Nov sum neprimernega ravnanja zaposlenega na ljubljanski psihiatriji

Slovenija 16. Feb 202414:06 3 komentarji
Psihiatrična klinika Ljubljana
Psihiatrična klinika Ljubljana (foto: Uroš Kokol/N1)

V Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana naj bi pred kratkim prišlo do suma neprimernega ravnanja zaposlenega v zdravstveni negi. O tem klinika zbira informacije za nadaljnje ukrepe, zato podrobnosti o incidentu zaenkrat še ne morejo podati.

V Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana so po novih sumih neprimernega ravnanja zaposlenega dejali, da ima psihiatrična klinika ničelno toleranco do nasilja.

V primerih, ko so podani sumi o domnevnih neprimernih, nasilnih ali drugih sumih nepravilnih ravnanj, izvede strokovni nadzor oziroma nemudoma ukrepa v skladu s protokoli in v okviru svojih pristojnosti. V primeru suma kaznivega dejanja vso dokumentacijo posredujejo tudi pristojnim organom pregona, je v pisni izjavi zatrdil generalni direktor klinike Bojan Zalar.

Ljubljanska psihiatrična klinika se sicer že dlje časa sooča z očitki o nasilju nad pacienti, o katerih smo konec maja prvi poročali na N1. V pogovorih s pacienti, njihovimi svojci, več zaposlenimi, nekdanjimi zaposlenimi in drugimi nam je več sogovornikov potrdilo, da so bili žrtve nasilja ali da so bili nasilju priča. Vodstvo klinike je navedbe zavrnilo.

Po naših razkritjih so na policiji zagnali kriminalistično preiskavo, zaradi povzročitve lažne poškodbe pa podali eno kazensko ovadbo. Poročali smo že tudi, da je ministrstvo za zdravje policiji izročilo 23 pričevanj o domnevnem nasilju na psihiatrični kliniki, a je bilo po pisanju časnika Svet24 dejanskih prijav policiji o nasilnih dogodkih, ki naj bi jih nad pacienti storili zaposleni, pet.

Poročanju medijev je sledil tudi sistemski nadzor. Trenutno teče že deveti mesec nadzora, vodja komisije, ki je nadzor vodila, pa je pred kratkim odšla s položaja.

Seja sveta zavoda UPKL
Generalni direktor klinike Bojan Zalar in strokovna direktorica Blanka Kores Plesničar (foto: N1)

Spomnimo na serijo člankov

Na N1 smo konec maja objavili preiskovalni članek o nasilju nekaterih zaposlenih nad pacienti na sprejemnih oddelkih Psihiatrične klinike Ljubljana. Več pacientov, svojcev ter zaposlenih in nekdanjih zaposlenih je izpovedalo, da so bili žrtve oziroma priče nasilja.

Oktobra smo objavili še en članek, v katerem sta spregovorili še izredni študentki z dolgoletnimi izkušnjami v zdravstvu, ki sta konec lanskega leta prijavili nasilje nad starejšimi pacienti na tej kliniki. Pridobili pa smo tudi dokumentacijo, ki dokazuje, da so o neprimernem odnosu do starejših bolnikov poročali tudi zaposleni.

Na kliniki, ki jo vodita generalni direktor prof. dr. Bojan Zalar in strokovna direktorica prof. dr. Blanka Kores Plesničar, so nasilje nad pacienti zanikali. Strokovni nadzori, ki so jih izvajali v zadnjih nekaj letih, niso pokazali nepravilnosti, so večkrat zatrdili.

Kot smo že poročali, iz dokumentacije, ki smo jo pridobili, izhaja, da je bil nadzor, v okviru katerega naj bi komisija preverjala tudi navedbe študentk, izveden vprašljivo. S klinike pa so po objavi članka, v katerem smo poročali o tem nadzoru, celo sporočili, da za prijave študentk niso vedeli in da so zato uvedli nov nadzor. Ko smo jih januarja prosili za poročilo in sklep nadzora, so nam odgovorili, da nam tega ne morejo posredovati, saj da bi s tem kršili Zakon o dostopu do informacij javnega značaja. Na našo prošnjo za pojasnilo niso odgovorili.

Vse naše članke o tej temi, novinarske preiskave, preverjanja, izjave prič, odzive klinike, potek dogajanja … lahko preberete tu: N1 dosje: Pričevanja o nasilju na ljubljanski psihiatrični kliniki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje