Odšla vodja sistemskega nadzora nad psihiatrično kliniko

Slovenija 15. Feb 202405:30 3 komentarji
ministrstvo za zdravje
Žiga Živulović jr./BOBO

Sistemski nadzor nad Psihiatrično kliniko Ljubljana, ki ga je Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu (UNKIZ) uvedel po našem razkritju pričevanj o nasilju na kliniki, poteka zdaj že deveti mesec. Komisija je v teh dneh ostala brez predsednice, ki je nadzor vodila. V minulih mesecih je po naših informacijah odstopilo tudi več članov te komisije. Kaj se dogaja?

Komisije za sistemski nadzor nad Psihiatrično kliniko Ljubljana ne bo več vodila dosedanja predsednica Sara Erdić. V torek je bil namreč njen zadnji delovni dan na UNKIZ, potem ko je tam dala odpoved. Ko smo jo prosili za izjavo, nam je odgovorila, da tega ne želi komentirati.

V zadnjih mesecih naj bi odstopili še trije člani komisije, ki so zaposleni na UNKIZ oziroma na ministrstvu za zdravje.

Sistemski nadzor nad Psihiatrično kliniko Ljubljana je UNKIZ (še v času ministrovanja ministra Danijela Bešiča Loredana) uvedel po objavi našega preiskovalnega članka, v katerem smo razkrili pričevanja o nasilju nad pacienti v tej ustanovi. Po osmih mesecih torej še vedno ni zaključen.

Na ministrstvo za zdravje, ki ga zdaj vodi Valentina Prevolnik Rupel, smo vprašali, kako se bo zdaj nadaljeval nadzor in kdo ga bo vodil. Prosili smo tudi za komentar navedb, da so trije člani komisije odstopili. Zanimalo nas je še, kdaj bo nadzor zaključen.

Z ministrstva so odgovorili: “Nadaljevanje nadzora bo potekalo nemoteno. Skrb za nadzor bo prevzela ustrezna pooblaščena oseba na UNKIZ, ki bo zagotovila, da se nadzor izvaja v skladu z veljavno zakonodajo in standardi. Potrudili se bomo, da bodo vsi postopki izvedeni v najkrajšem času, ob tem pa bomo zagotovili tudi kakovostno poročilo o izvedenem nadzoru.”

UNKIZ je v času, ko je bil nadzor uveden, vodil Aleš Šabeder, vlada pa ga je po odstopu ministra Danijela Bešiča Loredana razrešila. Konec julija je za vršilca dolžnosti direktorja imenovala Tomaža Pliberška.

Pliberška smo že decembra prosili za izjavo, potem ko nam je več virov dejalo, da potek nadzora in razmere, v katerih deluje komisija, ne kažejo, da bi bil ta nadzor prioriteta ministrstva, celo nasprotno. “Kdor usmerja ta nadzor, to počne s figo v žepu,” je sredi decembra dejal eden od naših virov. Pliberšek je takrat izjavo pred kamero zavrnil. Z UNKIZ so nam takrat poslali pisni odgovor, da je sistemski nadzor prioritetno obravnavan in da bo zaključen v “najkrajšem možnem času”. “Gre za velik obseg prič in izjemno obsežno dokumentacijo z zelo zahtevno materijo, kar zahteva čas in poglobljen pregled,” so zapisali decembra.

Ministrstvo se sicer ob naših vprašanjih glede (ne)ukrepanja v zvezi z nasiljem na psihiatrični kliniki vseskozi sklicuje prav na to, da še vedno poteka sistemski nadzor. Ko smo ministrico Prevolnik Rupel decembra vprašali, ali v luči vseh pričevanj – samo z ministrstva so jih 23 posredovali kriminalistom – še zaupa vodstvu psihiatrične klinike, so z ministrstva sporočili: “Na ministrstvu za zdravje smo mnenja, da se morajo vse navedbe in pričevanja skrbno ter temeljito preučiti, zato so tudi že sproženi ustrezni postopki. Ko bodo vsi pristojni organi (policija in tožilstvo, op. a.) in komisija razjasnili vse okoliščine in ugotovili resnično stanje, bo svet zavoda lahko odločal o nadaljnjih korakih.”

Spomnimo na serijo člankov

Na N1 smo konec maja objavili preiskovalni članek o nasilju nekaterih zaposlenih nad pacienti na sprejemnih oddelkih Psihiatrične klinike Ljubljana. Več pacientov, svojcev ter zaposlenih in nekdanjih zaposlenih je izpovedalo, da so bili žrtve oziroma priče nasilja.

Oktobra smo objavili še en članek, v katerem sta spregovorili še izredni študentki z dolgoletnimi izkušnjami v zdravstvu, ki sta konec lanskega leta prijavili nasilje nad starejšimi pacienti na tej kliniki. Pridobili pa smo tudi dokumentacijo, ki dokazuje, da so o neprimernem odnosu do starejših bolnikov poročali tudi zaposleni.

Seja sveta zavoda UPKL
Generalni direktor klinike Bojan Zalar in strokovna direktorica Blanka Kores Plesničar (foto: N1)

Na kliniki, ki jo vodita generalni direktor prof. dr. Bojan Zalar in strokovna direktorica prof. dr. Blanka Kores Plesničar, so nasilje nad pacienti zanikali. Strokovni nadzori, ki so jih izvajali v zadnjih nekaj letih, niso pokazali nepravilnosti, so večkrat zatrdili.

Kot smo že poročali, iz dokumentacije, ki smo jo pridobili, izhaja, da je bil nadzor, v okviru katerega naj bi komisija preverjala tudi navedbe študentk, izveden vprašljivo. S klinike pa so po objavi članka, v katerem smo poročali o tem nadzoru, celo sporočili, da za prijave študentk niso vedeli in da so zato uvedli nov nadzor. Ko smo jih januarja prosili za poročilo in sklep nadzora, so nam odgovorili, da nam tega ne morejo posredovati, saj da bi s tem kršili Zakon o dostopu do informacij javnega značaja. Na našo prošnjo za pojasnilo niso odgovorili.

Vse naše članke o tej temi, novinarske preiskave, preverjanja, izjave prič, odzive klinike, potek dogajanja … lahko preberete tu: N1 dosje: Pričevanja o nasilju na ljubljanski psihiatrični kliniki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje