Nov odpoklic sadja: tokrat prepovedani pesticid odkrili v mandarinah

Slovenija 04. Nov 202315:36 12 komentarjev
sadje
Foto: PROFIMEDIA

Potem ko smo Slovenci poleti pojedli več ton spornih poljskih sliv in srbskih breskev, v katerih so odkrili prepovedan pesticid klorpirifos, se je zdaj na trgovskih policah pojavilo še eno sadje z istim pesticidom. Uprava za varno hrano je tokrat odpoklicala mandarine hrvaškega izvora.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je obvestilo o preseženi vrednosti pesticida klorpirifos prejela preko sistema RASFF.

Mandarine so bile v prometu v poslovalnicah Polavi logistika d.o.o. iz Nove Gorice, in sicer med 26. in 30. oktobrom. “Potrošniki, ki so kupili neskladne mandarine in jih še hranijo doma, naj jih vrnejo na mesto nakupa,” pozivajo na upravi.

Mandarine istega dobavitelja, gre za podjetje Setovia voće d.o.o., s polic umikajo tudi pri naših južnih sosedih.

Spomnimo: prav zaradi pesticida klorpirifos, ki so ga našli v spornih poljskih slivah in srbskih breskvah, je uprava za varno hrano letos potrošnike že obveščala, naj tega sadja ne jedo. A obvestila jih je prepozno, ko so sporno sadje že pojedli.

Tako klorpirifos kot klorpirifos-metil sta se vse do leta 2020 uporabljala v sredstvih za zaščito rastlin kot insekticid in akaricid. Sodita med organofosforne pesticide, ki pri tarčnih organizmih zavrejo delovanje encima acetilholinesteraze, ki sodeluje pri prenašanju živčnih signalov.

Glifosat
Foto: PROFIMEDIA

Evropska agencija za varnost hrane je leta 2019 ob ponovni oceni, kakšno tveganje predstavljata omenjeni substanci za zdravje ljudi, navedla, da njun genotoksični potencial – škodljiv vpliv na genetski material – ostaja nejasen.

To pomeni, da ni mogoče določiti, kje je še varna meja izpostavljenosti, zato je njuna uporaba v Evropski uniji prepovedana. “Poleg potencialne strupenosti za genetski material so pomembni tudi dokazi v zvezi z razvojnimi nevrološkimi izidi pri otrocih,” pravijo na NIJZ. Kot navaja Zveza potrošnikov Slovenije, lahko snovi, ki spadata med hormonske motilce, med nosečnostjo poškodujeta možgane zarodka, povzročita pa lahko avtizem, hiperaktivnost in druge možganske okvare.

Uprava za varno hrano je sicer zaradi presežene vrednosti pesticida klotianidin odpoklicala tudi sojo, včeraj pa zaradi presežne vrednosti pesticida propamokarb zamrznjene jagode. Pred dnevi smo poročali tudi o preseženih vrednostih rakotvornega kadmija v korenju, ki je pristalo v vrtcih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje