Nove težave v ZD Ljubljana: “Če ne bo sistemskih rešitev, smo lahko zaskrbljeni”

Slovenija 01. Dec 202210:53 > 14:03 11 komentarjev
ZD Ljubljana
N1

Nekateri bolniki, ki imajo svojega zdravnika v Zdravstvenem domu Polje, bodo morali zaradi številnih odsotnosti do konca leta k zdravniku v Zdravstveni dom Fužine. Tam bodo za tiste, ki so ostali brez osebnega zdravnika ali je ta bolniško odsoten, organizirali dve akutni in eno kronično ambulanto.

Zdravstveni dom (ZD) Moste – Polje je bolnike iz ambulant za odrasle v enoti Polje do konca leta preusmeril v drug zdravstveni dom, razlog za to pa so nepredvideni dogodki in večje število bolniških odsotnosti zaposlenih. 11.000 bolnikov, ki so zaradi odsotnosti ostali brez zdravnika, bodo do konca leta morali na preglede v ZD Fužine.

Strokovna direktorica ZD Ljubljana Tea Stegne Ignjatovič je opozorila, da se enota v Mostah ne zapira v celoti, saj tam nespremenjene ostajajo preostale dejavnosti. “V tej enoti se poleg pomanjkanja zdravnikov zaradi odhodov in upokojitev srečujemo tudi z nenadnimi odsotnostmi zaradi bolezni, kar terja prilagoditev dela,” je dejala Stegne Ignjatovič. Opozorila je, da je vsak kadrovsko podhranjen sistem zelo ranljiv in ga vsak nepredvidljiv dogodek kljub dobri organizaciji zamaje. Dodala je, da smo lahko zaskrbljeni, če sistemske rešitve, ki bi pripeljale kadrovske okrepitve predvsem med družinskimi zdravniki, ne bodo izpeljane.

Predstojnik enote Moste – Polje Igor Krunić je povedal, da je trenutno pomanjkanje kadrov v enoti Polje res hudo, saj zaradi bolniških odsotnosti in drugih dejavnikov manjka vseh osem zdravnikov. “Pričakovali smo, da se bosta dve zdravnici vrnili prejšnji teden, pa se to ni zgodilo. Ena od teh se bo v službo predvidoma vrnila prihodnji teden,” je pojasnil.

Za premestitev in napotitev pacientov v ZD Fužine so se v enoti Polje odločili zato, ker imajo tam več prostorov. “Zagotoviti želimo varno delo zdravstvenim delavcem in varno obravnavo pacientov. Ko imamo na eni lokaciji združene zdravnike, bomo to delo lažje organizirali,” je povedal Krunić.

Zagotovil je, da so procesi zdravljenja tudi po novi ureditvi dobro organizirani in se po potrebi prilagajajo. Kot je povedal, imajo zagotovljeno telefonsko triažo, elektronsko pošto pa z računov odsotnih zdravnikov preusmerjajo. V ZD Fužine so organizirali triažno ambulanto in ambulanti za akutna ter kronična stanja. Krunić je ob tem vse paciente prosil za medsebojno solidarnost. “Vsi bodo obravnavani, morda ne s tako dinamiko, kot so je bili deležni pred dvema letoma, ampak v skladu s triažo,” je dejal.

Vodja zdravstvenega varstva odraslih v ZD Moste – Polje Branka Kante Sotošek je zatrdila, da bodo medicinske sestre vse, ki so imeli v tej enoti že predvidene termine, obvestile o spremembah.

Kako bodo preobremenjeni zdravniki sprejeli še več bolnikov?

V fužinskem zdravstvenem domu bodo specialistom družinske medicine pri delu pomagali tudi specializanti in sobni zdravniki. Ti pa brez nadzora specialistov ne morejo delati, je povedal Krunić. “Če bi v enoti Polje imeli samo enega specialista z dvema specializantoma in bi šel prvi na bolniški dopust, tudi preostala ne bi mogla delati,” je pojasnil predstojnik enote.

Pri obravnavi bo pomagala upokojena zdravnica, po Krunićevih besedah pa se v delo že vključujejo zdravniki iz drugih enot. “Če bo treba, bodo zdravniki delali nadure. Po koncu delovnega časa lahko urejajo predvsem administrativne zadeve, zaključevanje bolniških staležev in urejanje napotnic,” je povedal predstojnik enote Moste – Polje. “Glede na število zdravnikov in medicinskih sester smo premestitev odlično organizirali, ne bomo pa zdržali na dolgi rok,” je bil jasen Krunić.

Strokovna direktorica ZD Ljubljana je dodala, da preostali kader ne more vsega opraviti in potrebuje dodatno pomoč. Zato na pomoč prihajajo zdravniki iz drugih enot, ki pa imajo tudi v svojih enotah redne ambulante. “Pomagamo si s sobnimi zdravniki in specializanti ter s študenti 5. in 6. letnika medicine, ki so nam v neizmerno pomoč,” je stanje orisala Stegne Ignjatovič. Kot je dodala, jim pomagajo tudi upokojeni zdravniki, ki pa jih ni veliko na voljo.

V zdravstvenih domovih v Ljubljani so družinski zdravniki že tako preobremenjeni. Razmere v ambulantah družinske medicine v ZD Ljubljana mnogi opisujejo kot padanje domin. Direktorica ljubljanskega zdravstvenega doma je povedala, da so letos imeli 23 odhodov, razlogi pa so večinoma preobremenitev in dodatna nadomeščanja kolegov, ki so odšli pred njimi. “Ker je v nekem manjšem in kadrovsko bolj popolnjenem zdravstvenem domu morda manj nadomeščanj, odhajajo v take ambulante, kjer lahko obravnavajo manj ljudi,” je povedala Stegne Ignjatovič.

Več zdravnikov je zapustilo tudi Zdravstveni dom Polje. Po Krunićevih besedah se je poleti ena zdravnica upokojila, štiri pa so do danes dale odpoved. “Na razpis za mesto upokojene zdravnice se ni prijavil nihče, izvedli pa smo ga že štirikrat,” je povedal.

Zdravniki odhajajo predvsem v druge zdravstvene domove v Ljubljani in okolici. Kot je dejala strokovna direktorica ZD Ljubljana, iščejo tudi ambulante, kjer je manj dežurstev, za mlade zdravnike pa so bolj privlačne koncesijske ambulante, kjer začnejo v bistveno boljših izhodiščnih plačnih razredih. Ob tem je vodja zdravstvenega varstva odraslih v ZD Moste – Polje Branka Kante Sotošek opozorila, da zdravniki ne odhajajo samo v druge ambulante, ampak tudi na agencije, kot sta Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije ter Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. “Odhajajo iz klinične medicine, kar pomeni, da je primarna raven grozljivo obremenjena,” je dejala.

O tem, zakaj zdravniki zapuščajo svoja delovna mesta, smo na N1 že pisali.  V pismu, ki smo ga v začetku novembra pridobili, je svoje razloge za odhod iz Zdravstvenega doma Ljubljana pojasnila anonimna zdravnica. “En zmanjka, drugi delajo. Še en zmanjka, ponovi zgodbo. In tako ponavljaj v nedogled,” je zapisala. “Za tistega, ki stalno dela dvojno ali občasno trojno, razlog izpada (upokojitev, bolniška, odpoved) res ni važen. Nastradajo tisti, ki so vedno tam, ki izgorelost zdravijo v času službe in ki pro bono vsakodnevno delajo prek delovnega časa, ker se jim ljudje smilijo.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje