Nov spor med NSi in Svobodo: zakaj Rezar ne želi zaslišati Goloba?

Slovenija 16. Apr 202419:13 2 komentarja
Aleš Rezar
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Predsednik parlamentarne komisije, ki preiskuje sume vpletanja politike v policijo, Aleš Rezar zavrača zahtevo NSi, da komisija v 30 dneh zasliši premierja Roberta Goloba. "Poslana zahteva ni skladna s poslovnikom o parlamentarni preiskavi, saj ne vsebuje tretjine podpisov, zato je kot taka brezpredmetna oziroma jo jemljem kot nov poskus diskreditacije dela parlamentarne preiskave," je navedel. Predsednik preiskovalne komisije je ob tem zatrdil, da je zaslišanje premierja načrtovano pred parlamentarnimi počitnicami.

Zahteva NSi, naj komisija DZ, ki preiskuje sume vpletanja politike v policijo, v 30 dneh zasliši premierja Roberta Goloba, je brezpredmetna, ker ni podprta s potrebnimi podpisi poslancev, je za STA pojasnil predsednik komisije Aleš Rezar (Svoboda).

NSi je prejšnji teden vložila zahtevo za sklic nujne seje parlamentarne komisije, ki preiskuje sume vpletanja politike v policijo, na kateri bi kot pričo zaslišali premierja Roberta Goloba. Ker bi slednji po sklepu komisije moral biti zaslišan že julija lani, a je bilo zaslišanje preloženo, v opozicijski stranki zdaj zahtevajo, da komisija to stori v 30 dneh.

“Poslana zahteva ni skladna s poslovnikom o parlamentarni preiskavi, saj ne vsebuje tretjine podpisov, zato je kot taka brezpredmetna oziroma jo jemljem kot nov poskus diskreditacije dela parlamentarne preiskave,” pa na to odgovarja predsednik komisije Rezar. Ob tem je v odgovoru za STA izpostavil, da delo preiskovalne komisije kot predsednik jemlje izjemno resno. “Zato menim, da pred evropskimi volitvami ni primerno puščati možnosti za politično zlorabo preiskovalne komisije ne glede na politično opcijo. In na podlagi izkušenj sodelovanja z opozicijo je to skoraj zagotovo,” je dodal.

V NSi so sicer Rezarju očitali, da z zaslišanjem premierja namerno zavlačuje iz političnih razlogov, saj je poslanec Gibanja Svoboda, stranke, ki jo vodi Golob.

Te očitke so ponovili tudi v današnjem odzivu in dodali, da je očitno Rezar pri tem pripravljen celo kršiti poslovnik DZ. Obenem so pojasnili, da sta člana komisija, poslanka NSi Vida Čadonič Špelič in poslanec SDS Branko Grims že februarja, torej pred zahtevo za sklic nujne seje, vložila zahtevo za izvedbo dokazov, s katero sta zahtevala, da komisija v 30 dneh kot pričo zasliši Goloba.

“S tem je izpolnjena določba poslovnika o parlamentarni preiskavi, da mora biti zahteva za izvedbo zaslišanja priče podprta s podpisi najmanj tretjine članov komisije,” so prepričani v NSi. Na zahtevo za izvedbo zaslišanja so se sklicevali tudi v zahtevi za sklic nujne seje, so še spomnili.

Po Rezarjevih besedah pa je termin zaslišanja predsednika vlade načrtovan že dlje časa, in sicer še pred parlamentarnimi počitnicami, “seveda ob predpostavki potrditve termina priče”.

Ob tem je Rezar spomnil še, da bo v petek potekalo zaslišanje priče na del parlamentarne preiskave, ki preiskuje sume nedopustnega političnega vmešavanja v delo pristojnih državnih organov s področij davkov in preprečevanja pranja denarja. Zaslišali bodo namreč prvega direktorja urada za preprečevanje pranja denarja Klaudija Stroliga. “Zato menim, da bodo opozicijski poslanci še naprej vlagali neverjetne napore, da se delo preiskovalne komisije diskreditira, zavira oziroma se ji z vsemi sredstvi preprečuje delo z enim samim razlogom – da se do te izjemno pomembne teme nikoli ne bi prebili,” je dodal Rezar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje