Ob cestah novi rumeni in beli stebrički. Veste, kaj označujejo?

Slovenija 09. Apr 202206:00 > 10. Apr 2022 07:19 2 komentarja
Rumeni, beli stebrički, pasivno varni stebrički
Direkcija RS za infrastrukturo

Na nekaterih odsekih po Sloveniji se vozniki že nekaj časa srečujejo z novimi rumenimi in belimi stebrički. Prvotno so bili namenjeni motoristom, a so koristni tudi za druge voznike. Kaj pomenijo?

Na več odsekih po Sloveniji so postavljeni novi rumeni in beli pasivni varni stebrički, ki so precej večji od običajnih. To je pilotni projekt Direkcije RS za infrastrukturo v sodelovanju s Fakulteto za strojništvo Univerze v Ljubljani, s katerim želijo izboljšati varnost motoristov in drugih udeležencev prometa.

Namen stebričkov bele barve je izboljšanje vodenja skozi nepregledne ovinke v daljših in “S” krivinah oziroma krivinah, kjer voznik ne more predhodno oceniti poteka ceste in se posledično lahko zgodijo presenečenja, so nam sporočili z Direkcije RS za infrastrukturo. Rumeni stebrički so namenjeni označevanju slabše zaznavnih priključkov, da voznika opozorijo na potencialno nevarnost vključevanja vozil s stranske na glavno cesto, so dodali. Kot nadgradnja je na stebričke možna tudi namestitev obojestranskih znakov, kot vidite na fotografiji spodaj.

Rumeni, beli stebrički, pasivno varni stebrički
Direkcija RS za infrastrukturo

Novi stebrički niso togi, tako se motorist ne more dodatno poškodovati, če trči vanje. Kot so nam še sporočili z direkcije, so novi stebrički z dodatnimi obojestranskimi znaki za vodenje skozi ovinke vplivali na zmanjšanje hitrosti v ovinkih. “Motoristi so se posledično v krivinah oddaljili stran od sredinske črte (nevarnega območja), kar pomeni, da so se pomaknili bolj proti sredini smernega vozišča, kar je seveda tudi bolj varno,” so še dodali.

Nove stebričke najdete na različnih odsekih po Sloveniji, med drugim na cestah Preddvor–Jezersko, Postojna–Planina, Prebold–Trbovlje in Kočevje–Dvor, na svoji strani na družbenem omrežju Facebook poroča Info Pot.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje