Nova najnižja raven brezposelnosti po 1990

Slovenija 05. Jul 202213:47 1 komentar
Brezposelnost
Milos Vujinovic/Bobo

Število registriranih brezposelnih še naprej pada. Na zavodu za zaposlovanje je bilo konec junija registriranih 53.860 brezposelnih oseb, kar je 3,6 odstotka manj kot maja in 24,2 odstotka manj brezposelnih kot v lanskem juniju. Dosežena je bila tudi nova najnižja raven po letu 1990.

Ob koncu junija je bilo registriranih 1994 brezposelnih oseb manj kot maja, v primerjavi z lanskim junijem pa je bila brezposelnost manjša za 17.234 oseb, so sporočili iz zavoda za zaposlovanje. V prvih šestih mesecih tega leta je bilo skupno na zavodu v povprečju prijavljenih 60.158 brezposelnih oseb, kar je 26 odstotkov manj kot v primerljivem obdobju leta 2021.

Na novo se je junija prijavilo 3.949 brezposelnih oseb, kar je dva odstotka več kot maja in 11,8 odstotka odstotka več kot junija lani. Med novo prijavljenimi je bilo 353 iskalcev prve zaposlitve, 1.856 se jih je na zavod prijavilo zaradi izteka zaposlitve za določen čas, 53 zaradi stečajev, 638 pa je bilo presežnih delavcev.

V primerjavi z majem se je na zavodu prijavilo 9,5 odstotka manj iskalcev prve zaposlitve. Na drugi strani pa se je za 0,7 odstotka povečalo število prijav brezposelnih zaradi izteka zaposlitve za določen čas, višje je bilo tudi število presežnih delavcev, in sicer za 7,2 odstotka, in stečajnikov, za 60,6 odstotka. V primerjavi z istim obdobjem lani se je število brezposelnih zaradi izteka zaposlitve za določen čas povečalo za 3,3 odstotka, presežnih delavcev je bilo več za 15,4 odstotka, stečajnikov za 26,2 odstotka, iskalcev prve zaposlitve pa za 12,1 odstotka.

Od 5.943 brezposelnih, ki jih je zavod junija odjavil iz evidence, se je zaposlilo oz. samozaposlilo 3.618 oseb, kar je 6,5 odstotka manj kot pretekli mesec in 36 odstotkov manj kot junija lani. Med tistimi, ki so našli zaposlitev, je bilo največ tajnikov, delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, prodajalcev, čistilcev, strežnikov in gospodinjskih pomočnikov v uradih, hotelih ter drugih ustanovah, skladiščnikov, uradnikov za nabavo in prodajo, komercialnih zastopnikov za prodajo, voznikov osebnih vozil, taksijev in lahkih dostavnih vozil, natakarjev, kuhinjskih pomočnikov, poslovnih sekretarjev, vzgojiteljev in pomočnikov vzgojiteljev predšolskih otrok.

Od januarja do junija se je na novo prijavilo 28.906 brezposelnih oseb, kar je 6,7 odstotka manj kot lani v tem času. Iz evidence brezposelnih se je medtem skupaj odjavilo 41.015 oseb, od teh 27.327 zaradi zaposlitve, kar je 25,1 odstotka manj kot v prvem polletju lanskega leta.

Podatki o brezposelnosti
Zavod RS za zaposlovanje

Junija se je v primerjavi z majem brezposelnost, ki je na ravni države upadla za 3,6 odstotka, zmanjšala v vseh območnih enotah zavoda. Najmanjše znižanje brezposelnosti je bilo v območni enoti zavoda v Novi Gorica, sledijo enote v Novem mestu, Kranju, Ljubljani, Mariboru, Celju, Velenju in Trbovljah. Na letni ravni pa največji upad še naprej beležijo v območnih enotah Kranj, Koper in Nova Gorica. V zadnjem letu se je brezposelnost najmanj znižala v Novem mestu, Velenju in Trbovljah.

Povpraševanje po delavcih se je junija zmanjšalo, v letošnjih prvih šestih mesecih pa je bilo glede na enako obdobje lani večje za 26,4 odstotka. Delodajalci, med katerimi je bilo največ tistih s področja izobraževanja, zdravstva in socialnega varstva, predelovalnih dejavnosti ter gradbeništva, so junija zavodu sporočili 14.645 prostih delovnih mest oz. 11,6 odstotka manj kot maja in 9,6 odstotka manj kot junija lani. Prostih delovnih mest v prvem polletju je bilo skupno 90.826 oz. 26,4 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Po zadnjih podatkih državnega statističnega urada za april 2022 je bilo v državi delovno aktivnih 918.302 oseb, kar je za 0,3 odstotka več kot marca in 2,8 odstotka več kot aprila lani.

Stopnja registrirane brezposelnosti, ki jo izračunavajo na zavodu, pa je bila aprila 5,9-odstotna, kar je za 0,3 odstotne točke manj kot marca in 2,3 odstotne točke manj kot aprila lani. Stopnja registrirane brezposelnosti moških je bila 5,4-odstotna, žensk pa 6,6-odstotna. Najvišjo stopnjo registrirane brezposelnosti so zabeležili v območni enoti zavoda v Murski Soboti, najnižjo pa v Kranju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje