Novela zakona, ki je prinesel digitalne bone: opremo si bo mogoče izposoditi

Slovenija 12. Jan 202314:13 0 komentarjev
Računalniki v trgovini
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Po kaosu, ki so ga povzročili digitalni boni, je zdaj vlada spremenila zakon o digitalni vključenosti. V nasprotju s prejšnjim zakonom, ki ga je sprejela vlada Janeza Janše, novela ne določa ciljnih skupin: pomoč bodo prejeli tisti, ki jo bodo najbolj potrebovali. Pri tem se bo upošteval socialni položaj in stopnja urbanizacije območja, kjer živijo. Novela pa prinaša tudi možnost brezplačne izposoje računalniške opreme.

Vlada je sprejela novelo zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, s katero se spreminja koncept določanja ciljnih skupin, ki bodo deležne ukrepov za spodbujanje digitalne vključenosti. Novost je možnost brezplačne izposoje osnovne računalniške opreme.

Novela zakona o spodbujanju digitalne vključenosti omogoča zmanjšanje digitalnega razkoraka in povečanje digitalne vključenosti za vse državljane, so sporočili iz službe vlade za digitalno preobrazbo.

Medtem ko so v veljavnem zakonu, sprejetem marca lani v času prejšnjega sklica parlamenta, ciljne skupine natančno določene, pa s predlaganimi spremembami ne bo več tako. Ciljne skupine ne bodo več določene vnaprej, temveč na podlagi kazalnikov, ki upoštevajo aktualne družbene razmere. Med drugim se bo upoštevalo socialni položaj in stopnjo urbanizacije območja, kjer živijo.

Predlog novele zakona vključuje mehanizem za zagotavljanje dostopa do računalniške opreme. Do te bodo po prednostnem vrstnem redu upravičeni državljani, ki osnovno računalniško opremo najbolj potrebujejo, pravijo v vladni službi. Sredstva za delovanje računalniškega sklada se bodo zagotovila iz državnega proračuna in s prejetimi donacijami, z njim bo upravljal Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS, vzpostaviti pa ga mora najpozneje do 1. septembra 2023.

Kot so pojasnili, želi vlada s spremembami zakona zagotoviti varstvo temeljnih ustavno varovanih pravic in zmanjšati oziroma izničiti potencialno diskriminatornost. To so v zakonu o spodbujanju digitalne vključenosti, sprejetem marca lani, zaznali tako v novi sestavi službe vlade za digitalno preobrazbo kot tudi varuh človekovih pravic, zagovornik načela enakosti in Zveza društev upokojencev Slovenije.

Vlada bo predlog novele zakona poslala v potrditev v DZ po skrajšanem postopku.

Kaos, ki so ga povzročili digitalni boni

Spremembo zakona je kmalu po prevzemu mandata napovedala takratna ministrica Emilija Stojmenova Duh. Na račun digitalnih bonov, ki jih je sprejela prejšnja vlada, so se namreč vsule kritike. Do njih so bili upravičeni starejši osnovnošolci, dijaki in študentje ter starejši od 55 let. Kmalu po uveljavitvi ukrepa so se začeli pojavljati primeri, ko so mladi s 150 evri kupovali opremo, ki je bila po oceni številnih nepotrebna. Izstopale so brezžične slušalke, pojavljali pa so se tudi primeri, ko so nekateri slušalke nato prodali naprej.

Še bolj se je zapletlo z digitalnimi boni za starejše. Starejši bi se namreč morali, da bi digitalni bon tudi dobili, vključiti v izobraževanje, a mest na izobraževanjih ni bilo dovolj za vse upravičence. Zaradi številnih nepravilnosti so aktivnosti zaustavili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!