Nova ministrica za zdravje od premierja Goloba prevzela posle

Slovenija 16. Okt 202307:38 > 10:09 2 komentarja

Po odstopu ministra Danijela Bešiča Loredana je zdravstveni resor zadnje tri mesece vodil premier Robert Golob. Ta je posle danes predal Valentini Prevolnik Rupel, ki jo je kot ministrico za zdravje državni zbor potrdil v petek. Golob je izrazil prepričanje, da ministrstvo za zdravje predaja v dobre roke. Ob tem je povedal, da verjame, da bodo imeli vsi prebivalci Slovenije in pacienti od nove ekipe na ministrstvu za zdravje takojšnje in konkretne koristi, nova ministrica pa se je premierju zahvalila za zaupanje in priložnost. Kot je dejala, bo resor vodila po najboljših močeh.

Ministrica Valentina Prevolnik Rupel je posle od premierja Roberta Goloba uradno prevzela dopoldne, a delo na zdravstvenem resorju že pozna, saj je bila zadnje tri mesece državna sekretarka. Doslej je delovala tudi kot članica strateškega sveta za zdravstvo.

Ob predaji poslov je predsednik vlade Golob izrazil prepričanje, da ministrstvo za zdravje predaja v dobre roke. “Veselim se sodelovanja in verjamem, da bodo tudi z novimi pristopi, kjer bomo šli z majhnimi, a konkretnimi koraki, pacienti in vsi prebivalci in prebivalke Slovenije imeli od nove ekipe takojšnje in konkretne koristi,” je poudaril. Prevolnik Rupel se je premierju Golobu zahvalila za zaupanje in priložnost. “Kot sem že povedala ob zaprisegi, se bom potrudila in skušala narediti najboljše, kar se da, v času, ki ga imam na razpolago,” je povedala.

Nova ministrica si je že izbrala tudi ožjo ekipo sodelavcev. Poleg dosedanjega državnega sekretarja Marjana Pintarja bosta v petek imenovana še nova državna sekretarja, specialistka družinske medicine iz Zdravstvenega doma Ljubljana Eva Vodnik in magister inovativnega menedžmenta v sociali Denis Kordež, ki je bil doslej namestnik in pomočnik direktorja Zdravstvenega doma Litija. V ožjo ekipo je nova ministrica povabila tudi nekdanjega zdravstvenega ministra Dorjana Marušiča. “Upam, da se bo povabilu odzval,” je dejala Prevolnik Rupnik.

Pintar, ki je po izobrazbi pravnik, bo kot državni sekretar pokrival širše področje, ki se bo nanašalo predvsem na upravljanje in menedžment. Vodnik kot specialistka družinske medicine se bo ukvarjala z dostopnostjo zdravstvenih storitev in njihovo kakovostjo, prevzela pa bo tudi področje družinske medicine. Kordež pa bo prevzel področje nujne medicinske pomoči in zdravstvene nege. O širši sestavi ekipe, svetovalcev in kadrovskih menjav je bila ministrica sicer redkobesedna. Kot je dejala, imen ne bo razkrila, saj potekajo pogovori. “Bodo pa zagotovo nekatere spremembe in o tem vas bom obvestila v kratkem.”

Ministrico ob nastopu na funkcijo čaka kar nekaj dela. Golob pa je po njeni izvolitvi znova poudaril, da zdravstvo ostaja glavna prioriteta vlade. Delo prejšnjega ministra Danijela Bešiča Loredana je med drugim zaznamovala tudi ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki se je preoblikovalo v obvezni zdravstveni prispevek. Prevolnik Rupel je na današnji novinarski konferenci poudarila, da bo ta v naslednjem letu ostal fiksen in bo torej znašal 35 evrov. “Marca leta 2025 se bo valoriziral, tako kot piše v zakonu,” je še dodala.

V prvi izjavi po imenovanju je ministrica sicer poudarila, bodo na ministrstvu za zdravje nadaljevali zastavljeno delo, med drugim pripravljajo interventni zakon s številnimi ukrepi. Napovedala je, da si bo prizadevala za večjo dostopnost vseh prebivalk in prebivalcev Slovenije do zdravstvenih storitev, ki morajo biti kakovostne in varne, pri tem pa bodo morali odpreti tudi vprašanje košarice pravic.

Prihod predsednika vlade na predajo poslov novi ministrici:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje