru so predlagatelji v več kot 16-urni razpravi očitali prekomerno uporabo represivnih sredstev policije na protestih v Ljubljani, predvsem na tistem, ki se je odvil 5. oktobra, in kadrovanje v policiji. Po prepričanju predlagateljev je namreč Hojs s svojo držo pripravljen narediti vse, da si jo podredi.

Ministru so očitali tudi sum opustitve dolžnega ravnanja, ker ni storil ničesar, ko je izvedel za obstoj posnetka pogovora ministra Andreja Vizjaka s poslovnežem Bojanom Petanom, pa tudi neprimerno komuniciranje na družbenih omrežjih.

Hojs je na seji zavrnil vse očitke iz interpelacije o njegovem delu. S politizacijo policije se, kot je zatrdil, ni nikoli ukvarjal, pač pa je policistom zagotavljal boljše pogoje za delo.

Spregovoril je tudi o očitkih glede vladanja z odloki. Vlada je po njegovih besedah stremela k temu, da omeji število žrtev novega koronavirusa, pri čemer je prepričan, da so število žrtev zmanjšali za stotine. Opoziciji je ob tem očital, da je ves čas rušila napore vlade za zajezitev širjenja koronavirusa, tudi za ceno žrtev.

Dotaknil se je tudi protestov 5. oktobra in ocenil, da je policija svoje delo tedaj izpeljala izjemno odgovorno in profesionalno.

V sklepnem delu razprave je bil ponovno kritičen do opozicije, ki da je izključevalna. Po njegovem mnenju je sama prispevala k “dogajanju na ulicah”.

Koalicijski poslanci so Hojsa v svojih razpravah podprli. Med drugim so dejali, da opozicija epidemiološke ukrepe izkorišča za lastne potrebe ter da je tudi sama odgovorna, da je morala policija ukrepati na protestih.

Za ministra rezultat pričakovan

Minister Aleš Hojs je po uspešno prestani interpelaciji dejal, da je takšen rezultat pričakoval. Ob tem je še napovedal, da bo do konca mandata delal “enako kot od prvega dne”. “Stvari se premikajo, zakoni se sprejemajo, policija se ureja, tako da mislim, da bomo to delo nadaljevali,” je zatrdil.

Do konca mandata tako nameravajo na ministrstvu za v parlamentarni postopek predložiti še predlog zakona o policijskih pooblastilih. Ta je po Hojsovih besedah tik pred končno uskladitvijo in ga bodo vložili, če se bo izkazalo, da ima zadostno podporo med koalicijskimi strankami.

Hojs je v izjavi za medije po koncu razprave, ki je trajala nekaj več kot 16 ur, sicer ocenil, da je enako kot v odgovoru na interpelacijo tudi ob današnjem zagovoru zavrnil vse očitke. Po njegovih besedah si je slovenska javnost danes lahko ogledala, kaj pomeni imeti v vladi stranke Koalicije ustavnega loka (KUL). Po njegovi oceni slednje namreč prinašajo “blatenje, laži, nesodelovanje, izključevanje, protestnike, ki mečejo granitne kocke in podobno”.

Aleš Hojs
Borut Živulović/BOBO

Državljani bodo na aprilskih državnozborskih volitvah tako lahko ocenili, ali “se splača podpreti to opcijo, ki je danes ponujala, kar je ponujala, ali pa se splača podpreti opcijo, ki je trenutno na oblasti in dela v dobro vseh državljank in državljanov”.

Kot je še zatrdil, predvidenih 17 ur za razpravo ni bilo potrebnih. Ob tem je še poudaril, da je bil tudi, ko je po opozorilu podpredsednice DZ Tine Heferle, naj ne je v dvorani DZ, to zapustil, deležen očitkov.

Prvo interpelacijo je uspešno prestal septembra lani. Kot je ocenil, pa je današnja razprava ob interpelaciji potekala na “veliko bolj kulturnem nivoju”, kar po njegovem mnenju kaže na napredek v DZ. Kljub temu pa po njegovih besedah tako nizkega nivoja DZ v zgodovini samostojne Slovenije še ni bilo.

“Gospod Hojs, nismo v kinu”

V javnosti pa je med razpravo odmevala Hojsova poteza, ko si je med razpravo Violete Tomić iz Levice privoščil malico. Podpredsednica DZ Tina Heferle (LMŠ), ki je takrat vodila sejo, je Hojsa opozorila, da je jesti v dvorani DZ neprimerno. “V dvorani se ne je in niste v kinu,” je dejala in ga prosila, naj si nadene masko. Minister je nato zapustil dvorano.

Kot je pojasnil za N1, je dal v usta nekaj arašidov in so mu rekli, da se to ne spodobi. Po njegovi oceni je bolj spodobno, “da poješ nekaj arašidov in v živo spremljaš poslance, kot pa da zapustiš dvorano”.

Na prvi interpelaciji ministra 18. septembra 2020 je za razrešitev ministra glasovalo 38 poslancev, proti pa jih je bilo 43.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje