Pavel Rupar: Ne želite si, da iz te množice naredimo stranko upokojencev

Slovenija 01. Mar 202311:54 > 17:00 107 komentarjev
protest upokojencev
Luka Dakskobler/BOBO

Na ljubljanskem Trgu republike je potekal drugi protestni shod, ki ga skupaj z društvom Inštitut 1. oktober organizira Civilna iniciativa Glas upokojencev pod vodstvom nekdanjega poslanca SDS in tržiškega župana Pavla Ruparja. Protest je v živo prenašala Televizija Slovenija, kar je med mnogimi vzbudilo precej začudenja. V Zvezi društev upokojencev, v kateri so se od protesta znova ogradili, so zapisali, da je odločitev nacionalne televizije "zgolj dokazala, kako pomembna je depolitizacija javne televizijske hiše".

V prestolnici je točno mesec dni od prvega protesta, ki ga je organizirala Civilna iniciativa Glas upokojencev z nekdanjim poslancem SDS Pavlom Ruparjem na čelu, potekal drugi protestni shod upokojencev. Pri organizaciji je sodelovalo tudi društvo Inštitut 1. oktober, ki ga je pred dvema tednoma ustanovila prav Ruparjeva civilna iniciativa.

Iz več slovenskih krajev so v Ljubljano organizirali avtobusne prevoze. Udeležence shoda so pripeljali pred parlament in v park Tivoli. Ob prihodu v Ljubljano je večina udeležencev shoda za N1 poudarila, da si želijo dostojne pokojnine, s katero bi lahko preživeli.

Protestnik iz Velenja je povedal, da prejema 511 evrov pokojnine. Udeleženec shoda iz Luč ob Savinji pa za 41 let dela prejema 680 evrov pokojnine. Drugi protestnik iz Ormoža pa je rekel, da ima sam dobro pokojno, ker je delal za dobro podjetje, a podpira tiste, ki imajo nižjo pokojnino. Kako visoke pokojnine si želijo? “Za 40 let delovne dobe bi lahko dobili tisoč evrov pokojnine,” je odgovoril protestnik iz Luč ob Savinji.

Kaj pa pravijo o trditvah, da je današnji shod politično motiviran? “Vsak protest je političen,” je odgovori udeleženec iz Velenja. Pojasnil je, da so si sami organizirali dva avtobusa, s katerima so prišli v Ljubljano. Protestnik iz Luč ob Savinji je poudaril, da ni podpornik Janeza Janše, ampak Urške Klakočar Zupančič. Nasprotno pa protestnik iz Ormoža podpira Janšo, 20 let je bil tudi svetnik. Dodal pa je, da so se shoda udeležili podporniki vseh strank.

Na shod so povabili tudi upokojene kmete. Rupar jih je povabil, naj pridejo s traktorji, če nimajo drugega prevoza. Na shodu danes sicer ni bilo opaziti traktorjev.

Pavel Rupar Golobu: Vi ste nas pognali na cesto

“Tu smo, da pokažemo, da smo en narod, da nas politične stranke ne zanimajo in da smo siti delitev,” je v nagovoru protestnikom dejal Pavel Rupar. Vladajočim sporoča, da zahtevajo poštene pokojnine, ki jim pripadajo. “Nismo tukaj, da bi rušili vlado. Kmalu bo eno leto od začetka vašega plesa, a še nimate omembe vrednih rezultatov,” je rekel in dodal, da je prva uskladitev pokojnin v posmeh. Napovedal je, da se bodo borili še naprej. “Koga brigata Tina Gaber in rdeči čevlji Urške, če je narod lačen,” je rekel Rupar.

Politika nas ne zanima, je rekel Rupar in dodal: “Ne želite si, da iz te množice naredimo stranko upokojencev.” Premierju Robertu Golobu pa je sporočil: “Vi stojite za nami, vi ste nas pognali na cesto,” in nadaljeval, da bodo tukaj, dokler ne dosežejo svojih zahtev. Napovedal je, da se bodo zbrali vedno znova in po potrebi shode tudi zaostrili. K podpori je pozval tudi zaposlene in sindikate.

Protestniki so na transparente med drugim zapisali: “Skorumpirane volitve, skorumpirana vlada”, “Golobisti gotovi ste”, “Siti Goloba, lačni kruha”, “Odstavite Urbanijo” in “Zloraba upokojencev”. Med slednjimi in nekaterimi ostalimi protestniki je prišlo do prepira, posameznikom so iz rok začeli trgati transparente. Umirila jih je policija.

Preberite še: Na shodu tudi prepir zaradi transparenta “zloraba upokojencev”

protest upokojencev protest upokojencev
Igor Kupljenik/BOBO
protest upokojencev protest upokojencev
Igor Kupljenik/BOBO
protest upokojencev protest upokojencev
Luka Dakskobler/BOBO
protest upokojencev protest upokojencev
Igor Kupljenik/BOBO
protest upokojencev protest upokojencev
Luka Dakskobler/BOBO
protest upokojencev protest upokojencev
Luka Dakskobler/BOBO
protest upokojencev protest upokojencev
Luka Dakskobler/BOBO

Podpredsednik društva 1. oktober Igor Černoga je dejal, da so v postopku registracije in da bodo kmalu začeli s včlanjevanjem. Društvo bo delalo v korist starejših. Robert Pavlič iz tega društva pa je rekel, da od zahtev ne bodo odstopali. Pripravili so zakon in ga vložili v državni zbor. Upokojence pa so pozvali, naj gredo na upravno enoto oddat podpise za zakon. Ocenili so, da se je na shodu zbralo 31.000 ljudi.

Protestnica: Žalostna sem, da imamo takšno vlado

“Od prejšnje vlade smo še nekaj dobili, zdaj pa nič,” je povedala upokojenka z nekaj več kot 500 evri pokojnine. Meni, da bi morala biti pokojnina najmanj 800 evrov. Na protest je prišla skupaj z možem. “Mislim, da ni nobenih političnih interesov. Protest se je zgodil, ker upokojenci ne moremo več živeti,” se je odzvala na navedbe, da je shod politično motiviran. Poudarila je tudi, da imajo upokojenci v tujini boljše pogoje.

Protestnica iz Ljubljane pa je poudarila, da je proti vladi. “Moti me, kako se obnašajo do nas, kako so prišli na oblast in kakšno komunikacijo imajo,” je rekla in izpostavila tudi komunikacijo predsednice države Nataše Pirc Musar. Bi ocenila shod kot političen? “Žalostna sem, da imamo takšno vlado, kot jo imamo.”

Protestnik iz Nove Gorice pa je dejal, da so zamudili, ker so ustavili vlak. “Pokojnina bi morala biti okoli 1000 evrov. Ne pa, da si delal 40 let in hodiš iskat hrano, da preživiš. To je samo za preživetje in ne za življenje,” je rekel in nadaljeval, “To ni političen shod, ampak shod nezadovoljnih ljudi.”

Protestnik, ki sicer živi na Hrvaškem, pa je rekel, da je prišel, ker ga je povabila prijateljica. Rekel je, da ima 450 evrov pokojnine in še dela. “Lepše je zapornikom na Dobu, ki imajo trikrat na teden zdravnika in jim ni treba plačevati zavarovanja,” je primerjal. Ocenil je, da je shod politično motiviran in da poskušajo na Ruparjevi podobi zgraditi novo stranko ali organizacijo. “Nič ne bo drugače,” je rekel in dodal, da če pridejo na oblast, bodo hitro pozabili upokojence.

Kaj zahtevajo upokojenci?

Od vlade udeleženci protesta zahtevajo takojšen 20-odstotni dvig pokojnin, ki so nižje od 1.000 evrov, in 15-odstotni dvig pokojnin v višini od 1.000 do 1.500 evrov. Najnižja mesečna pokojnina bi morala po njihovem mnenju znašati 750 evrov, povprečna neto pokojnina pa 75 odstotkov slovenske povprečne plače.

Od vlade pričakujejo, da v ustavo kot pravico upokojencev vpiše 13. pokojnino in pravico do letnega dodatka v višini ene upokojenčeve pokojnine. Poleg tega zahtevajo še, da bi plačilo dodatnega zdravstvenega zavarovanja za tiste z manj kot 1.000 evri pokojnine prevzela država, ki bi upokojencem po njihovem mnenju morala plačati tudi RTV-prispevek.

Protest Glasa upokojencev na trgu republike Protest Glasa upokojencev na trgu republike
N1
Protest Glasa upokojencev na trgu republike Protest Glasa upokojencev na trgu republike
N1
Protest Glasa upokojencev na trgu republike Protest Glasa upokojencev na trgu republike
N1
Protest Glasa upokojencev na trgu republike Protest Glasa upokojencev na trgu republike
N1
Protest Glasa upokojencev na trgu republike Protest Glasa upokojencev na trgu republike
N1
Protest Glasa upokojencev na trgu republike Protest Glasa upokojencev na trgu republike
N1

Rupar je ob napovedi današnjega shoda dejal, da si z vladno stranjo želijo več dialoga, in odločno zanikal, da je protest politično motiviran. “Bil sem član stranke SDS, a z njo ne sodelujem več. Z njo nisem povezan. Želim pa več stika s Svobodo, Robertom Golobom in Luko Mescem, ki nas še vedno ignorirata. Ne povabijo nas skozi vrata parlamenta, kot so druge iniciative. Želim, da bi se končno premaknili,” je povedal in dodal, da si želijo le boljši standard upokojencev. “Ne grizemo, radi bi se le pogovarjali.”

Na shod so zato povabili predsednika vlade Roberta Goloba, ministra za delo Luko Mesca, generalnega direktorja Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Marijana Papeža, direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač in predsednika Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) Janeza Sušnika. Zdus že prvega shoda ni podprl, upokojence pa je posvaril pred populizmi in zahteve iniciative označil za nerealne. Od shoda se v zvezi upokojencev ograjujejo tudi tokrat.

Protest v živo prenaša RTV

Sušnik prav tako nasprotuje odločitvi Televizije Slovenija, da bo protest prenašala v živo. “Javni zavod RTV Slovenija, Televizija Slovenija, pa je z odločitvijo o neposrednem prenosu zgolj dokazala, kako pomembna je depolitizacija javne televizijske hiše in celotne RTV, navsezadnje tudi zato, ker ni dolgo tega, ko je taista politika kruto sankcionirala protestnike in nadnje pošiljala celo do zob oborožene policiste,” je zapisal v odzivu na odločitev o prenosu.

Vprašanje, “zakaj se je RTV odločila, da bo protest predvajala”, so novinarji STA naslovili na direktorja TV Slovenija Uroša Urbanijo, ki je odgovor z javnostjo delil na Twitterju. Zapisal je, da ga je vprašanje rahlo presenetilo, in dodal, da so ideje nekaterih medijev, da bi morala RTV shod cenzurirati, bizarne. Novinarjem Slovenske tiskovne agencije je odgovoril, da verjame, da bi si želeli samo oni prenašati shode, kar so po njegovih besedah počeli v preteklosti, in dodal: “Toda od naših urednikov res ne morete pričakovati in zahtevati, da bi vam v korist in nam v škodo cenzurirali shod.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje