Nova lokacija Melamina: “Tu so še vedno naselja, tu so še vedno ljudje” (VIDEO)

Slovenija 14. Nov 202219:24 0 komentarjev
melamin
N1

Šest mesecev mineva od najhujše industrijske nesreče v zgodovini Slovenije in prebivalci Kočevja so končno dočakali novico, da sta občina in vodstvo Melamina našla novo lokacijo, kamor bi najnevarnejši del proizvodnje preselili. Vodstvo Melamina celo obljublja, da bi v 15 do 20 letih tja preselili celotno tovarno, a v civilni iniciativi "Melamin mora ven iz mesta" menijo, da to ni dovolj. "Vodstvo se mora zavezati s pogodbo, da bodo tovarno v tem časovnem okvirju res preselili, hkrati pa je treba določiti sankcije za podjetje, če se tega ne bodo držali."

Ljubljanski urbanistični zavod in podjetje E-NET okolje sta analizirala in pregledala več lokaciji, a za najprimernejšo za selitev (dela) Melamina predlagala območje na severu Kočevja. Gre za gozd med tremi naselji; Gorenjem, Klinjo vasjo in Malo Goro.

nova lokacija melamin
N1

Lokacijo so izbirali v petih fazah, ključno pa je bilo, da je skladna s prostorskimi akti občine, da ni na vodovarstvenem območju, da omogoča priključek na načrtovano obvoznico Kočevje, navezavo na železniško progo (tako bi Melamin del transporta lahko preusmeril na železnico in razbremenil regionalne ceste), da omogoča takojšnjo priključitev na elektroenergetsko omrežje, da ne vpliva na migracijske poti velikih zveri, predvsem pa, da je lokacija vsaj 700 metrov oddaljena od prvega naselja.

Spomnimo, da se je v Melaminu nesreča zgodila 12. maja, ko je zjutraj odjeknila eksplozija. Umrlo je sedem ljudi, del proizvodnje pa so ponovno zagnali konec junija.

O dogajanju v Melaminu pred nesrečo, o nesreči in ozadjih, o preslišanih opozorilih zaposlenih, pomanjkljivi varnosti in poteku preiskave nesreče smo pisali v poglobljenem članku “RAZKRITJA IZ MELAMINA: POKOJNI KOLEGA JE GOVORIL, DA BOMO ENKRAT ŠLI V TRI P. M.”. Za N1 je spregovoril zaposleni, ki je nadrejene dolgo časa opozarjal na neustrezno varnost na pretakališču kemikalij, kjer se je nesreča zgodila.

O tem, kako poteka sanacija Melamina, kako malo je manjkalo do še večje katastrofe in o prizadevanjih lokalnih prebivalcev, da bi tovarno preselili iz mesta, pa preberite v članku MELAMIN, 2. DEL: “ŽIVLJENJE OB TEMPIRANI BOMBI”.

Razdaljo 700 metrov so določili s pomočjo posebnega programa, ki je ob morebitni nesreči izračunal vpliv na območje v treh razredih. Najširše območje bi v primeru nesreče merilo 700 metrov in na tej razdalji naj bi bili prebivalci varni. “To je tista razdalja, ki je za nas pomembna,” je povedal Sergej Hiti z Ljubljanskega urbanističnega zavoda. Gre za 20 hektarjev delno degradiranega območja gozda, ki ga je pred časom uničil lubadar, večina zemljišč pa je v državni lasti.  Kako je videti območje, kamor bi Melamin preselili, si lahko pogledate v spodnjem posnetku. 

Direktor podjetja Melamin Srečko Štefanič si želi, da bi selitev lahko začeli čim prej. “Mi smo pripravljeni prvo lopato zasaditi že prihodnje leto,” je povedal. To bi se lahko zgodilo le v primeru, da bo občina zagotovila ustrezno spremembo občinskega prostorskega načrta in če bodo dobili vsa potrebna dovoljenja.

Zato je po njegovih besedah bolj realno, da bi najnevarnejši del proizvodnje preselili v dveh do treh letih. Še prej bo treba urediti vso infrastrukturo, npr. komunalne priključke, in samo to bo podjetje stalo okoli 10 milijonov evrov, zato pričakuje finančno pomoč gospodarskega ministrstva.

Civilna iniciativa “Melamin mora ven iz mesta” je do zdaj zbrala že več kot 1.200 podpisov, a selitev zahteva mnogo več prebivalcev. Veseli so, da se stvar končno premika; da najnevarnejši del proizvodnje ne bi bil več v centru Kočevja.

Domačinka, ki smo jo srečali, pa je poudarila, da se ji najmanj 700 metrov oddaljenosti od prve stanovanjske hiše zdi premalo. “Sama živim 700 metrov od Melamina in sem eksplozijo močno občutila. Bila sem zunaj, ko je počilo. Udarni val me je kar povozil, okna razbil. Tega se ne da opisati, česa tako strašnega še nisem doživela.”

Meni, da bi morali tovarno preseliti povsem stran od naselij: “Ko gledam ta zemljevid z novo lokacijo … tu so še vedno naselja, tu so še vedno ljudje.”

Koordinator civilne iniciative Marko Rovan je današnjo novinarsko konferenco, na kateri so analizo nove lokacije predstavili, označil za zavajanje, občino pa za odvetnika Melamina: “Nova lokacija za selitev dela proizvodnje, ki naj bi vsebovala nevarne snovi, je popolno zavajanje javnosti. Ne Melamin ne aktualno vodstvo občine ne želita preseliti tovarne na novo lokacijo, glavnina koncentracije nevarnih snovi in gotovih izdelkov bo ostala na sedanji lokaciji. Pa ne samo to; Melamin celo povečuje obstoječe kapacitete z 2.670 ton snovi, ki jih lahko po starem okoljevarstvenem dovoljenju shranjuje, na 3.600 ton nevarnih snovi na obstoječi lokaciji.”

Direktor Melamina je zagotovil, da so sicer do sedaj zagnali okoli 30 odstotkov proizvodnje, v prihodnjih dveh tednih načrtujejo, da bi ta delež povečali na 50 odstotkov, marca ali aprila pa bi dosegli 70 odstotkov nekdanje proizvodnje, vendar preostalega, najnevarnejšega dela proizvodnje, ki uporablja epiklorhidrin, na trenutni lokaciji ne bodo zagnali. “Te snovi na obstoječi lokaciji sploh ni,” je povedal.

Štefanič je napovedal, da bodo na novi lokaciji postavili tudi druge prostore, kjer bi proizvajali vodik, bioetanol in biokemikalije. Preselitev celotne tovarne bi stala okoli 250 milijonov evrov, projekt pa bi lahko zaključili v 15 do 20 letih. Kaj o tem meni koordinator civilne iniciative, si lahko pogledate v spodnji izjavi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!