Nova napaka eUprave: prejeli sto povratnih sporočil

Slovenija 08. Jul 202109:23 > 09. Jul 2021 13:11 2 komentarja
eUprava
Posnetek zaslona/eUprava

Številni volilci, ki so na spletni strani eUprave oddali vlogo za posebno obliko glasovanja na referendumu, so ponoči na svoj elektronski naslov dobili tudi po sto sporočil o uspešno oddani vlogi. Na ministrstvu za javno upravo zagotavljajo, da so napako že odpravili, vse oddane vloge uporabnikov pa so bile uspešno obdelane.

Državno volilno komisijo (DVK) so številni volilci obvestili, da so na svoje elektronske naslove ponoči dobili “ogromno število povratnih sporočil” o uspešno oddani vlogi za posebne oblike glasovanja na referendumu o vodah, je sporočil direktor DVK Dušan Vučko.

Pod posebne oblike glasovanja spadajo volitve zunaj okraja stalnega prebivališča (omnia) in glasovanje na domu.

Kot pojasnjujejo na DVK, volilci teh sporočil niso dobili od Državne volilne komisije, temveč od zalednega sistema eUprave, ki spada pod okrilje ministrstva za javno upravo.

Kot je sporočil Vučko, so zato ministrstvo zjutraj obvestili o tej napaki in zahtevali, da se ta takoj odpravi. Vsem volilcem, ki so prejeli ta elektronska sporočila in jih še prejemajo, se za nevšečnosti opravičujejo in jih prosijo za razumevanje.

Ministrstvo: Napako smo zjutraj odpravili

Z ministrstva za javno upravo so sporočili, da je strokovna ekipa takoj pristopila k odpravljanju napake, ta pa je bila malo po 9. uri zjutraj tudi uspešno odpravljena.

“V zvezi s tem posebej poudarjamo, da je naša tehnična ekipa po včerajšnji tehnični napaki posebno pozornost posvetila temu, da bi eUprava res nemoteno delovala in bi lahko uporabniki vloge uspešno oddali ter bili o tem tudi pravočasno obveščeni. Zato izpostavljamo, da so bile, ne glede na današnjo nevšečnost, prav vse oddane vloge uporabnikov uspešno obdelane,” so dodali. Vsem prejemnikom ponovljenega sporočila se opravičujejo za neprijetnosti.

Težave z eUpravo tudi včeraj

Včeraj je bil portal eUprave, na katerem so lahko državljani še do polnoči vložili vlogo za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča, na trenutke popolnoma nedosegljiv. Nekaj državljanov iz tujine pa je na družbenih omrežjih opozorilo, da še niso prejeli glasovnic za glasovanje iz tujine, nekateri pa so prejeli le prazne kuverte.

Ministrstvo že včeraj obvestili o napaki

Državna volilna komisija je eUpravo že včeraj popoldan prek SMS obvestila, da je veliko število volilcev, ki so v preteklih dneh oddajali vloge za posebne oblike glasovanja prek eUprave, v svoj elektronski predal prejelo veliko število povratnih e-sporočil.

Dušan Vučko
Srdjan Živulović/BOBO

Posamezniki v eni noči prejeli okoli sto sporočil

Od včeraj zjutraj do danes pa so na DVK prejeli “ogromno število takšnih obvestil”. “Danes zjutraj smo opravili dva razgovora z dvema volilcema, ki sta potrdila, da e-sporočila še vedno prihajajo in da so prihajala vso noč. Prejela sta okoli sto takih obvestil,” v sporočilu ministrstvu pravijo na DVK.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje