Novela zakona o RTVS po vetu državnega sveta znova potrjena

Slovenija 21. Jul 202217:36 > 17:37 3 komentarji
Oddaja Tarča, RTV
Žiga Živulović jr./BOBO

Državni zbor (DZ) je na današnji izredni seji ob vnovičnem odločanju o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), na katero je Državni svet (DS) v sredo vložil odložilni veto, novelo potrdil. Za novelo je glasovalo 50 poslancev, proti pa 24. Za vnovično potrditev novele je bilo treba sicer zbrati vsaj 46 glasov.

Predlog za odločanje o odložilnem vetu na vladno novelo zakona o RTVS je vložila skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Matjažem Gamsom. Med drugim jih moti hitrost pri menjavi organov odločanja v zavodu. Tem namreč mandat po zakonu preneha veljati z dnem uveljavitve novele, medtem ko se novouvedeni svet RTVS konstituira najpozneje v roku 60 dni. To po mnenju DS predstavlja nerazumno kratek čas.

Po navedbah vlade pa je namen novele spremeniti zdajšnji način upravljanja in vodenja zavoda tako, da se strankarska politika umakne iz njega, da se onemogoči politično podrejanje in vmešavanje v kadrovske in uredniške odločitve ter da se zavod vrne javnosti in zaposlenim, je dejala ministrica za kulturo Asta Vrečko. Novela po navedbah ministrstva za kulturo povečuje vpliv zaposlenih in civilne družbe, krepi vlogo varuha pravic gledalcev in poslušalcev ter upošteva priporočila Evropske komisije o stanju pravne države na področju medijev.

Novela med drugim namesto zdajšnjega 29-članskega programskega sveta in 11-članskega nadzornega sveta zavoda uvaja enotni svet s 17 člani. Med njimi ne bo nobenega imenoval DZ, medtem ko jih po zdaj veljavnem zakonu imenuje 21, od tega 16 na predlog gledalcev in poslušalcev ter civilne družbe, pet članov pa na predlog političnih strank.

V predstavitvi stališč so v SDS in NSi ocenili, da je bil z nujnim postopkom obravnave zlorabljen poslovnik. Nenazadnje so kritični do tega, da v novem svetu zavoda ne bo predstavnika gledalcev in poslušalcev programov RTVS. Prav tako tudi DZ ne bo imel nobene vloge pri imenovanju članov sveta, so izpostavili v SDS. V NSi pa so poudarili, da se “v imenu depolitizacije izvaja popolna politizacija zavoda”.

V poslanskih skupinah koalicije so novelo pričakovano podprli. V SD so dejali, da je dovolj cenzure in vplivanja na uredniško in novinarsko avtonomijo. Javna RTVS po njihovih besedah ni niti naša niti vaša in ne sme biti nikoli več tarča politike. Čas je, da zaposleni in civilna družba dobijo odločilen glas pri njenem upravljanju, so pozvali. V Levici so veto ocenili kot slepilni manever in provokacijo DS. Z novelo se zelo mudi, saj je novinarska svoboda na zavodu ogrožena, raven poklicnih standardov pa je padla, so izpostavili. Novela bo po njihovem pojasnilu zajezila nadaljnje uničevanje zavoda in zaščitila zaposlene.

V Svobodi pa so dejali, da je treba javno RTV zaščititi pred političnim plenjenjem. Kaj se dogaja na RTVS, po njihovem opozorilu jasno kaže tudi imenovanje direktorja vladnega urada za komuniciranje v mandatu vlade Janeza Janše Uroša Urbanije na položaj direktorja Televizije Slovenija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje